© Salvador Melendez / AP
ΕΓΚΛΗΜΑ

10 από τις πιο απάνθρωπες φυλακές του πλανήτη

Ακόμη και οι χειρότεροι εγκληματίες λύγισαν πίσω από αυτά τα κελιά.

Πώς θα έπρεπε να είναι άραγε μια φυλακή, ιδανική για να στεγάσει τους χειρότερους εγκληματίες του κόσμου; Αυτό το ερώτημα έχει απασχολήσει αρκετούς, αλλά φαίνεται πως πολλές κυβερνήσεις καταλήγουν σε μία και μοναδική απάντηση:«Ένα επίγειο κολαστήριο». Με αυτό το σκεπτικό φαίνεται πως δημιουργήθηκαν οι χειρότερες φυλακές, αυτές που κατά καιρούς έχουν φιλοξενήσει στα κελιά τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους όχι μόνο του έξω κόσμου, αλλά και των ίδιων των φυλακών.

Από τις ΗΠΑ ως τη Συρία και από την Ταϊλάνδη ως το Παρίσι, έχουν λειτουργήσει φυλακές στις οποίες έχουν καταπατηθεί σχεδόν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και πολλοί κρατούμενοι αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους, προκειμένου να γλιτώσουν από τα καθημερινά τους βασανιστήρια.

Συγκεντρώσαμε 10 από τις χειρότερες που έχουν εμφανιστεί στον πλανήτη γη, ενώ παράλληλα, ψάξαμε και τη χειρότερη ελληνική φυλακή, η οποία βέβαια, απέχει αρκετά -ευτυχώς- από τις υπόλοιπες της λίστας.

Σαν Κουεντίν | Καλιφόρνια, ΗΠΑ


© AP Photo/Eric Risberg

Οι φυλακές του Σαν Κουεντίν είναι οι παλαιότερες στην πολιτεία της Καλιφόρνια. Άνοιξαν τον Ιούλιο του 1852 και θεωρούνται -δικαιολογημένα- ως ένα από τα χειρότερα μέρη του πλανήτη. Η θανατική ποινή ισχύει κανονικά, ενώ υπάρχει μέχρι και θάλαμος αερίων. Βέβαια, πλέον, οι θανατικές ποινές γίνονται με θανατηφόρα ένεση.

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα περιστατικά στην ιστορία της φυλακής συνέβη το 2006, όταν ξεκίνησε ένας πόλεμος μεταξύ μαύρων και λευκών κρατούμενων, ο οποίος ολοκληρώθηκε με απολογισμό δύο νεκρούς και 100 τραυματίες.

Μπανγκ Κουάνγκ | Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη

Για κάποιο περίεργο λόγο την αποκαλούν «Το Χίλτον της Μπανγκόκ». Προφανώς, ειρωνικά, αφού μόνο με ξενοδοχείο δε μοιάζει. Οι κρατούμενοι σε αυτές τις φυλακές φορούν αλυσίδες στα πόδια, ενώ πολλοί τρελαίνονται μέσα σε μόλις λίγες ημέρες από τις παράλογες συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν.

Ο αριθμός των κρατουμένων είναι υπερτριπλάσιος από αυτόν που θα έπρεπε, τα κελιά είναι πολύ μικρά, ενώ όσοι έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή, μαθαίνουν το πότε θα εκτελεστούν, μόλις δύο ώρες πριν φύγουν για τον άλλο κόσμο. Τα βασανιστήρια δε, είναι καθημερινό και συνηθισμένο φαινόμενο.

Ράικερς Άιλαντ | Νέα Υόρκη, ΗΠΑ


© AP Photo/Seth Wenig

Μπουνιές, κλωτσιές, μαχαιρώματα και θάνατοι. Αυτές οι λέξεις είναι συνηθισμένες στις φυλακές του Ράικερς Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Καταγράφονται περίπου 70 περιστατικά το χρόνο με τραυματισμούς κρατουμένων, ενώ παλαιότερα ο αριθμός αυτός έφτανε τα 1.000!

Εδώ, ακόμη και οι φύλακες φοβούνται να επέμβουν και αφήνουν τους κρατούμενους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν αντέχουν να εκτίσουν όλη τους την ποινή και στρέφονται στη λύση της αυτοκτονία. Η χωρητικότητά των εγκαταστάσεων ανέρχεται στους 10.000 κρατούμενους, ενώ να σημειωθεί πως υπάρχει σχέδιο να κλείσουν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, καθώς αποτελούν επικίνδυνο μέρος, ακόμη και για τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες.

