Οι 56 κανόνες της Τσικνοπέμπτης
Μπριζόλες, κοτόπουλο, μπιφτέκια και παϊδάκια. Ναι. Μισό λεπτό όμως να βάλουμε μια τάση, να θέσουμε μερικούς κανόνες.
- 18 ΦΕΒ 2014
Αλήθεια ποια είναι η σωστή σειρά, το παϊδάκι ή το κοτόπουλο πρώτο; Κοακόλα ή χύμα κρασί; Και τελικά ποιος έχει την καλύτερη χοληστερίνη, η ταβέρνα της γειτονιάς ή τα Καλύβια/Βλάχικα;
Η τσίκνα πρέπει να σου γαργαλάει τα ρουθούνια και το λίπος να στάζει στο πιάτο. Αλλιώς πως θα νοιώσεις την μέρα στο πετσί σου; Ή, για την ακρίβεια, στα τοιχώματα της καρδιάς σου;
Καλά και άγια τα angus και τα wagyu, αλλά η μέρα επιβάλλει χασαποταβέρνα και κρέατα ελληνικά. Όχι Τ-bοne, rib eye και εξευγενισμένα steak house.
Αν δεν ανοίξεις τη ζώνη μετά, δεν γιόρτασες την μέρα όπως πρέπει.
Μην ξεχάσουμε να κάνουμε ρεπορτάζ από Βαρβάκειο Πέμπτη πρωί παιδιά. Να μας μιλήσει και ο Πρόεδρος
Να τηρηθεί σειρά προτεραιότητας παρακαλώ. Πρώτα το λουκάνικο, μετά τα κοτόπουλα, ακολουθούν μπιφτέκια, κεμπάμπ, μπριζόλες και παϊδάκια
Όσο καλή κι αν είναι η ταβέρνα της γειτονιάς, ή το πατροπαράδοτο κουτούκι που πας κάθε χρόνο, Τσικνοπέμπτη σημαίνει σπίτι και ψησταριά στη βεράντα
Ψήνεις, τρως. Ταυτόχρονα
Γενικά τρως μέρα που’ναι. Δεν κάνεις εκπτώσεις
Το κρασί να ρέει
Κυκλοφορούν και φορητά τεστ χοληστερίνης. Αλλά ποιος τα χέζει;
Οι καλύτερες Τσικνοπέμπτες γίνονται στο σπίτι με φίλους
Βλέπεις λίπος, είναι καλό
Τι εννοείς τελείωσαν οι πανσέτες;
Ένα τζατζίκι, μία τυροκαυτερή και όποια άλλη σως διαλέξεις. Τις σηκώνει η μέρα
Μην ασχοληθείς με σαλάτες, πίτες πατάτες αν θες να παίξεις δυνατά στο κρέας
Οταν τρώμε δε μιλάμε. Πόσο κλισέ και πόσο αληθινό την Τσικνοπέμπτη.
Αν θες σαλάτα κάτσε σπίτι σου ρε φίλε.
Η τσικνοπέμπτη πρέπει να είναι η νύχτα του Αγίου Τριαντάφυλλου (σχώρνα με Στεφ, δεν το λέω με κακία)
Τα παϊδάκια πρώτα για να μην κρυώσουν
Μπιφτέκι, παϊδάκι, λουκανικό, κοτόπουλο. Αυτό είναι σωστό
Πίσσα και πούπουλα σε όποιον ζητήσει εμφιαλωμένο κρασί
Πίσσα, πούπουλα και δημόσια περιφορά σε όποιον κόβει το λίπος από τη χοιρινή με το μαχαίρι.
Όχι ρε φίλε, έχω κανονίσει γυμναστήριο.
Euroleague και παϊδάκια. Μόνο
Η χειρότερη έκφραση στην ιστορία είναι “το παϊδάκι και η γυναίκα. Θέλουν χέρι”. Και το play-station θέλει. Και το πιστόλι. Και το μανικιούρ. Και το μπάσκετ. Οπότε μαλακία.Α ναι και η μαλακία.
Όπου είναι να πας, να πας νωρίς. Γιατί τα καλά θα φύγουν νωρίς.
Σκέψου ότι είναι σαν τα ματς που πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω: ένα κοκορετσάκι, ένα κλέφτικο, ένα εξοχικό, κάτι βρε αδερφέ για τη φάση.
