Shutterstock
FATHERHOOD

Πώς θα διώξεις από το παιδί σου το άγχος του lockdown

Αν νομίζεις ότι επειδή είναι μικρό δεν καταλαβαίνει τι θα πει «στρες», κάνεις μεγάλο λάθος.
Είναι δύσκολη περίοδος για όποιον έχει παιδιά. H καθημερινή ρουτίνα έχει κάνει φτερά, ο προσωπικός χρόνος το ίδιο και χρειάζονται έξτρα αποθέματα ενέργειας, αλλά και υπομονής για να τα βγάλεις πέρα με τα παιδιά που αυτόν τον καιρό ζουν κι εκείνα κάτι τόσο πρωτόγνωρο. Κάτι που έχει αυξήσει το άγχος τους, σε μια ηλικία που δεν είναι ακόμη έτοιμα για να το διαχειριστούν. Και αυτήν τη δύσκολη δουλειά, τη διαχείριση, καλείσαι να την κάνεις εσύ.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές μέθοδοι δοκιμασμένες, όχι βέβαια σε μία τόσο αλλόκοτη περίοδο, αλλά σε παλιότερα, πιο «φυσιολογικά» χρόνια και έχουν δείξει ότι λειτουργούν μια χαρά ως αντίδοτα στο άγχος και την πίεση των μικρών. Και έναν χρόνο τώρα έχουν δοκιμαστεί και σε αυτήν την νέα κατάσταση, και δείχνουν να έχουν περάσει και αυτό το τεστ.

Δες μερικά tips, εύκολα και κατανοητά από όλους, μικρούς και μεγάλους, που μπορούν να σου φανούν χρήσιμα σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα. Στον αγώνα να στηρίξεις τα παιδιά σου και την ψυχική τους υγεία:

1. Ενθάρρυνε τα παιδιά να βοηθήσουν άλλους ανθρώπους

Μίλησε τους για το πόσο δύσκολα περνούν κάποιοι συνάνθρωποί μας. Ενθάρρυνε τα παιδιά σου να τους δωρίσουν παιχνίδια που έχουν πια βαρεθεί, να μαζέψουν λίγα χρήματα για κάποια μικρή βοήθεια ή ακόμη και να βοηθήσουν έναν γείτονα τους με απλές καθημερινές δουλειές, όπως πχ να τους κουβαλήσουν τα ψώνια ή να βγάλουν το σκυλί τους βόλτα. Γενικά, όταν κι εσύ κάνεις πράγματα για τους άλλους, χωρίς προφανές όφελος, εξήγησε στα παιδιά σου γιατί το κάνεις και βάλτα κι αυτά στο «κόλπο». Κάτι τέτοιο καλλιεργεί την ενσυναίσθηση των παιδιών και τους βοηθά να μάθουν τις ανάγκες που έχουν οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο. Λόγω της πανδημίας και των ελάχιστων επιλογών για δραστηριότητες, έχεις ακόμη ένα λόγο για να το κάνεις.

2. Μην τα αποκόψεις από σημαντικούς ανθρώπους

Τι εννοούμε: τα παιδιά επωφελούνται από τις συναναστροφές τους με μεγαλύτερους, όπως είναι οι παππούδες τους ή οι δάσκαλοι. Αυτοί οι άνθρωποι ενεργούν υποστηρικτικά αυτήν τη δύσκολη ψυχολογικά περίοδο, βοηθούν δηλαδή πολύ και στη δική σου δουλειά. Είναι μερικά ακόμη πρόσωπα εμπιστοσύνης στα οποία μπορούν να μιλήσουν για τα προβλήματα τους ή για πράγματα που τους απασχολούν. Ταυτόχρονα, είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και όταν οι γονείς δεν είναι διαθέσιμοι λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μείνουν σε επαφή μαζί τους τα παιδιά σου , είτε μέσω Zoom είτε μέσω mail είτε και μέσω τηλεφωνικών κλήσεων.

