ORIGINALS

Ποιους χαιρετάς στο δρόμο και ποιους όχι: Ένας οδηγός

Για να ξέρεις τι θα κάνεις όταν ξαναπετύχεις έναν συμμαθητή που αντιπαθούσες.

Περπατάς αμέριμνος στο δρόμο, όταν από απέναντι βλέπεις έναν παλιό σου συμμαθητή, με τον οποίο δεν είχες και πολλά-πολλά στο σχολείο. Κοντοστέκεσαι. Αμφιταλαντεύεσαι. Να κάνεις ότι δεν τον είδες, να περάσεις από δίπλα του και απλά να τον αγνοήσεις, ή να ξεκινήσεις μαζί του μια άβολη κουβέντα, η οποία πιθανότατα θα καταλήξει στο κανόνισμα ενός καφέ που δεν θα συμβεί ποτέ;

Μην ανησυχείς καθόλου. Σε όλους μας έχει συμβεί και είναι βέβαιο ότι θα ξανασυμβεί, είτε με παλιό συμμαθητή, είτε με παλιό συνάδελφο, είτε γενικά με κάποιον με τον οποίο δεν αισθανόμαστε ιδιαίτερη οικειότητα και γενικά -δεν είναι ντροπή- βαριόμαστε να του μιλήσουμε.

Εμείς είμαστε εδώ για σένα, σε έναν οδηγό σαβουάρ βιβρ τέτοιων αμήχανων καταστάσεων. Πλέον ξέρεις τι να κάνεις.

Ο παλιός συμμαθητής

Σενάριο πρώτο: Καθόσασταν σε αντίθετες πλευρές της τάξης και μιλούσατε μόνο μια φορά το χρόνο, χωρίς να είσαι καν σίγουρος για το μικρό του.

Σενάριο δεύτερο: Κάνατε μια στοιχειώδη παρέα κι απλά χαθήκατε με το πέρασμα των χρόνων κι έχεις να τον πάρεις τηλέφωνο από το γκολ του Κωνσταντίνου στο Κάμπ Νόου.

Το πόρισμα: Φέρσου όπως θα φερόσουν αν ήσασταν ακόμα στο σχολείο. Αν δεν του μιλούσες ούτε και τότε, γιατί να του μιλήσεις τώρα; 

Ο πρώτος σου έρωτας

Σενάριο πρώτο και μοναδικό: Ο πρώτος, αθώος και παιδικός σου έρωτας, το κορίτσι με το οποίο κρατούσατε χέρια και ανταλλάσσατε ραβασάκια και με το οποίο επισήμως δεν χωρίσατε ποτέ. Όσα χρόνια κι αν έχουν περάσει από τότε, όσες κοπέλες κι αν έχουν περάσει από τη δική σου ζωή και αγόρια από τη δική της, αυτό που ζήσατε δεν θα το ξεχάσεις ποτέ και η αξία του θα είναι για πάντα ανεκτίμητη.

Το πόρισμα: Αν την αναγνωρίσεις και σε αναγνωρίσει, ναι, μίλα της, για όνομα του Θεού, σεβάσου τα παιδικά σου χρόνια.

Ο φίλος φίλου

Σενάριο πρώτο: Φίλος κολλητού σου, με τον οποίο δεν θα έλεγες ότι έχεις ιδιαίτερες σχέσεις, αλλά τον πετυχαίνεις συχνά έξω λόγω της κοινής σας επαφής. Μόνο που αυτό που δεν έχεις παραδεχτεί ποτέ, είναι ότι τον σιχαίνεσαι και τον βαριέσαι.

Σενάριο δεύτερο: Φίλος κολλητού με τον οποίο δεν θα έκανες μεν κολλητή παρέα, αλλά τον συμπαθείς πολύ και χαίρεσαι που τον βλέπεις έξω μια φορά στο τόσο, έστω κι αν δεν θα επιδιώξεις ποτέ να βγείτε οι δυο σας.

