Ποιος είναι ο Τάσος Ξιαρχό; Ένας που μετράει ρίγες
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία τάση να μαθαίνουμε ανθρώπους λόγω μίας ακρότητας που ξεστόμισαν.
- 1 ΝΟΕ 2021
Για όποιον έχει social media, η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Τάσος Ξιάρχο, χορευτής και χορογράφος ή κάτι τέτοιο, πάντως σίγουρα άνθρωπος με μπόλικες χιλιάδες followers στο Instagram, βρισκόταν σε ένα εστιατόριο και ξαφνικά αποφάσισε ότι θα βγάλει- χωρίς τη συναίνεσή της- βίντεο μία κοπέλα για να την κοροϊδέψει για τα παραπάνω κιλά της και την επιλογή της να φορέσει ρούχα με ρίγες κάτι που ο ίδιος γνωρίζει από μικρό παιδί «ότι δεν το κάνουμε αν έχουμε παραπάνω κιλά».
Τα ερωτήματα που γεννάει αυτή η υπόθεση είναι πάρα πολλά. Γιατί να γίνει αυτό το στόρι; Τι τον πείραξε η κοπέλα; Γιατί να ασχολούμαστε με το σώμα του άλλου; Ποιος είναι πάλι αυτός ο Τάσος Ξιαρχό και γενικότερα ποιοι είναι όλοι αυτοί που παίρνουν δημόσιο βήμα από την ελληνική τηλεόραση; Τέλος, γιατί ενώ γύρω-γύρω έχουμε 2021 (που λέει ο λόγος), στην ελληνική showbiz ζούμε ακόμη στο λαμπρόν 1999 και περιμένουμε τις προφητείες του Νοστράδαμου και το Μιλένιουμ;
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μία τάση να μαθαίνουμε ανθρώπους από τις ακρότητες που ξεστομίζουν. Γενικά, μέσα στην απύθμενη αυτοαναφορικότητα της ελληνικής τηλεόρασης, έχει γίνει σαν κανόνας να ασχολείται η πραγματική Ελλάδα με την κοσμική Ελλάδα όταν η δεύτερη λέει ή κάνει κάτι πολύ άσχημο που συνήθως αφορά την πρώτη.
H απάντηση του Ξιαρχό
Όπως σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση στην ανθρώπινη ζωή, έτσι και εδώ, είναι σημαντικό να περιμένεις την απάντηση αυτού που βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής. Όχι, φυσικά για να τον προστατεύσεις. Μάλλον, για να έχεις μία πιο πλήρη εικόνα. Ναι, συνήθως θα είναι ένα ανειλικρινές damage control που γίνεται μετά από πιέσεις τρίτων. Ακόμα και έτσι όμως είναι σημαντικό να δεις τι έχει να πει ο καταγγελλόμενος για την κριτική που υφίσταται. Ο Ξιαρχό είναι, λοιπόν, από τις (καθόλου σπάνιες) περιπτώσεις ανθρώπων που απαντούν και τα κάνουν ακόμα χειρότερα.
Γράφει λίγες ώρες μετά το περιστατικό τα εξής:
Σε επόμενο story προσπαθώντας να μανιπουλάρει το κοινό του με τον λιγότερο επιτυχημένο τρόπο όλων των εποχών έκανε και poll. Ρωτάει αν έχει τύχει να κράξουμε κάποιον για την εμφάνισή του ή τα κιλά ή τα ρούχα του. Δεν είναι και καμιά μεγαλειώδης στρατηγική για να χρειαστεί να σας την αποκωδικοποιήσουμε. Προφανώς, θέλησε με αυτόν τον τρόπο να καταδείξει δήθεν την υποκρισία όσων τον κατηγορούν. Σαν να μας λέει ότι: «Το έκανα εγώ, επειδή το κάνουν όλοι γιατί σε αυτόν τον κόσμο οι λεπτοί κοροϊδεύουν τους χοντρούς κτλ». Άρα τελικά τι;
Γιατί τα κάνει ακόμα χειρότερα;
Πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πει ή σκεφτεί τέτοια πράγματα για τα κιλά ή την εμφάνιση των άλλων και πολλές φορές ακόμα και του εαυτού μας. Δυστυχώς, αυτή η κουλτούρα μας μεγάλωσε και είναι πολύ δύσκολο να αποβάλλεις εντελώς όσα σε κοινωνικοποίησαν. Αυτό βέβαια δεν γνωρίζω καθόλου γιατί πρέπει να το συζητάμε. Ως γεγονός μπορεί να είναι αληθές αλλά αχρείαστο να αναφερθεί για δύο λόγους:
- Αφενός το να έχεις σκεφτεί κάτι κακό δεν ισοδυναμεί με το να βγάζεις τον άλλον ένα παράνομο βίντεο και να τον στοχοποιείς σε χιλιάδες ανθρώπους λέγοντας ουσιαστικά «δείτε την και γελάστε». Δηλαδή, ΟΚ, ας το δεχτούμε ότι υπάρχει μία μικρή διαφορά, ε;
- Αφετέρου όλη αυτή η κίνηση του Ξιαρχό δεν γίνεται καλύτερη με βάση το σκεπτικό ότι «όλοι το κάνουμε». Γίνεται πολύ χειρότερη.
Η προσπάθεια ελέγχου σωμάτων είναι, ακόμη και σήμερα, ηγεμονική ιδεολογία. Με ποιον θα κάνεις σεξ, πώς θα περπατήσεις, τι θα φορέσεις, πόσο θα φας, αν θα κρατήσεις το παιδί. Έχοντας ακριβώς αυτό το πράγμα στον νου του ο Ξιαρχό έκανε και το βίντεο-κάλεσμα σε bullying. Ποιους θα καλούσε να γελάσουν μαζί του για το θύμα που βρέθηκε μπροστά του αν ο κόσμος ήταν διαφορετικός και δεν ασχολούνταν κανείς με το σώμα του άλλου; Τι αξία θα είχε να κοροϊδέψεις τα παραπανίσια κιλά σε έναν κόσμο που δεν κοροϊδεύει τα παραπανίσια κιλά;
Δεν έχουμε με τι να ασχοληθούμε
Υπάρχει φυσικά και το φανταστικό point στο τέλος του απολογητικού (ο Θεός να το κάνει) κειμένου του. Εκεί του βγαίνει αυτό το κλασικό ελιτίστικο που συνήθως έχουν οι (ημι)διάσημοι. Οι χρήστες των social media τον κατηγορούν πρώτα γιατί είναι υποκριτές και μετά γιατί δεν έχουν με τι να ασχοληθούν στις μίζερες και ανώνυμες ζωούλες τους. Δεν είναι σαν αυτόν διάσημοι και γνωστοί και κοσμικοί και γεμάτοι, οπότε ασχολούνται με τo τι κάνουν οι άλλοι.
Αυτή η θεωρία έχει μέσα της μία δόση αλήθειας. Για να κάθεσαι να ασχολείσαι με το τι κάνει ο άλλος, κάτι λείπει στη ζωή σου. Θυμηθείτε όμως τώρα κάτι… Όλα αυτά τα λέει ένας άνθρωπος που λίγες ώρες πριν έκανε story για τις ρίγες στην μπλούζα και τα κιλά μίας παντελώς άγνωστης σε αυτόν κοπέλας.