RULES

Οι 30 κανόνες της πρώτης μέρας σε καινούργια δουλειά

H πρώτη σου μέρα σε νέο εργασιακό περιβάλλον έχει πολλά κοινά με την πρώτη μέρα στο σχολείο. Το ONEMAN σε βοηθάει να βάλεις κανόνες (στον εαυτό σου).

Τι θα φορέσεις; Πώς θα δείξεις ότι δεν είσαι ψαρωμένος, ενώ είσαι πάρα πολύ. Πόσο κουλ πρέπει να το παίξεις μπροστά στους καινούργιους σου προϊσταμένους; Η πρώτη μέρα στην καινούργια δουλειά έχει εκατομμύρια ερωτήσεις, αλλά μόνο 30 κανόνες.

Το ONEMAN τους συγκέντρωσε σε ένα θέμα για να μην ψάχνεις δεξιά κι αριστερά. Αυτοί οι κανόνες είναι σοβαροί κανόνες. Στάσου στο ύψος των περιστάσεων, λοιπόν.

 

Από το άγχος φτάνεις 45 λεπτά νωρίτερα στη γύρω περιοχή.

Για να το παίξεις cool, κόβεις βόλτες στην περιοχή και μπαίνεις στο γραφείο 5 λεπτά πριν την προκαθορισμένη ώρα.

Δεν έχεις κοιμηθεί το προηγούμενο βράδυ.

Πλύνε τα δόντια σου δύο φορές πριν φύγεις από το σπίτι. Θα χαμογελάς σε αγνώστους όλη τη μέρα.

Δεν έχεις πάρει τάπερ με φαγητό, που πάντα παίρνεις μαζί σου, για να κόψεις πρώτα κίνηση σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες των συναδέλφων.

Ψάχνεις να βρεις τον αμέσως πιο παλιό από εσένα για να γίνει ο πρώτος σου φίλος στη δουλειά.

Νομίζεις ότι σε κοιτάνε όλοι. Σε κοιτάνε.

Οι πιθανότητες να σκοντάψεις από τη στιγμή που μπαίνεις στην εταιρεία μέχρι να φτάσεις σε αυτούς που σε περιμένουν είναι αυξημένες κατά 50%, ή έστω έτσι νομίζεις.

Δεν μιλάς πολύ και γενικά “αγοράζεις”. Ποιος είναι κολλητός με ποιον. Ποιος κάνει κουμάντο.

Προσπαθείς να αποστηθίσεις τα ονόματα και τα επίθετα όλων. Είναι άσχημο να σε ξέρουν όλοι και όταν πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον, εσύ να του πεις “ψιτ, αδερφέ”.

Δεν ντύνεσαι λες και πηγαίνεις σε δεξίωση της Αγγλικής Πρεσβείας.

Δεν ντύνεσαι λες και πας για μπάνιο στο Καβούρι.

Δεν πας με ακριβές τσάντες και αξεσουάρ. Ακόμα κι αν τα απέκτησες κάποια στιγμή που έχεις αρκετά λεφτά, θα πιστέψουν όλοι ότι δεν έχεις και πολλή ανάγκη τη δουλειά.

Δεν λες ανέκδοτα. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα παρεξηγηθεί ή θα σε βρει σαχλό.

Δεν μιλάς στις τουαλέτες με τον κολλητό σου στο τηλέφωνο εξηγώντας του, πόσο περίεργοι είναι οι νέοι σου συνάδελφοι. Ποτέ δεν ξέρεις ποιος ουρεί στην διπλανή τουαλέτα.

 

Φτιάχνεις σενάρια στο μυαλό σου καθ΄οδόν για το τι θα πεις, τι θα σου πουν και πως όλο το γραφείο θα σε σηκώσει στις πλάτες για να σου πει συγχαρητήρια και καλωσόρισες.

Με το που μπαίνεις, νομίζεις ότι σε κοιτάζουν όλοι. Και έχεις απόλυτο δίκαιο. Σε κοιτάζουν, κρίνουν αυτό που φοράς και αποφασίζουν αν ‘αξίζεις’ τον κόπο να σε καλέσουν μετά για ποτό.  

Το βλέμμα του κοριτσιού της γραμματείας (χαλαρό, αγχωμένο, τσαμπουκαλεμένο) σου λέει ότι χρειάζεται να μάθεις για το τι πραγματικά παίζει στο μαγαζί.

Παραγγέλνεις για φαγητό ότι και οι υπόλοιποι. Για την ακρίβεια ότι παραγγείλει εκείνος που θα θυμηθεί ότι υπάρχεις και στο προτείνει.

Φεύγεις από τους τελευταίους. Ποτέ τελευταίος, γιατί θα σε κακοχαρακτηρίσουν οι υπόλοιποι. Ποτέ πρώτος γιατί θα σε βάλει στη μαύρη λίστα αυτός που σε προσέλαβε.

Δείξε προσωπικότητα, αλλά όχι πολύ. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι να κάνεις εντύπωση, αλλά να μην κάνεις κακή εντύπωση.

Το βράδυ πριν την πρώτη μέρα στη δουλειά είναι το πιο δύσκολο, όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς απ’ το άγχος.

Δεν υπάρχει χειρότερο απ’ το να κάνεις κακή εντύπωση απ’ την πρώτη ημέρα. Καλύτερα να μιλάς ελάχιστα απ’ το να κάνεις γκάφα.

Μην γλυκοκοιτάζεις την όμορφη του γραφείου από την πρώτη ημέρα.

Η αμήχανη στιγμή που δεν έχεις τι να κάνεις και ντρέπεσαι να φύγεις από νωρίς για να μην σε κακοχαρακτηρίσουν.

Και το φαγητό; Με ποιον τρως και πότε;

 

Απαγορεύεται να μπεις στο Facebook και σε οτιδήποτε άσχετο με τη δουλειά την πρώτη ημέρα.

Χαμογέλα ό,τι και να σου λένε. Καλύτερα να σε κοιτάνε περίεργα απ’ το να σε πουν ξινό.

Μόλις φύγεις από τη δουλειά παίρνεις τηλέφωνο την κοπέλα/μητέρα/κολλητό σου για να πεις κάθε αχρείαστη λεπτομέρεια για ό,τι συνέβη.

Ποτέ δεν είναι νωρίς για να φύγεις την πρώτη μέρα. Δικαιολογείσαι.