Κωνσταντίνος Μπαντούνας
ΓΕΥΣΗ

Τα 67 αγαπημένα μας πιάτα στην Αθήνα

Ξεχωρίζουμε τα πιάτα για τα οποία επιστρέφουμε ξανά και ξανά σε εστιατόρια, street food και ζαχαροπλαστεία. Αυτά που θα παραγγέλνουμε κάθε φορά έχοντας την ίδια ανυπομονησία.

Λένε ότι η επιτυχία για ένα εστιατόριο και κατ’ επέκταση για την ομάδα που βρίσκεται στην κουζίνα, είναι να θυμούνται οι επισκέπτες του τα πιάτα που έφαγαν.

Αυτά που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη τους, που πυροδότησαν εκρήξεις στους σιελογόνους αδένες, όπως θα έγραφαν -όχι πολύ παλιά- οι κριτικοί γεύσης, που φωτογράφισαν περισσότερο για το Instagram (μονάδα μέτρησης της επιτυχίας ενός πιάτου τα τελευταία χρόνια) και που τελικά έγιναν ο λόγος για να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να τα απολαύσουν.

Θυμάσαι πάντα το αγαπημένο σου πιάτο σε ένα εστιατόριο. Μπορεί να είναι ένα σουβλάκι που τρως σταθερά εδώ και χρόνια, ένα μαγειρευτό κάθε φορά που θέλεις ένα μαμαδίστικο χάδι ή ένα πιάτο υπερπαραγωγή που ξέρεις πώς η συνταγή του δεν αποτυγχάνει ποτέ.

Το μεγαλύτερο στοίχημα για ένα εστιατόριο είναι η συνέπεια. Να βρίσκεις την ίδια ακριβώς γεύση και ποιότητα στο πιάτο σου, δηλαδή τα στοιχεία αυτά που το έκαναν να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα του καταλόγου. Για όλα αυτά τα παραπάνω λοιπόν αλλά και για τις γευστικές προτιμήσεις που έχει ο καθένας μας, ξεχωρίζουμε τα 67 αγαπημένα μας πιάτα στην Αθήνα. – Μάρω Παρασκευούδη

Επιλέγουν οι εξής:

Μίνα Μπιράκου: Μ.Μ. – Θοδωρής Κανελλόπουλος: Θ.Κ. – Κωνσταντίνος Αμπατζής: Κ.Α. – Γιώργος Ρομπόλας: Γ.Ρ. – Μάρω Παρασκευούδη: Μ.Π. – Ιωσηφίνα Γριβέα: Ι.Γ. – Χριστίνα Φαραζή: Χ.Φ. – Ναστάζια Καπέλλα: Ν.Κ. – Άκης Κατσούδας: Α.Κ. – Άγγελος Κλάδης: Α.Κλ. – Θεοδόσης Μίχος: Θ.Μ. – Πάνος Κοκκίνης: Π.Κ. – Δημήτρης Κουπριτζιώτης: Δ.Κ. – Χρήστος Χατζηιωάννου: Χ.Χ.

 

To χτένι με guanciale του Vezene και το  Αβγό με πατάτα Νάξου, τρούφα και απάκι του Vassilenas

Το ξέρω ότι είναι δύο, αλλά σερβίρονται σε διπλανούς κήπους και στο όνειρό μου θα πετάγομαι πότε στον έναν και πότε στον άλλο και θα απολαμβάνω εναλλάξ αυτά τα δυο ορεκτικά αριστουργήματα.- Μ.Μ.

Το αντρεκότ με σος Καφέ ντε Παρί του Spiros & Vasilis

Τέλειο σέρβις, τέλειο ψήσιμο, τέλειο βουνό από τηγανητές πατάτες κομμένες σε μέγεθος σπίρτου, τέλειο signature πιάτο αθηναϊκού εστιατορίου. Θ.Κ.

Τo Pad Grapao Muu του Tuk Tuk

Χοιρινός κιμάς, αρωματικά βότανα, τηγανητό αυγό και ρύζι – γιασεμί δένουν αρμονικά σε ένα πιάτο που σε ταξιδεύει σε χρόνο dt στη Νοτιανατολική Ασία. (Το γεγονός ότι δεν έχω ταξιδέψει ποτέ εκεί, ενισχύει τη μανία μου για αυτό το πιάτο). Γ.Ρ.

Το μοσχαρίσιο συκώτι στο Ραντεβού

Πάναπλο, με ψιλοκομμένη ντομάτα, ρίγανη και ελάχιστο ξύδι. Βάλσαμο για την ψυχή. – Θ.Μ.

Το σεβίτσε στο Ψάρι

Θα ξεκινούσα αυτό το ονειρικό μενού με ένα απαλό σεβίτσε από ψάρια ημέρας, όπως έρχονται από τις τράτες στα χέρια του κύριου Χριστόφορου στο Ψάρι, στον Βοτανικό – γιατί απλά δεν πρόκειται να αμφιβάλλεις ούτε μια φορά για τη φρεσκάδα του. – Α.Κλ.

Το omakase του Suhimou

Από τον Αντώνη Δρακουλαράκο. Hands down η καλύτερη γαστρονομική εμπειρία που μπορεί να έχει άνθρωπος στην πόλη μας.Χ.Χ.

Για brisket burger, στο Po' Boys - Aγαθάρχου 12 & Λεπενιώτου, Αθήνα.

