Πώς θα ήταν η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα του 2024
- 30 ΙΟΥΛ 2024
«Σταματήστε, σταματήστε» φώναξε η Γιάννα Αγγελοπούλου, αναμαλλιασμένη και συναισθηματικά συντετριμμένη από τα όσα αντίκρισαν τα μάτια της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Μέσα σε ένα λεπτό της βρήκαν νερό Evian για να συνέλθει και πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής. Έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, τέτοια ποπ παρωδία ξεπέρασε κάθε όριο.
Η αισθητική, όσο και να επιμένουν κάποιοι για το αντίθετο, δεν είναι υποκειμενική. Η αισθητική είναι ή καλή ή κακή. Και του Παρισιού, ήταν κακή, όπως και το συνολικό αποτέλεσμα. Έτσι διαβάσαμε στα social media, οπότε έτσι θα είναι. Η δική μας ήταν καλύτερη. Και να μην ήταν, θα ήταν.
Για το λόγο αυτό, μία μόλις μέρα μετά τη χυδαία -από πολλές απόψεις- τελετή έναρξης στο Παρίσι, διοργανώθηκε στην Αθήνα η original, η βαθιά ελληνική τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων μήπως και οι κομψοί και λεπτεπίλεπτοι Γάλλοι, μάθουν πώς γίνεται. Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσουμε τη Γιάννα Αγγελοπούλου για την πρωτοβουλία. Δείξαμε το δρόμο το 2004, τον έχασαν το 2024. Δεν φταίμε εμείς, η κοντή τους μνήμη.
Εκτός Σταδίου ήθελαν οι Γάλλοι; Εκτός Ολυμπιακού Σταδίου και εμείς, αλλά με πιο ψαγμένο τρόπο, εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές μας καταστροφές ή την κακή μας τύχη, αυτή που μια ζωή χτυπάει στα πλευρά τη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά δε λυγίζουμε, η ελληνική ψυχή μάς κρατάει όρθιους.
Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τη Γαλλία, το καλοκαίρι σπάνια βρέχει οπότε ο πρωθυπουργός μας -ευτυχώς για όλους- δεν χρειάστηκε να φορέσει ξανά νάιλον για να προστατευτεί. Μπορεί Σηκουάνα να μην έχουμε, έχουμε όμως τον Κηφισό ο οποίος παραμένει πλημμυρισμένος από τον χειμώνα. Ιδανικός για βαρκάδα και χαιρετισμούς, με τους Έλληνες ινφλουένσερς να προσφέρουν καλύτερα τηλεοπτικά πλάνα από την μπροστινή τους κάμερα. Παρεμπιπτόντως, θα μπορούσαν να παρελάσουν με το μετρό. Μπορεί να μοιάζει με κινητή σάουνα, αλλά μια χαρά την κάνει τη δουλειά του, συγκριτικά πάντα με των Γάλλων.
Μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας με Snoop Dogg θέλατε; Μεταφορά της ολυμπιακής φλόγας με ΛΕΞ, τσαντάκι-μπανάνα και καπνογόνα σας δώσαμε. Στη συμπερίληψη και την ιστορικότητα ποντάρατε; Τους ακροδεξιούς εντός της Βουλής ρίξαμε στο τραπέζι, γιατί εμείς τους αγκαλιάζουμε και τους ψηφίζουμε όλους. Το να παίξουμε το χαρτί της ιστορικότητας ήταν περιττό, για την Ελλάδα μιλάμε.
Και γκέι είχε το πρόγραμμα, αλλά κάτι προέκυψε και δεν έφτασε η εικόνα στον Τάσο από τους Αγίους Αναργύρους. Δεν θέλαμε να τον αναστατώσουμε, αυτόν και μερικά εκατομμύρια ακόμα που κάτι δεν τους αρέσει σε όλο αυτό που κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν. Παγκόσμια γάγγραινα το λένε και κάτι για woke ξεστομίζουν. Ξέρετε ποιον Τάσο, αυτόν με την ελληνική σημαία στο προφίλ που κάνει κάθε βράδυ live στο TikTok, γύρω στις δέκα. Πέρασε και το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων, πόσα να αντέξει;
Τον δικό μας Μυστικό Δείπνο που τελικά δεν ήταν Μυστικός Δείπνος, αλλά πίνακας, τον κάναμε στα Πετράλωνα, σε ένα νέο μαγαζί που σερβίρει ρεβίθια με μους φράουλας. Θα το έχετε δει στα stories των φίλων σας, μόλις άνοιξε οπότε είναι το νέο, hot γαστρονομικό spot της πόλης.
Drag show μπορεί να μην είχαμε επειδή είμαστε άνθρωποι και σεβόμαστε κάποια πράγματα, αλλά Διόνυσο -και τι Διόνυσο!- δώσαμε στο κοινό: Ήταν πολύ εύκολο, μεταμφιέστηκε ο Μάρκος Σεφερλής, τους συνηθίζει κάτι τέτοιους πειραματισμούς. Γέμισε το μαγαζί όπως γεμίζει και τα θέατρα, δείχνοντας σε όλο τον κόσμο ότι οι Έλληνες ξέρουν από σωστή κωμωδία.
Με την αντίστοιχη Μαρία Αντουανέτα δυσκολευτήκαμε λίγο, δεν θέλαμε σε καμία περίπτωση να έρθουν από τη Σπάρτη και να διαμαρτυρηθούν οπότε δεν αποκεφαλίσαμε κανέναν. Δείξαμε μερικά πλάνα από το Τατόι και τον Παύλο Γλύξμπουργκ, γιο του Κωνσταντίνου να ψάχνει για σπίτι κάπου στο κέντρο, σε «χαλαρές οικογενειακές στιγμές». Έβαλαν τα κλάματα στη Λακωνία, συγκινήθηκαν.
Last but not least, αφού αυτό έκανε τη μεγάλη διαφορά, απαντήσαμε στη Celine Dion με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. “Marvelous, deep, aman-aman, I didn’t understand shit” έγραψαν οι New York Times την ώρα που οι τουρίστες δέχονταν νερό και τσίπουρα στο πρόσωπο και έλεγαν και ευχαριστώ. Σε ένα παράλληλο σύμπαν όλα αυτά, όχι στο δικό μας.