Shutterstock
ORIGINALS

Οι 9 σημαντικότερες εφευρέσεις που αποδόθηκαν σε λάθος ανθρώπους

Όχι, το τηλέφωνο δεν το εφηύρε αυτός που νομίζεις.

Ξυπνάς μια ωραία μέρα και σου λένε πως το τηλέφωνο δεν το ανακάλυψε ο Graham Bell, αλλά ένας Ιταλός με το όνομα Antonio Meucci. Αφού σου πέφτει το ακουστικό από τα χέρια -όχι πως το κρατούσες, αλλά δημιουργεί ωραία εικόνα- θυμάσαι όλες εκείνες τις φορές που κέρδισες στο Trivial Pirsuit και στο Taboo αναφέροντας το όνομα του Σκωτσέζου εφευρέτη (;) και προσπαθείς να καταλάβεις τι έχει πάει στραβά.

”Σε λίγο θα μου πουν πως η Γη δεν είναι επίπεδη και πως τις πυραμίδες δεν τις έχτισαν Έλληνες”, σκέφτεσαι. Λογικό. Μέχρι να γίνει, όμως, αυτό δες την παρακάτω λίστα με τις πιο γνωστές εφευρέσεις, οι οποίες αποδόθηκαν σε λάθος άτομα.

Συγγνώμη για την κατάρρευση της κοσμοθεωρίας σου.

1.Η Monopoly


 Ο Charles Darrow, Αμερικανός πωλητής θερμαστρών, έχασε τη δουλειά του λίγο μετά το οικονομικό κραχ του 1929. Κατά τη διάρκεια της περιόδου που έμεινε άνεργος ήρθε σ’ επαφή με ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που έπαιζαν οι γείτονές του και σχετιζόταν με αγοραπωλησίες ακινήτων.  

Το παιχνίδι μέχρι τότε λεγόταν ‘The Landlord’s Game’. Το είδε, του άρεσε και αποφάσισε να κάνει 1-2 μικρές τροποποιήσεις και να το πατεντάρει ως Monopoly. Μέχρι το 1967, όταν πέθανε, έβγαλε εκατομμύρια δολάρια (ο πρώτος εκατομμυριούχος μέσω επιτραπέζιων παιχνιδιών στην ιστορία), αφού η Monopoly όταν πρωτοβγήκε στην αγορά πουλούσε 20.000 κομμάτια την εβδομάδα.

Το ‘The Landlord’s Game’, ο μπαμπάς της Monopoly, δημιουργήθηκε από την Lizzie Magie, η οποία δικαιώθηκε δικαστικά το 1973 (25 χρόνια μετά το θάνατό της).

2. Η λάμπα


Το 1802, ο Humphry Davy, ένας Βρετανός χημικός, ήταν ο άνθρωπος που κατασκεύασε για πρώτη φορά ένα λαμπτήρα πυρακτώσεως, κοινώς λάμπα. Δεν φώτιζε πολύ, ούτε είχε μεγάλη διάρκεια με αποτέλεσμα να μην είναι πολύ πρακτική.

Παρ’ όλα αυτά, αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία πάτησαν τα σχετικά πειράματα τα επόμενα 75 χρόνια, μέχρι που ρο 1879 ο Thomas Edison κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την λάμπα, όπως περίπου την γνωρίζουμε σήμερα, στην αγορά.

3. Το Αυτοκίνητο


Ήταν δεδομένο πως το πρώτο αυτοκίνητο θα φτιαχνόταν στην Γερμανία, αφού στα τέλη του 19ου αιώνα εργάζονταν για την κατασκευή του διάφοροι Γερμανοί μηχανικοί, όπως ο Gottlieb Daimler, ο Wilhelm Maybach, o Karl Benz και ο Siegfried Marcus.

Πρώτος στην κούρσα τερμάτισε ο Karl Benz, ο οποίος το 1885 πατένταρε στο Mannheim ένα αυτοκίνητο με μηχανή που έκαιγε βενζίνη και τρία χρόνια αργότερα έβγαλε στην αγορά τους καρπούς της δουλειάς του.

Ο Henry Ford, ο κατά πολλούς πατέρας του αυτοκινήτου, δημιούργησε το πρώτο του αυτοκίνητο το 1896.

4. Το τηλεσκόπιο


Τεράστια μορφή των επιστημών ο Γαλιλαίος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ό,τι κυκλοφορεί εκεί έξω το έχει εφεύρει ο ίδιος. Από κεκτημένη ταχύτητα πρέπει να απέδωσαν τη δημιουργία και του τηλεσκοπίου στον Ιταλό επιστήμονα.

Παρ’ όλα αυτά, τα πρώτα τηλεσκόπια έκαναν την εμφάνισή τους το 1608 και πιστώνονται στον Γερμανοολλανδό Hans Lippershey. Ο Γαλιλαίος μιμήθηκε το σχέδιο του Lippershey και έφτιαξε και το δικό του τηλεσκόπιο την επόμενη χρονιά.

