‘Πύλες του Ανεξήγητου’: καταβύθιση στην πιο ανεξήγητη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης
Δώδεκα φωτογραφίες εξωγήινου κάλλους και αλήθειας.
- 15 ΙΑΝ 2019
Η εκπομπή του Κώστα Χαρεδαβέλλα με το όνομα ‘Οι Πύλες του Ανεξήγητου’ ήταν μια από τις βασικές ενασχολήσεις μου το Σαββατόβραδο, την εποχή της πρώτης εφηβείας, τότε που δεν επιτρεπόταν να γυρίσω σπίτι μετά τις 12. Τι ήταν για μένα οι ‘Πύλες του Ανεξήγητου’;
Ένα σκαρφάλωμα στην κορυφή του Ολύμπου, ένα μακροβούτι αλήθειας στο Τρίγωνο των Βερμούδων, μια μικρή απαγωγή από εξωγήινους σε κάποιο καλαμποκοχώραφο της Iowa, μια νύχτα μυστηρίου στο Γύθειο. Και πάνω από όλα, ένας τρόπος να περιμένει ο έφηβος εαυτός μου μέχρι τις πολύ βραδινές ώρες του Alter και του Extra.
Για τον λόγο αυτό αποφάσισα να μοιραστώ ξανά εδώ μερικές από τις καλύτερες στιγμές της καθηλωτικής αυτής εκπομπής μαζί σας. Όταν κάποιοι το 2006 έτρεχαν στα μπουζούκια να ακούσουν τις γαρμπήδες και τους μαζωνάκηδες, κάποιοι άλλοι έψαχναν επιστημονικές αλήθειες. Όταν κάποιοι μικρονόες επιστήμονες έτρωγαν κοτόπουλο με μπάμιες κρυφά από τη γυναίκα τους, κάποιοι εναλλακτικοί αρχαιολόγοι έπιαναν την τσάπα και άρχιζαν την έρευνα.
Όλοι είχαμε υποψιαστεί ότι ο Πρώτος Άνθρωπος ήταν ο Αντώνης Κανάκης.
Το σκέφτηκα λίγο και αποφάσισα, μετά από κόπο και βάσανα, ότι έχω ζήσει στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, όταν ξεκίνησα να γράφω αυτή την πρόταση, ζούσα σε αυτό.
Αρχαίοι Έλληνες τσόγλανοι χτύπαγαν το κουδούνι του Πλάτωνα 2 το βράδυ και μετά έτρεχαν γελώντας προς την πλατεία για να ακούσουν ραψωδό και να πιουν οίνο.
Δημιουργήθηκαν το 1985 και ονομάστηκαν Radiohead.
Υπήρξε στα αλήθεια αμερικανικό Hummer που διέλυσε όλον τον περσικό στρατό, που δεν μπορούσε να πάρει ούτε ριμπάουντ, και οδήγησε στην απόλυση του Μαρδόνιου;
Στη Δεύτερα Παρουσία, όσοι κριθούν κακοί θα κληθούν να βαράνε βολές στο ΟΑΚΑ και όσοι κριθούν καλοί δεν θα έχουν μυωπία.
Για τον Πλάτωνα δεν ξέρω. Ο Σωκράτης πάντως τίποτα.
Ας μιλήσουμε και λίγο για επιστήμη γιατί πολύ το βαρύναμε.
Στα πέντε του έπαιζε μπιρίμπα και αναπολούσε τον Παπαδόπουλο, τότε που κοιμόταν με ανοιχτά τα παράθυρα. Τότε που οι άντρες ήταν άντρες και φλερτάρανε, όχι σαν τώρα που όλοι κλάτσα-κλούτσα με τα κινητά τους και τα φειζμπούκ τους.
Σπουδαία σκηνοθετική επιλογή, σπουδαία επιλογή πουκάμισου, σπουδαίο σκηνικό με φακέλους, μαθηματικές εξισώσεις και pc. Οι ‘Πύλες του Ανεξηγήτου’ δεν ήταν μόνο αναζήτηση του Αληθινού, ήταν και αναζήτηση του Όμορφου.
Επόμενη ερώτηση, ‘”ποια είναι η γνώμη του ΛΕΠΑ για σένα;”
Όλοι έχουμε ακούσει τη φωνή του Βασίλη Καρρά στο ‘Σπάει η φωνή μου σίδερα’. Όλοι, λοιπόν, ξέραμε.