Σενάριο τρίτο: Πρόκειται απλά για Κύπριο με ονοματεπώνυμο Φίλος Φίλου.

Το πόρισμα: Δυστυχώς, όποιο και να είναι το σενάριο (εκτός από το τρίτο), πρέπει να τον χαιρετήσεις (αν δεν μπορείς να τον αποφύγεις χωρίς να σε δει πάντα) γιατί είναι βέβαιο ότι θα τον ξαναδείς σύντομα. Αν ισχύει το πρώτο σενάριο, κράτα την κουβέντα σας όσο πιο σύντομη και τυπική γίνεται.

Ο τωρινός συνάδελφος

Σενάριο πρώτο: Δουλεύετε κάθε μέρα μαζί, έχετε επαφή, μιλάτε, έστω κι αν δεν τον έχεις δει ούτε μισό δευτερόλεπτο εκτός δουλειάς.

Σενάριο δεύτερο: Δουλεύετε σε άλλους ορόφους, τον ξέρεις, σε ξέρει, αλλά δεν έχεις ιδέα, ούτε πώς τον λένε, ούτε τι ακριβώς κάνει στην εταιρεία.

Το πόρισμα: Όσο απίθανα άβολο κι αν μοιάζει, πρέπει να του μιλήσεις ακόμα κι αν ισχύει το δεύτερο σενάριο, έστω κι αν ο διάλογος που θα ακολουθήσει θα είναι πιθανότατα αυτός:

-“Επ”

-“Ωπ”

-”Τι λέει;”

-”Καλά, εσύ”

– “Κι εγώ καλά”.

– “Άντε, τα λέμε ε”.

Ο παλιός συνάδελφος

Σε αυτή την περίπτωση, ισχύουν όσα ακριβώς γράψαμε για τους παλιούς συμμαθητές. Αν του μιλούσες όσο δουλεύατε μαζί, τον χαιρετάς. Αν όχι, δεν πειράζει.

Ο μακρινός συγγενής

Σενάριο πρώτο: Μιλάμε για τον δέκατο έκτο ξάδερφο, τον οποίο έχεις να δεις από τα Χριστούγεννα του 1997 στο σπίτι μιας θείας που δεν είσαι σίγουρος για το όνομά της και σου προσέφερε καραμέλες που είχαν λήξει μερικά χρόνια πριν.

Σενάριο δεύτερο: Πρόκειται για τέταρτο ξάδερφο, τον οποίο βλέπεις κάθε χρόνο σε γιορτές και οικογενειακές μαζώξεις και συζητάτε πάντα τα ίδια πράγματα.

Το πόρισμα: Τους συγγενείς του πρώτου σεναρίου, τους χαιρετάς μόνο αν έχετε βρεθεί στο ίδιο επεισόδιο του ‘Πάμε Πακέτο’ και είσαι υποχρεωμένος. Αυτούς του δεύτερου πάλι, πες τους ένα γεια, μην είσαι τέτοιος, αίμα σου είναι.

Αυτός που σε χαιρετάει αλλά δεν έχεις ιδέα ποιος είναι

Σενάριο πρώτο: Βλέπεις μια φιγούρα από μακριά. Σου χαμογελάει. Έρχεται προς το μέρος σου. Πιστεύεις ότι χαμογελάσει σε κάποιον δίπλα σου. Όχι. Μιλάει σε σένα. Τρομερά εγκάρδια. Σου πιάνει κουβέντα. Ζητάει να μάθει νέα σου. Κανονίζετε να τα πείτε. Εξακολουθείς να μην έχεις ιδέα ποιος είναι και να μην σου θυμίζει τίποτα.

Σενάριο δεύτερο: Βλέπεις μια φιγούρα από μακριά. Σου χαμογελάει. Έρχεται προς το μέρος σου. Από κάπου τον ξέρεις αλλά δεν μπορείς να θυμηθείς. Δεν μπορείς να ξεφύγεις. Σου πιάνει κουβέντα. Ζητάει να μάθει νέα σου. Κανονίζετε να τα πείτε. Εξακολουθείς να μην θυμάσαι ποιος είναι και από πού τον ξέρεις.