ADX-Florence Supermax | Κολοράντο, ΗΠΑ

 

Οι συγκεκριμένες φυλακές άνοιξαν σχετικά πρόσφατα, το κοντινό 1994 και έκτοτε φιλοξενούν τους χειρότερους εγκληματίες για το κράτος των ΗΠΑ, όπως τρομοκράτες και αρχηγούς συμμοριών. Εκεί μέσα υπάρχει τύπος που εκτίει έξι φορές ισόβια χωρίς αναστολή.

Πρόκειται για φυλακή υψίστης ασφαλείας (supermax), όπου οι κρατούμενοι ζουν απομονωμένοι, κάτι που πολλές φορές τους οδηγεί σε αυτοκτονία. Μπορεί να μιλάμε για σχετικά καινούργιες φυλακές, όμως οι συνθήκες διαβίωσής των κρατουμένων είναι τραγικές, ενώ δέχονται και τα βασανιστήρια των φυλάκων. Ένα ζωντανός εφιάλτης, αν και δεν τους φαίνεται εκ πρώτης όψεως.

Αλκατράζ | Καλιφόρνια, ΗΠΑ


© AP Photo/Eric Risberg)

Αν στο λεξικό έπρεπε να μπει κάποια λέξη δίπλα από το λήμμα «φυλακή», τότε δε θα υπήρχε ιδανικότερη από το Αλκατράζ. Είναι οι πιο γνωστές φυλακές στην ιστορία της ανθρωπότητας και χτίστηκαν στο «νησί του διαβόλου» στα ανοιχτά του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια μεταξύ 1910 και 1912, με αποκλειστικό στόχο να γίνει αδύνατη η διαφυγή.

Λειτούργησαν μέχρι τον Μάρτιο του 1963 και φιλοξένησαν τους χειρότερους εγκληματίες του κόσμου, εκείνους που δεν μπορούσαν να μείνουν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή. Μεταξύ αυτών και ο διάσημος Αλ Καπόνε.

Όποιος έφτανε στο Αλκατράζ έχανε πλήρως την επαφή με τον έξω κόσμο, ενώ οι κρατούμενοι υπέφεραν από τα βασανιστήρια των φρουρών, οι οποίοι επέβαλαν νόμους σιωπής και δεν τους επέτρεπαν όχι μόνο να συναναστρέφονται με τους υπόλοιπους, αλλά ούτε να δείχνουν καν τα συναισθήματά τους.

Δύο φορές επιχείρησαν κρατούμενοι να δραπετεύσουν. Η πρώτη (1946) κατέληξε σε ένα λουτρό αίματος με δύο φρουρούς και τρεις τρόφιμους να χάνουν τη ζωή τους. Φυσικά, δε δραπέτευσε κανείς. Η δεύτερη (1962) ήταν πιο περίεργη, αφού δε βρέθηκαν ποτέ ούτε οι κρατούμενοι που το έσκασαν, αλλά ούτε τα σώματά τους.

Ντιγιαρμπακίρ | Τουρκία

 

Το πιο σαδιστικό μέρος του κόσμου κι αυτό στο οποίο έχουν παραβιαστεί τα περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ξεκάθαρα οι φυλακές του Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες και το βασανιστήριο των ανθρώπων εδώ εκτός από σωματικό είναι και ψυχικό. Σχεδόν κανένας δε βγαίνει ζωντανός από αυτό το μέρος, ενώ η βία που ασκούν οι φύλακες είναι μεγαλύτερη από αυτή που ασκούν οι κρατούμενοι μεταξύ τους.

Για να γλιτώσουν από την επίγεια κόλαση στην οποία ζουν, πολλοί από τους κρατούμενους αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους κάνοντας απεργία πείνας, άλλοι αυτοκτονούν με αυτοσχέδια μαχαίρια, ενώ είναι και κάποιοι που έχουν βάλει ακόμα και φωτιά στον εαυτό τους.

Το 1996 καταγράφηκε το τραγικότερο περιστατικό των φυλακών, όταν μια μέρα οι φρουροί στα καλά καθούμενα αποφάσισαν να δείρουν μέχρι θανάτου 10 κρατούμενους, ενώ τραυμάτισαν βαριά άλλους 23.

Λα Σαντέ | Παρίσι, Γαλλία


© AP Photo/Francois Mori

Φεύγουμε από τις ΗΠΑ και πάμε για λίγο στην Ευρώπη. Στα Γαλλικά, το “la sante”σημαίνει «υγεία», αλλά μόνο καλό στην υγεία των κρατουμένων δεν κάνει αυτή η φυλακή. Για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι ίσως η φυλακή με τις περισσότερες αυτοκτονίες κρατουμένων, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία, 122 τρόφιμοι ήπιαν απορρυπαντικό πλυντηρίου για να δώσουν τέλος στο βασανιστήριό τους το 2002, ενώ ένα χρόνο αργότερα το έκαναν ακόμη 73.

