ORIGINALS

Όλα τα στραβά της δίαιτας ενός δημοσιογράφου

Το Oneman, σε συνεργασία με τον κλινικό διαιτολόγο Χάρη Δημοσθενόπουλο, αναλύει τα 'προβλήματα' της καθημερινής δίαιτας ενός δημοσιογράφου, που δεν προσέχει ιδιαίτερα (δηλαδή καθόλου) τη διατροφή του.

Τους θαυμάζω τους κλινικούς διαιτολόγους. Εννοώ ότι καθένας από εμάς πάει και τους αραδιάζει την αισχρή του δίαιτα κι εκείνοι, αφενός πρέπει να βγάλουν μια άκρη, και αφετέρου πρέπει να προτείνουν μια βελτιωμένη δίαιτα που δεν θα έχει καταστροφικές βλέψεις για το άτομό μας, αλλά και που ταυτόχρονα θα μοιάζει αρκετά θελκτική ώστε να μην δραπετεύσουμε μ’ ένα γοργό “Γιατρέ, μάλλον δεν ξέρεις με ποιον πας να τα βάλεις”.

Είναι σαν να βλέπω την έκφραση του κλινικού διαιτολόγου-βιολόγου, Χάρη Δημοσθενόπουλου, μόλις αντίκρισε την αναλυτική μου δίαιτα που του έστειλα στις αρχές της εβδομάδας. Αν δεν είχα στα χέρια μου την ιατρική του γνωμάτευση, θα σκεφτόμουν έως και ότι τον ανάγκασα να αλλάξει επάγγελμα.

Πέρα από την πλάκα, ο κ. Δημοσθενόπουλος, που προσφέρει τις συμβουλές του και μέσα από το kalikardia.gr για θέματα υγείας, διατροφής και ευεξίας, δεν τρομάζει με τέτοιες προκλήσεις.

Ούτε με τέτοια διαιτολόγια γεμάτα μόχθο και αυταπάρνηση:

Δευτέρα

Πρωί: 1 μίλκο, 1 κουλούρι

Μεσημέρι: 2 τυλιχτά με χοιρινό καλαμάκι, ντομάτα, πατάτα, σως, 1 κόκα κόλα

Απόγευμα: 1 κομμάτι κέικ

Βράδυ: 3 χοιρινά καλαμάκια με ψωμί

Τρίτη

Πρωί: 1 χυμός motion, 1 κουλούρι

Μεσημέρι: 2 κομμάτια παστίτσιο, 1 κόκα κόλα

Απόγευμα:

Βράδυ: 1 κομμάτι παστίτσιο

Τετάρτη

Πρωί: 1 χυμός morion, 1 κουλούρι

Μεσημέρι: 1 μερίδα μακαρόνια με σάλτσα πέστο, προσούτο και ντοματίνια, 1 σόδα

Απόγευμα: 1 μεγάλη σοκολάτα

Βράδυ: 2 κομμάτια ραβανί, 1 τσαμπί σταφύλι

Πέμπτη

Πρωί: 1 κουλούρι

Μεσημέρι: 1 τυλιχτό με γύρο χοιρινό, ντομάτα, πατάτα, σως και 1 μερίδα πατάτες, 1 κόκα κόλα

Απόγευμα:

Βράδυ: 1 μερίδα μακαρόνια με κόκκινη σάλτσα

Παρασκευή

Πρωί: 1 μίλκο

Μεσημέρι: 1 μερίδα μπριζολάκια χοιρινά

Απόγευμα: 1 κομμάτι κέικ

Βράδυ: 1 τονοσαλάτα

Σάββατο

Πρωί: 1 χυμός motion

Μεσημέρι: Κεφτεδάκια με πατάτες και χωριάτικη σαλάτα

Απόγευμα: 3 φέτες ψωμί με μερέντα

Βράδυ: 5 κομμάτια πίτσα

Κυριακή

Πρωί: 2 φέτες ψωμί με μερέντα

Μεσημέρι: 1 μπριζόλα χοιρινή με τηγανητές πατάτες

Απόγευμα:

Βράδυ: 2 κομμάτια σπανακόπιτα, 1 τσαμπί σταφύλι

Όχι, μπείτε στη θέση του κλινικού διαιτολόγου. Αν απαντούσε ένα ξέρο “Κάνε μας τη χάρη ρε Αναστασιάδη”, ποιος θα τον παρεξηγούσε; Κι όμως, βράχος ο κύριος Δημοσθενόπουλος απάντησε αναλυτικά:

“Το διαιτολόγιο του συγκεκριμένου δημοσιογράφου είναι φανερό ότι στηρίζεται περισσότερο στο έτοιμο και γρήγορο φαγητό και πολύ λίγο σε φαγητά μαγειρεμένα στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ασφαλώς χαμηλότερη θρεπτική αξία, μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων αλλά και υψηλή έμμεση πρόσληψη αλατιού-ζάχαρης την ίδια στιγμή.

