Τα 5 πιο στοιχειωμένα μέρη στην Ελλάδα
Αστικοί μύθοι, φαντάσματα και ανεξήγητα φαινόμενα που θα αρκούσαν για ένα γνήσιο ελληνικό X-Files.
- 14 ΝΟΕ 2017
Η πρώτη φορά που βυθίστηκα τόσο πολύ σ’ ένα έντυπο ώστε να χάσω την επαφή μου με την πραγματικότητα, ήταν όταν έπεσε στα χέρια μου ο ‘Φάκελος Χ’. Ήταν ένα απόγευμα στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και είχα αργήσει στο ραντεβού μου για μπάλα (πράγμα ανήκουστο για την εποχή), γιατί βρισκόμουν ξαπλωμένος σε μια πολυθρόνα του πατρικού μου. Με το κεφάλι στραμμένο προς το πάτωμα και τις πατούσες προς το ταβάνι και ρουφούσα κάθε άρθρο του περιοδικού που είχα στα χέρια μου.
Σπηλιά του Νταβέλη, Area 51, αστρική προβολή, τρίγωνο των Βερμούδων, Δροσουλίτες, χαμένη Ατλαντίδα έμπαιναν για πρώτη φορά στη ζωή μου μέσα από τις σελίδες του ‘Φάκελος Χ’ κι εγώ υποσχόμουν στον εαυτό μου πως στο εγγύς μέλλον θα διάβαζα τόσες έρευνες και άρθρα για όλα τα παραπάνω ανεξήγητα φαινόμενα που θα κατάφερνα κάποια στιγμή να τα εξηγήσω.
Τους επόμενους μήνες τα τεύχη του ‘Φάκελος Χ’ γέμισαν τη βιβλιοθήκη μου. Πλάι τους βρέθηκαν τεύχη του ‘Άβατον’ και του ‘Ανεξήγητο’ (περιοδικά ίδιας θεματικής), ενώ η τηλεόραση έπαιζε σε λούπα όσα επεισόδια των X-Files είχα προλάβει ν’ αντιγράψω σε βιντεοκασέτα. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερα να λύσω ούτε ένα ανεξήγητο φαινόμενο. Σήμερα, περίπου 20 χρόνια μετά, υπάρχουν ακόμα αρκετά ανεξήγητα μεταφυσικά φαινόμενα που (αν και κάποιες φορές έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση) συνεχίζουν να μας γοητεύουν. Εδώ θα βρεις πέντε από αυτά με αμιγώς ελληνικό ενδιαφέρον.
Η σπηλιά του Νταβέλη
Ακόμα και το όνομα της σπηλιάς αποτελεί μυστήριο. Για κάποιους είναι γνωστό ως σπήλαιο Πεντέλης, για άλλους ως σπήλαιο Αμώμων και για την πλειοψηφία του κόσμου ως σπηλιά του Νταβέλη.
Ο Νταβέλης ήταν ένας λήσταρχος που έδρασε στην περιοχή τον 19 αιώνα, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις πως γνώριζε το συγκεκριμένο σπήλαιο, το οποίο λέγεται πως χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο. Είναι γνωστό ως σπήλαιο Αμώμων (άμωμος=ηθικά αμόλυντος), γιατί εκεί από τον 6ο μ.Χ. και για τους επόμενους δέκα αιώνες υπήρξε καταφύγιο ασκητών και μοναχών. Το σπήλαιο της Πεντέλης ήταν γνωστό από την αρχαιότητα, αφού αποτελεί τμήμα αρχαίου λατομείου μαρμάρου.
Ο μύθος γύρω από το όνομά του αρχίζει να δημιουργείται την περίοδο της Χούντας. Η τότε κυβέρνηση άρχισε να κάνει κάποια έργα στην περιοχή τα οποία συνεχίστηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις μέχρι και τη δεκαετία του ’90. Τα έργα αυτά αλλοίωσαν το φυσικό τοπίο τόσο έξω όσο και μέσα στη σπηλιά και η μυστικότητα με την οποία έγιναν δημιούργησε θεωρίες συνομωσίας σχετικά με τον σκοπό που εξηπυρετούσαν.
Με λίγο σχετικό ψάξιμο στο Ίντερνετ θα πέσεις πάνω σε αναφορές για ύπαρξη εξωγήινων στην περιοχή, για ανθρώπους που κατά τη διάρκεια των έργων πέθαναν από καλπάζοντα καρκίνο, για πυρηνικά όπλα, για απόκοσμα όντα, αλλά και για την ύπαρξη ισχυρών μαγνητικών πεδίων που κάνουν ηλεκτρικές συσκευές ν’ αναβοσβήνουν και αυτοκίνητα ν’ ανεβαίνουν γειτονική ανηφόρα με νεκρά.