Το πόρισμα: Από τη στιγμή που ο γνωστός-άγνωστος θα σε δει, είναι αδύνατο να αποφύγεις την εξαιρετικά αμήχανη και ψεύτικη κουβέντα. Αν ισχύει λοιπόν το δεύτερο σενάριο, μπορείς τουλάχιστον να κάνεις ό,τι μπορείς για να μην σε δει.

Η πρώην σου

Σενάριο πρώτο: Μιλάμε για μια κοπέλα με την οποία είχες κανονική σχέση, η οποία έκανε τον κύκλο της και χωρίσατε σαν άνθρωποι.

Σενάριο δεύτερο: Η κοπέλα αφορά σχέση της μίας βραδιάς ή σχέση που έληξε άδοξα, με ένταση και απιστία.

Το πόρισμα: Αν ισχύει η πρώτη περίπτωση, δεν έχεις κανένα λόγο να μην χαιρετήσεις, εκτός κι αν είσαι μαζί με την νυν κοπέλα σου. Αν ισχύει η δεύτερη, χαιρετάς μόνο σχέση της μίας βραδιάς που θέλεις να επαναλάβεις ή κοπέλα που σε έχει κερατώσει αν είσαι μαζί με τη νυν κοπέλα σου η οποία είναι μοντέλο. Αυτό μόνο, τίποτα άλλο.

Ο φίλος των γονιών σου

Σενάριο πρώτο: Ο κλασικός φίλος των γονιών σου που όποτε σε βλέπει ανοίγει μαζί σου κουβέντα για τα πάντα και μοιράζεται συμβουλές που δεν ζήτησες.

Σενάριο δεύτερο: Ο φίλος των γονιών που αισθάνεται νέος και πιάνει μαζί σου κουβέντα σαν να είστε φίλοι, μιλώντας για ‘γκομενάκια’ και ‘αλητείες’.

Το πόρισμα: Τον πρώτο τον χαιρετάμε. Έχει καλές προθέσεις και ζει για κάτι τέτοια. Τον δεύτερο, δεν πειράζει και να τον αποφύγουμε. Ειδικά αν είμαστε με κόσμο, προστατεύουμε και τον ίδιο απ’ το να γίνει ρεζίλι.

O φίλος από τον στρατό

Σενάριο πρώτο: Είναι εκείνος ο τύπος που κάνατε μαζί σκοπιές, τα λέγατε ωραία, είχατε βρει έναν κώδικα επικοινωνίας και μπορούσες να συνεννοηθείς, έστω κι αν όταν απολυθήκατε δεν ξαναμιλήσατε ποτέ.

Σενάριο δεύτερο: Είναι ο τύπος που όταν σας βάζανε μαζί σκοπιά ήθελες να κλάψεις, μιλούσε συνέχεια, διαφωνούσατε σε όλα και ποστάρει στο Facebook Παντελίδη.

Το πόρισμα: Στον πρώτο μιλάς με τρομερή χαρά, στον δεύτερο δεν μιλούσες ποτέ, γιατί να μιλήσεις τώρα;

Ο γείτονας

Σενάριο πρώτο: Ο κλασικός γείτονας με τον οποίο δεν έχεις ανταλλάξει ούτε καλημέρα, εκτός από εκείνη τη φορά που ήθελες βοήθεια με τα ψώνια σου.

Σενάριο δεύτερο: Τα λέτε σε συνελεύσεις και κάθε φορά που τον πετυχαίνεις στην είσοδο, αν και δεν ορκίζεσαι κιόλας για το μικρό του.

Το πόρισμα: Όπως και να ΄χει, ένα γεια πρέπει να το πεις, στο ίδιο σπίτι μένετε.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Alastair Grant