Ρωτήσαμε 5 βενζινάδες πώς θα καταλάβουμε ότι μας κλέβουν στη βενζίνη
Με αφορμή τα αποτελέσματα της έρευνας του Πολυτεχνείου ότι ένα στα έξι πρατήρια παραδίδουν λιγότερο καύσιμο, ζητήσαμε από τους ειδικούς να μας μάθουν τα κόλπα (τους).
- 19 ΟΚΤ 2016
Ας ξεκινήσουμε από την πληροφορία: Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επισκέφθηκε 150 πρατήρια της Αττικής, έκανε τις μετρήσεις του και ήταν στη δυσάρεστη (;) θέση να μας κοινοποιήσει ότι οι αποκλίσεις στα καύσιμα που πληρώνουμε και λαμβάνουν, φθάνουν έως και το 9,5%. Συγκεκριμένα, μία στις έξι αντλίες (14,5%) παραδίδουν λιγότερο καύσιμο από αυτό που πληρώνουν οι καταναλωτές. Μέσα στα νούμερα της έρευνας υπάρχει και η επιδείνωση της κατάστασης που πριν από τέσσερα χρόνια, σε αντίστοιχη έρευνα είχε δείξει ότι το ποσοστό των προβληματικών αντλιών βρισκόταν στο 4%.
(Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson)
Πριν ανησυχήσουμε με το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε το παρατσούκλι του ‘μπαγαπόντη’ που τόσο δίκαια έχουμε κρεμασμένο στο λαιμό, ας γελάσει λίγο το χειλάκι μας με την επισήμανση ότι τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάστηκαν σε μία εκδήλωση του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών.
Υπέροχα άβολο.
Όταν διάβασα την έρευνα, πέρα από το αυλωνίτικο ‘πού πάμε’ που μιμήθηκε ανεπιτυχώς ο Μυλωνάς στο γραφείο, η πρώτη βασική απορία ήταν αν και κατά πόσο είναι εύκολο να εντοπίσουμε εμείς, από το τιμόνι του οδηγού την παραπάνω απάτη. Προφανώς και δεν ήξερε κανείς να μου απαντήσει (αρχικά οι Ηλίας, Θοδωρής, Ιωσηφίνα δεν έχουν αυτοκίνητο, οπότε ‘πού πάω;’ *με φωνή Γιώργου Μυλωνά*). Έτσι, αποφάσισα να πάρω τους δρόμους και να ρωτήσω τους ειδικούς.
Οι κύριοι Χρήστος, Μάρκος, Άγγελος, Λουκάς και Λάκης προθυμοποιήθηκαν να αφήσουν στην άκρη τις αντλίες και να μου δώσουν τα φώτα τους.
Κύριος Χρήστος, ο έμπειρος ‘άπιστος Θωμάς’
“Εγώ είμαι 30 χρόνια στο επάγγελμα, τέτοια θέματα με νοθείες δεν έχω κληθεί να αντιμετωπίσω. Είναι λάθος όλο αυτό. Με τι στοιχεία λένε ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό πρατηρίων κλέβει βενζίνη; Βγήκε μία έρευνα, ναι, δεν την διάβασα αλλά αν κατάλαβα καλά μιλάει για τις ποσότητες. Τα καύσιμα όμως, είναι όγκος. Ένας όγκος που μεταβάλλεται. Μπορεί να υπάρχει 1% συν ή πλην. Μην ξεχνάμε ότι μαζί με το καύσιμο τυπώνεται και μία νόμιμη απόδειξη. Η βενζίνη δεν είναι τσιγάρα, πουλάω δέκα πακέτα. Υπάρχουν αποκλίσεις, μιλάμε για όγκο. Τη νοθεία, ο καταναλωτής δεν μπορεί να τη διαπιστώσει. Μόνο αν του παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο αυτοκίνητό του. Μόνο την ελλιπή βενζίνα. Αυτή ναι, μπορείς να την εντοπίσεις με τα χιλιόμετρα”.
(Κύριος) Μάρκος, η νέα γενιά που κάτι ξέρει
“Κάθε ελεγμένο πρατήριο έχει σε κάθε αντλία του κολλημένη μία ετικέτα πιστοποίησης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πέρα από αυτό, πρέπει να είσαι σταθερός πελάτης σε πρατήριο και φυσικά, να παρατηρεί τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου του. Μόνο έτσι μπορεί να καταλάβει τι παίζει με τη βενζίνη που βάζει. Και η μέτρηση των χιλιομέτρων είναι μία καλή λύση. Να μηδενίζεις κοντέρ κάθε φορά και να βλέπεις αν το αμάξι έχει καλή συμπεριφορά”.
Κύριος Άγγελος, ο ντροπαλός
“Από τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου καταλαβαίνεις τι γίνεται με τη βενζίνη. Αν σου ανάψει λαμπάκι, αν σου κλωτσήσει. Το πόσο γρήγορα θα είναι κάποιος σε θέση να εντοπίσει ότι κάτι δεν πάει καλά με τη βενζίνη έχει να κάνει με το ντεπόζιτο. Με ένα άδειο ντεπόζιτο θα καταλάβεις πιο γρήγορα τι έχεις βάλει στο αυτοκίνητο”.
Σημείωση Συντάκτριας χωρίς Αντλία: Ο κύριος Άγγελος δεν θέλησε να φωτογραφηθεί. Για την ακρίβεια, μόλις του το προτείναμε έκανε τρία βήματα πίσω. Ευτυχώς, δεν άρχισε να τρέχει. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιο τρόμο στο φακό δεν είχαμε ξανασυναντήσει.
Κύριος Λουκάς, ο ‘πίστευε και μη ερεύνα’
“Την κακή ποιότητα βενζίνης ούτε εμείς δεν μπορούμε να την καταλάβουμε από την αρχή. Τα βυτία έρχονται κλειστά, αδειάζουν, φεύγουν. Δεν ξέρουμε εμείς τι έχουν πάρει από τα διυλιστήρια. Από τις διακοπές του αυτοκινήτου καταλαβαίνεις την ποιότητα της βενζίνης. Αν για παράδειγμα η βενζίνα είναι νερωμένη, θα σου κλωτσήσει δεν υπάρχει περίπτωση. Τα πυράκια του αυτοκινήτου μπορεί να χτυπήσουν από τη βενζίνα, επίσης. Γενικά, υπάρχουν τρόποι να το καταλάβεις αν έχεις καλή σχέση με το αυτοκίνητό σου”.
Κύριος Λάκης, ο αφανής ήρωας
“Με τα χιλιόμετρα δεν σου βγαίνει πάντα. Υπάρχουν μερικά πρατήρια που δεν είναι εταιρικά και κλέβουν. Το ξέρουμε αυτό. Αυτό το καταλαβαίνεις με τα λίτρα κυρίως. Όμως ξέρεις κάτι; Εγώ έχω δει τόσα πρατήρια εδώ στην περιοχή που τη μία μέρα τα κλείνουν για την κακή ποιότητα βενζίνης και μετά από δύο μέρες ανοίγουν. Πρακτικά ξέρεις τι σημαίνει αυτό για τον καταναλωτή; Ότι ζει σε ένα μπορντέλο κράτος”.
Σημείωση Συντάκτριας χωρίς Αντλία: Ούτε ο κύριος Λάκης θέλησε να φωτογραφηθεί. Όχι από τρόμο, αλλά επειδή όπως μας εξήγησε, ‘έχει μιλήσει σε πολλά κανάλια και έχει χορτάσει δημοσιότητα’.