Η Τσικνοπέμπτη δεν τελειώνει όταν πιεις την σόδα. Τελειώνει όταν πλύνεις τα χέρια.
Να θυμάσαι ότι το γουρουνόπουλο υπάρχει, δεν το τρώει μόνο ο Οβελίξ
Για τα Καλύβια και τα βλάχικα της Βάρης η Τσικνοπέμπτη είναι ότι η τελευταία Κυριακή της Αποκρίας για την Πάτρα. Ή για το Μάντσεστερ ο Φέργκιουσον. Κάτι τέτοιο.
Και που ‘σαι κυρ-Στέφανε. Και πατάτες. Πολλές πατάτες
Ξέρω ότι είναι δύσκολο, αλλά μη φας πολύ ψωμί στην αρχή. Σαν την όπερα το καλό έρχεται στο τέλος.
Τζατζίκι να γλιστράει. Νόμος.
Μέρα που ‘ναι, σκουπιζόμαστε στο τραπεζομάντιλο κάτω από το ύψος του τραπεζιού για να μη μας δει κανείς. Ό,τι κάνουμε δηλαδή και τις άλλες φορές.
Κοκακόλα. Κανονική. Εκτός αν είναι και το κρέας light, οπότε είσαι εκτός θέματος έτσι κι αλλιώς.
Η σεφταλιά κάνει τη διαφορά
Καμένο δε σημαίνει καλοψημένο
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας στο τέλος του ψησίματος για να μείνει το κρέας μαλακό και ζουμερό
Αν δεν μυρίσει ψητό το ρούχο, δεν κάνεις σωστή Τσικνοπέμπτη
Δεν ψήνουμε το κρέας με το που το βγάλουμε από το ψυγείο. Θα ψηθεί απ’ έξω και μέσα θα παραμείνει ωμό. Σωστή απόψυξη
Δεν πάμε ποτέ με φρεσκοπλυμένα ρούχα. Ό,τι δηλαδή κάνεις και στις συναυλίες
Γιατί λούζουμε τα μαλιά μας νομίζεις;
Δεν τρως την Τσικνοπέμπτη πριν την ταβέρνα. Μόνο πρωινό και αυτό μούσλι με γάλα light. Θες τη χοληστερίνη σου χαμηλά.
“Εσύ που θα το τσικνίσεις απόψε;“. Διαπόμπευση. Αύριο. Στο Σύνταγμα.
Γδύνεσαι πάνω απ’ το πλυντήριο. Δεν χρειάζεται να μυρίσουν αχρείαστα τετραγωνικά του σπιτιού σου.
Ρέψιμο την Τσικνοπέμπτη, σύνθημα στο γήπεδο.
Το δίωρο ξεροστάλιασμα που θα φας περιμένοντας να σου σερβίρουν τα κοψίδια είναι από μόνο του, μετά από τόσα χρόνια που το περνάς, μια -άλλου τύπου- παράδοση.
Τι εννοείς ποια σαλάτα να παραγγείλεις; Είναι σχεδόν ιεροσυλία τέτοια μέρα να ακουμπήσει στο (τίμιο) τραπέζι σου οτιδήποτε πράσινο.
Υποτίθεται ότι ‘σαβουριάζουμε’ κρέας την Τσικνοπέμπτη για να προετοιμάσουμε τους εαυτούς μας για την επερχόμενη νηστεία της Σαρακοστής. Χωρίς το δεύτερο, δεν έχει νόημα το πρώτο.
Ακόμη και αδελφός σου να είναι ο ταβερνιάρης, σήμερα αδυνατεί να σου προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί. Οπότε, αν θες ποιότητα, μείνε σπίτι και παίξε μπάλα με τον πιο ψαγμένο χασάπη της γειτονιάς σου.
Στα Καλύβια, αδέλφια. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα Καλύβια.
Εξετάσεις μετά από έναν μήνα. Όχι νωρίτερα, όχι αργότερα.
“Ο χασάπης μου φτιάχνει ένα δικό του, φοβερό κεμπάμπ. Θα σου μείνει αξέχαστο”. ΠΟΤΕ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΧΑΣΑΠΗΣ.
Εκτός αν τον λένε Σάββα κι έχει ταβέρνα στο Μοναστηράκι.