Στις συγκεκριμένες φυλακές λειτουργεί ένα ιεραρχικό σύστημα κι έτσι κάποιοι κρατούμενοι αποκτούν μεγαλύτερη εξουσία, σε σχέση με άλλους. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι όσοι βρίσκονται στα κατώτερα στρώματα της διαβάθμισης, υποφέρουν ακόμη περισσότερο.

Λα Σαμπανέτα | Βενεζουέλα

Ξεκινάμε με το βασικό fact των συγκεκριμένων φυλακών που βρίσκονται στη Βενεζουέλα: Κατασκευάστηκαν για να στεγάσουν 15.000 κρατούμενους και αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκεί περίπου 25.000, οι οποίοι ζουν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο με μηδενικές συνθήκες υγιεινής. Αποτέλεσμα; Να πεθαίνουν σχεδόν καθημερινά από αρρώστιες.

Οι ελάχιστοι φρουροί των φυλακών (αντιστοιχεί ένας για 150 άτομα) έχουν αφήσει ουσιαστικά τους κρατούμενους στο έλεός τους και να κάνουν ό,τι θέλουν εκεί μέσα, με αποτέλεσμα να σκοτώνει ο ένας τον άλλο. Το φαγητό είναι είδος προς εξαφάνιση και προνόμιο των λίγων, που ασκούν εξουσία στις φυλακές.

Τάντμορ | Παλμύρα, Συρία


© Militant website via AP, File

Όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει στη Συρία εδώ και χρόνια. Φανταστείτε, λοιπόν, τώρα τις συνθήκες των φυλακών της συγκεκριμένης χώρας. Η Διεθνής Αμνηστία είχε χαρακτηρίσει τις φυλακές της Τάντμορ ως τις πιο καταθλιπτικές του πλανήτη. Μάλιστα, έγιναν διάσημες το 1980 όταν ο τότε πρόεδρος της χώρας, Χαφέζ αλ Άσαντ, καταδίκασε σε θάνατο όλους τους κρατούμενους των φυλακών, μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του από μέλη της μουσουλμανικής αδελφότητας. Έτσι, για εκδίκηση.

Για περίπου δύο εβδομάδες, οι φύλακες σκότωναν όποιον κρατούμενο έβρισκαν μπροστά τους με τον αριθμό των νεκρών να κυμαίνεται από 800 μέχρι και 2.400. Το 2015, μέλη του ISIS κατέλαβαν και κατέστρεψαν τις συγκεκριμένες φυλακές.

Καραντίρου | Βραζιλία

 

Οι φυλακές Καραντίρου στη Βραζιλία είναι κατά πολλούς οι πιο βίαιες και φονικές φυλακές του πλανήτη. Οι συνθήκες υγιεινής και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούσαν άγνωστες λέξεις για αυτό το μέρος, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να επέμβει η Διεθνής Αμνηστία και μετά από αρκετές προσπάθειες, να καταφέρει να τους βάλει λουκέτο το 2002.

Πάντως, στα 46 χρόνια λειτουργίας τους ο αριθμός των κρατουμένων που άφησαν τη ζωή τους στα κελιά αυτών των φυλακών ξεπέρασε τους 1.300. Παράλληλα, έρευνες έδειξαν πως ένας στους πέντε κρατούμενους ήταν φορέας του ιού HIV.

Ελλάδα: Φυλακές Τρίπολης


© Eurokinissi

Μπορεί να μη βρίσκονται στη λίστα με τις χειρότερες φυλακές του κόσμου, όμως οι φυλακές της Τρίπολης είναι -ίσως- οι χειρότερες φυλακές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων. Οι εγκαταστάσεις των φυλακών είναι άθλιες, ενώ ο αριθμός των κρατουμένων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που πραγματικά μπορεί να στεγάσουν.

Οι συγκεκριμένες φυλακές φιλοξενούν μόνο κρατούμενους που έχουν διαπράξει τα αποκαλούμενα σεξουαλικά εγκλήματα όπως βιασμό, αποπλάνηση ανηλίκου, παιδική πορνογραφία, μαστροπεία, σωματεμπορία, με αποτέλεσμα οι ίδιοι οι κρατούμενοι να μην επιθυμούν τη μεταφορά τους σε άλλη φυλακή.

Στο κελί του στις φυλακές της Τρίπολης είχε δώσει τέλος στη ζωή του και ο Μανώλης Δουρής στις 24 Φεβρουαρίου 1996. Δύο χρόνια μετά το βιασμό και τη δολοφονία του εξάχρονου γιου του, ένα έγκλημα που είχε συγκλονίσει την Ελλάδα στη δεκαετία των ’90s.

Exit mobile version