Από το εβδομαδιαίο διαιτολόγιο λείπουν τα φρούτα από την καθημερινή διατροφή του και το ίδιο ισχύει με τις σαλάτας, οπότε αυτόματα το διαιτολόγιο είναι πολύ χαμηλό σε φυτικές ίνες  και πολύτιμα θρεπτικά αξία όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού αλλά ταυτόχρονα έχουν αντιοξειδωτική δράση και προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες του στρες και του κακού τρόπου ζωής.

Το πρωινό περιλαμβάνει συνήθως:

1) κουλούρι-που αποτελεί ένα σχετικά καλό και υγιεινό σνακ λόγω σουσαμιού

2) συχνά γάλα κακάο, που έχει χαμηλότερη διατροφική αξία από το λευκό γάλα και πολλή ζάχαρη

3) χυμό, που ανεβάζει αυτόματα τα επίπεδα γλυκόζης, λόγω της απουσίας φυτικών ινών του φρούτου και έτσι προσφέρει περιορισμένο επίπεδο κορεσμού και

4) μερέντα που αποτελεί μία πλούσια πηγή θερμίδων με ζάχαρη αλλά κυρίως «κακής» ποιότητας λιπαρά.

Στο κύριο γεύμα έχουμε:

1) συχνά την παρουσία έτοιμων γευμάτων

2) με συχνή την παρουσία τηγανητής πατάτας, που είναι πηγή θερμίδων και λιπαρών, 3) πολύ συχνή παρουσία κρέατος (πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα που είναι και η σύσταση) και αναψυκτικών, που αν είναι τα κλασικά περιέχουν αρκετή ζάχαρη

4) ζυμαρικών ή φαγητών με βάση τα ζυμαρικά (π.χ. παστίτσιο) τα οποία είναι συνήθως μαγειρεμένα με τρόπο αρκετά πιο επιβαρυντικό, ως προς την προσθήκη λίπους, σε σχέση με τα σπιτικά και φυσικά είναι σπάνια ολικής άλεσης.

Τέλος και στα βραδινά, υπάρχουν συχνά γεύματα με υψηλό θερμιδικό φορτίο π.χ. παστίτσιο, αν και είναι πολλές φορές πιο ελαφριά όπως στην περίπτωση της τονοσαλάτας (αρκεί να μην είχε επιβαρυντικό ντρέσιγκ) ή του απλού ζυμαρικού με σάλτσα.

Δεν αναφέρεται πουθενά το επίπεδο λήψης υγρών (νερού) και αυτό είναι επίσης ένα αρνητικό στοιχείο αν για την ενυδάτωση του καταφεύγει αποκλειστικά σε καφέδες, αναψυκτικά, χυμούς και σόδες, αφού τα περισσότερα από αυτά περιέχουν προστιθέμενα ζάχαρα.

Γενικά, η διατροφή αυτή είναι αρκετά φτωχή διατροφικά (λείπουν ομάδες τροφίμων όπως τα όσπρια, το ψάρι και τα λαχανικά/φρούτα) ενώ είναι πλούσιο σε θερμίδες. Για έναν εργαζόμενο με καθιστικό τρόπο ζωής, άγχος λόγω φύσης επαγγέλματος και πιθανόν κάπνισμα (ακόμα και παθητικό) αυτή η διατροφή δεν τροφοδοτεί το σώμα με εκείνα τα συστατικά που θα θωράκιζαν την υγεία αλλά ούτε με τα απαραίτητα διατροφικά «καύσιμα» για την πιο υψηλή και αποτελεσματική πνευματική απόδοση”.

~~~

(εντάξει, δεν είμαι τόσο μοιραίος όταν τρώω στο γραφείο)

Αυτά είπε ο ειδικός και τα ακούω με χαμηλωμένο το κεφάλι. Πρέπει να ξέρεις κάτι για μένα, όχι ότι ξέρεις λίγα ήδη. Έχω απόλυτο σεβασμό στον ειδικό και στα λόγια του. Δίνω έμφαση στα λόγια του κυρίου Δημοσθενόπουλου σχετικά με τα καύσιμα που μου λείπουν για την πιο αποτελεσματική πνευματική απόδοση και -επειδή είμαι τέτοιος- θα μπαίνω χωρίς προειδοποίηση στο kalikardia.gr για να μαθαίνω κι άλλα μικρά-μικρά.

Μέχρι τότε, θα χρειαστεί να πιω λίγο νερό παραπάνω (από τα δύο ποτήρια που πίνω την ημέρα) :/