3. Υποστήριξε τις φιλίες τους

Βρες τρόπους για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά σου με τους φίλους τους σε εξωτερικούς χώρους ή να επικοινωνούν μέσω της τεχνολογίας και να καταφέρνουν να παίξουν από απόσταση έστω κι ένα online game. Υπάρχουν οικογένειες που δημιουργούν ασφαλείς ζώνες ή τα λεγόμενα “bubbles”, όπου επιτρέπουν στα παιδιά τους να επιλέξουν έναν στενό φίλο ή δύο -των οποίων και η οικογένεια έχει πάρει σοβαρά το θέμα «πανδημία» και προσέχει- και να αλληλοεπιδρούν μόνο μεταξύ τους. Να μην χάνονται οι φιλίες των παιδιών εξαιτίας αυτής της κατάστασης είναι το σημαντικό εδώ, γιατί είναι ένα πολύ σπουδαίο όχημα που δίνει ευκαιρίες στα παιδιά να μάθουν από τους συνομηλίκους και να μη νιώθουν και τόσο έντονα το άγχος του lockdown.

4. Συνεχίστε τα χόμπι σας

Η πλήξη και η βαρεμάρα είναι οι χειρότεροι εχθροί για ένα παιδί -άρα και για έναν γονιό. Το να μπορείς να μοιράζεσαι μαζί με το παιδί σου ένα ευχάριστο χόμπι είναι ό, τι πρέπει αυτήν την περίοδο. Του δίνει ενδιαφέρον ελεύθερο χρόνο, συναρπαστικό πολλές φορές και ας είναι κολλημένο στο σπίτι. Τέτοιες δραστηριότητες το βοηθούν να αναπτύξει σχέσεις με τους γύρω του, το διδάσκουν πειθαρχία και του αναπτύσσουν εκείνον τον μηχανισμό που κρύβει μέσα του κάθε άνθρωπος: αυτόν που τον βοηθά να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του. Μουσική, σκάκι, ζωγραφική υπάρχουν τόσα χόμπι για να εξερευνήσεις μαζί του και να δεις τις δεξιότητές του να αναπτύσσονται.

5. Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι

Κάνε την άσκηση μέρος της οικογενειακής σας ρουτίνας. Κάνε βόλτες ή ποδήλατο μαζί τους, παίξε βιντεοπαιχνίδια όπως το Wii που απαιτούν και να κινείστε, πηγαίνετε στο πάρκο, κοκ. Τα οφέλη της φυσικής άσκησης μοιάζουν κατά πολύ και με τα οφέλη των χόμπι. Βοηθά επίσης τα παιδιά να διαχειριστούν την κακή επίδραση που έχει το στρες στο σώμα τους και βελτιώνουν τη διάθεση και την ψυχική τους υγεία.

6. Μην περιμένεις να τα μάθει όλα από το σχολείο

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο ή έχουν πάει μόνο για μερικές εβδομάδες και όλο το μάθημα το κάνουν στο σπίτι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πιο ενεργός από όσο προηγουμένως στο κομμάτι «σχολείο». Για παράδειγμα, να προσέχεις ότι κάνουν τα μαθήματα τους, ότι είναι online τις σωστές ώρες και παρόντες κανονικά στα virtual μαθήματα, κλπ.

Εντούτοις, παρά το γεγονός ότι το διάβασμα για το σχολείο είναι πολύ σημαντικό, αυτό δεν σημαίνει πώς και ό, τι πρέπει να μάθουν υπάρχει πάντα ως διδασκόμενη ύλη μέσα στο στενό πλαίσιο μίας τάξης. Δίδαξέ τους εσύ. Μπορείς να τους μάθεις από κηπουρική μέχρι μαγειρική και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα σωρό ευφάνταστους τρόπους για να το κάνεις αυτό. Απλά ασχολήσου μαζί τους και βοήθησέ τους να αποκτήσουν επιπλέον γνώσεις, που έτσι κι αλλιώς το σχολείο δεν ήταν ποτέ το κατάλληλο μέρος για να του τις προμηθεύσει. Δεν θα βρεις μεγαλύτερη ευκαιρία από τώρα.

Exit mobile version