Οι Δροσουλίτες στο Φραγκοκάστελο
Το Φραγκοκάστελο είναι μια περιοχή στα όρια του νομού Χανίων, στα Σφακιά, η οποία έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο μεσαιωνικό κάστρο. Οι Δροσουλίτες -εκτός από τηλεοπτική σειρά της προηγούμενης δεκαετίας με πρωταγωνιστή τον Πέτρο Φιλιππίδη- είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζεται στην περιοχή κάθε Μάιο.
Σύμφωνα με αυτό, πάνω στα τείχη του κάστρου και στον γύρω κάμπο παρατηρούνται σκιές που θυμίζουν πολεμιστές και ιππείς με τις πανοπλίες και τα όπλα τους. Σύμφωνα με την παράδοση οι σκιές αποτελούν φαντάσματα της μάχης που έδωσαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα ο Χατζημιχάλης Νταλιάνης με τους άντρες του κόντρα στους Οθωμανούς του Μουσταφά Ναϊλή Πασά, στα πλαίσια της ελληνικής επανάστασης και της επιθυμίας των Κρητικών να ενωθούν με την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με πιο επιστημονικές εξηγήσεις το φαινόμενο είναι αποτέλεσμα αντικατοπτρισμού ή οφθλαμαπάτης.
Το σανατόριο της Πάρνηθας
Το σανατόριο λειτούργησε για 40 χρόνια στις αρχές του περασμένου αιώνα. Μιας και η Πάρνηθα ήταν αρκετά μακρυά από το αστικό κέντρο, το συγκεκριμένο σημείο θεωρήθηκε κατάλληλο για να βοηθήσει στη θεραπεία των φυματικών, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν εκεί κατά χιλιάδες.
Μετά τα μέσα του περασμένου αιώνα, ο συγκεκριμένος χώρος μετατράπηκε σε ξενοδοχείο με το όνομα ‘Ξενία’, ενώ στη συνέχεια έγινε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων. Όλα (σχεδόν) καλά ως εδώ. Από το 1985, όταν και εγκαταλείφθηκε και μετά, διάφοροι επισκέπτες του δηλώνουν πως έχουν έρθει σε επαφή με φαινόμενα στα οποία δεν μπορούν να δώσουν κάποια λογική εξήγηση. Ιστορίες για ουρλιαχτά και κραυγές που ακούγονται από το υπόγειο, πόρτες που χτυπούν, αλυσίδες που σέρνονται και το φάντασμα ενός φυματικού κοριτσιού, το οποίο λέγεται πως νοσηλευόταν εκεί τον περασμένο αιώνα, έχουν δημιουργήσει ένα θρύλο γύρω από το σανατόριο, το οποίο τρομάζει κάθε επισκέπτη.
Η βίλα Καλλέργη στο Πικέρμι
Ένα πέρασμα από fora που αχολούνται με το μεταφυσικό στην Ελλάδα θα σε πείσει πως η βίλα Καλλέργη αποτελεί το πιο διάσημο στοιχειωμένο σπίτι στη χώρα. Υπάρχουν αναφορές που λένε πως στην κατοχή στο υπόγειο του συγκεκριμένου κτιρίου γίνονταν βασανιστήρια, ενώ είχε κτιστεί το 1910 από τον Περικλή Καλλέργη, ο οποίος αυτοκτόνησε αφού δολοφόνησε τη γυναίκα του. Στο μύθο για το συγκεκριμένο σπίτι συμβάλει τα μέγιστα και το γεγονός πως δεν φυτρώνει τίποτα σε περίμετρο 10 μέτρων γύρω του.
Το στοιχειωμένο σπίτι στον Βόλο
Η ιστορία του σπιτιού μοιάζει με αυτή της βίλας Καλλέργη στο Πικέρμι. Το οίκημα βρίσκεται στα Λεχώνια, χωριό ανάμεσα στον Βόλο και το Νότιο Πήλιο. Στις αρχές του προηγούμενου αιώνα κατοικούνταν από την οικογένεια Κοντού, η οποία ξεκληρίστηκε είτε από μια σαύρα που έπεσε μέσα σε μια κανάτα με γάλα, το οποίο ήπιαν στη συνέχεια τα μέλη της και δηλητηριάστηκαν είτε γιατί τη δηλητηρίασε κάποιος τρίτος. Όπως και να έχει, το μνημείο της οικογένειας στο νεκροταφείο Βόλου αναπαριστά ένα τραπέζι με τρεις μικρές καρέκλες και μια κανάτα, η οποία έχει μια σαύρα στο χείλος της.
Ο θρύλος θέλει οποιονδήποτε κατοίκησε το συγκεκριμένο σπίτι μετά την οικογένεια Κοντού να βρήκε περίεργο θάνατο, ενώ επί Κατοχής αποτέλεσε αρχηγείο της Γκεστάπο και Έλληνες βασανίζονταν στο υπόγειό του. Σήμερα, λένε πως στα δωμάτια του έχουν μείνει κρότοι, βογγητά και ήχοι από αλυσίδες που σέρνονται στο πατωμα.