5. Η πρώτη πτήση


Μετά το τηλέφωνο και τον Graham Bell, η δεύτερη πιο ταυτισμένη ‘εφεύρεση’ του κειμένου με τον ‘εφευρέτη’ της είναι αυτή της πρώτης πτήσης με τους αδερφούς Wright.

Μπορεί στις 17 Δεκέμβρη του 1903 οι αδερφοί Wright να πραγματοποίησαν μία από τις πρώτες επανδρωμένες πτήσεις, ωστόσο η πρώτη είχε γίνει εννέα μήνες νωρίτερα (31/3/1903) από τον Richard Pearce στη Νέα Ζηλανδία με αεροσκάφος πολύ πιο κοντινό στα πρότυπα των σημερινών αεροπλάνων από όσο αυτό που κατασκεύασαν οι αδερφοί Wright.

6. Το iPod


Και μόνο η ύπαρξη του ‘i’ μπροστά από το Pod είναι αρκετή για να θεωρήσουμε πως το iPod αποτελεί ανακάλυψη της Apple. Ωστόσο, ο πρώτος φορητός ψηφιακός media player δημιουργήθηκε από τον Βρετανό Kane Kramer (ο εικονιζόμενος) το 1979.

Ενώ ο Kramer βρισκόταν μόλις στα 23 του, κατάφερε να δημιουργήσει μια συσκευή στην οποία μπορούσε ν’ αποθηκεύσει μουσική διάρκειας 3,5 λεπτών. Πατεντάρισε μάλιστα τη συγκεκριμένη εφεύρεσή του. Κάθε πατέντα, όμως, με το πέρασμα του χρόνου πρέπει να ανανεώνεται. Προκειμένου ν’ ανανεωθεί η πατέντα του Kramer τού ζητήθηκε να πληρώσει το ποσό των 90.000 δολαρίων. Ο Βρετανός δεν κατάφερε να βρει τόσα λεφτά και η πατέντα έκανε φτερά.

7. Η ατμομηχανή


Τώρα αν πούμε ότι την πρώτη ατμομηχανή την κατασκεύασαν Έλληνες, θα μας πιστέψεις;

Κι όμως. Η πρώτη καταγεγραμμένη στην ιστορία ατμομηχανή ήταν ιδέα του Ήρωνα (αρχαίου Έλληνα μηχανικού), η οποία όμως δεν βρήκε κάποια πρακτική εφαρμογή εκείνη την εποχή. Χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες χρόνια και να φτάσουμε στο 1698, όταν ο Thomas Savery, ένας Άγγλος εφευρέτης, δημιούργησε μια μηχανή που δούλευε με ατμό και αντλούσε νερό από ανθρακορυχεία. Ωστόσο, δεν ήταν πολύ λειτουργική και δεν χρησιμοποιήθηκε ευρέως. Τη σκυτάλη ανέλαβε ο Thomas Newcomen, ο οποίος βελτίωσε την κατασκευή του Savery προσθέτοντάς της ένα πιστόνι, μέχρι που ήρθε ο Watt το 1712 τη βελτίωσε ακόμα περισσότερο και πήρε (αδίκως) τον τίτλο του εφευρέτη της.

8. Η τουαλέτα


O Thomas Crapper ήταν ένας Άγγλος υδραυλικός ο οποίος έζησε τον 19ο αιώνα και είχε πατεντάρει 9 εφευρέσεις που σχετίζονται με το μπάνιο. Παρ’ όλα αυτά, η τουαλέτα (το αντικείμενο) δεν αποτελεί δική του εφεύρεση, αφού τον πρόλαβαν για 2.000 περίπου χρόνια οι Κινέζοι.

Αποχετευτικά συστήματα είχαν τόσο οι αρχαίοι Έλληνες όσο οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι, ωστόσο η τουαλέτα στη σημερινή μορφή της έρχεται από την Κίνα. 

9. Η διπλή έλικα του DNA


Από το σχολείο μαθαίνουμε πως για την διπλή έλικα του DNA μίλησαν πρώτοι το 1953 ο J. Watson ο F. Crick. Σαν να μην έφτανε αυτό, το 1962 βραβεύτηκαν μαζί με τον M. Wilkins με το Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για τις ανακαλύψεις τους σχετικά με τη δομή των νουκλεϊκών οξέων.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προσφορά τους στις παραπάνω ανακαλύψεις. Παρ’ όλα αυτά, στην ομάδα που μίλησε για την διπλή έλικα και τις ανακαλύψεις που οδήγησαν στον Νόμπελ ήταν και η Rosalind Franklin.

Το όνομά της δεν βρισκόταν μεταξύ των νικητών του βραβείου, πρώτον γιατί τα Νόμπελ δίνονται μόνο σε εν ζωή ανθρώπους και εκείνη είχε πεθάνει το 1958 και δεύτερον δεν μοιράζονται σε πάνω από τρεις ανθρώπους.

Οκ, δεν πρόκειται για εφεύρεση, αλλά μάλλον για ανακάλυψη. αλλά έπρεπε να συμβάλουμε κάπως στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Exit mobile version