Η καρμπονάρα του Rica Ricardi

Γιατί η Κάτια Λοχαϊτη μαγειρεύει σαν να έχει καλέσει στο σπίτι της. Και είναι μισή Ιταλίδα.- Μ.Π.

Το Brisket burger του Po’ Boys

Όταν θέλεις να απολαύσεις τον ζουμερό βασιλιά του BBQ σε στρογγυλά αφράτα ψωμάκια με δροσερή coleslaw, τότε όλοι οι δρόμοι οδηγούν στου Ψυρρή. – Χ.Φ.

Οι λαχανοντολμάδες της κυρίας Ντίνας στην Παλιά Φάβα

Γιατί το να μαγειρεύεις γνήσια μαμαδίστικα είναι το πιο δύσκολο πράγμα στον κόσμο.Π.Κ.

Το double mushroom burger με cheddar ξηρών καρπών του Yi/Γη

Mε κάνει να πιστέψω ότι θα μπορούσα κάποτε να γίνω vegan. Ι.Γ.

Το Smash Burger του Birdman

Το καλύτερο burger του αθηναϊκού σύμπαντος, δεν είναι άλλο από το smash burger του Birdman. Μ.Μ.

Οι σαρδέλες Λέσβου του Pelagos

Γιατί ένα τόσο μικρό πιάτο σε ένα μισελενάτο εστιατόριο μπορεί να σε ταξιδέψει σε ολόκληρο το Αιγαίο. Δ.Κ.

Η ουκρανική σούπα borscht στο 67 στα Εξάρχεια

Το 67 σε ξεγελάει, γιατί εμφανισιακά νομίζεις ότι είναι ένα ευχάριστο καφέ, αλλά έχει πολύ καλό πρωινό, σνακ, σούπες και ουκρανικά γλυκά. Το highlight είναι όμως η borscht.Ν.Κ.

Η ταραμοσαλάτα του ΦΙΤΑ

Γιατί είναι λες και είναι πλασμένη από σύννεφα και ενδείκνυται για βουτιές με τα φοβερά τσιπς πατάτας. – Χ.Χ.

Η πίτσα μαργαρίτα του Stromboli

Κλασική πίτσα γειτονιάς σε ξυλόφουρνο. Απλή, νόστιμη, παραδοσιακή. Τι άλλο να θέλεις; Κ.Α.

Η χοιρινή μπριζόλα στο Galaxy

Συνοδεία ρώσικης σαλάτας, ντομάτας, ξυδάτων ελιών, φρυγανισμένου και βουτυρωμένου ψωμιού του τοστ. Το απόλυτο bar food. – Θ.Μ.

Η ταραμοσαλάτα με το ελάχιστο γουασάμπι του Θαλασσινού

Γιατί ο απλός πειραματισμός απογειώνει καμιά φορά την παράδοση. Γ.Ρ.

Το σπαγγέτι με αυγοτάραχο του ΦΙΤΑ

Το αγαπημένο μου πιάτο στο αγαπημένο μου μέρος για φαγητό στην Αθήνα. Τι πιο σύνηθες από τη νοστιμιά που κρύβεται στα απλά χειροποίητα ζυμαρικά. Θ.Κ.

Τα παϊδάκια στα Πλατάνια

Τίμιο, νοστιμότατο κρέας σε μεγάλες ποσότητες. Για τις μέρες που θες να βάλεις απλά μια άσπρη μπλούζα και να ορμήξεις σε παϊδάκια. Κ.Α.

Το καρπάτσιο της Κάρλα

Με σπόρους μουστάρδας και βαλεριάνα στην κρούστα, παρέα με το μυρωδάτο τσίπουρο που φέρνουν τα παιδιά από Θεσσαλία. Α.Κλ.

Το Cod Burger του Nolan

Δεν περίμενα να νιώσω ποτέ τόσο ρομαντικά για ένα burger με μπακαλιάρο. Χ.Χ.

Η πίτσα μαρινάρα του Proveleggios

Την ανακάλυψα λόγω ηλικιακά όψιμης δυσανεξίας στη λακτόζη, αλλά θα διάλεγα τελικά, ακόμη κι αν έτρωγα τυρί. Μ.Μ.

Η θαλασσινή πλευρά του μενού στο Φίτα

Αλλάζει καθημερινά. Και δεν αστοχεί ποτέ. – Θ.Μ.

Το κοκορέτσι του Μπαρμπαδήμου

Στον Πειραιά. Στο σερβίρουν ενώ «τσιτσιρίζει» στο μαντέμι. Ποίημα. Α.Κλ.

Το burger του Guerilla Chef Burgers

Για την ευτυχία του «ένα στα όρθια», θα έβαζα το μοναδικό πιάτο που σερβίρει το Guerilla Chef Burger στην οδό Σολωμού: ένα τόσο δα τσιζ αμερικάνικου στυλ σε αφράτο μπριός, το οποίο είναι απλά τέλειο.Α.Κλ.

Το cheesecake bueno στο Sweet Spoon

Το τρως πρώτα με τα μάτια – ό,τι φτιάχνει ο pastry chef Δημήτρης Δράκος είναι ένα μικρό αριστούργημα- και μετά, το γεύεσαι. Χ.Φ.

Για παστράμι στο Black Salami - Ζωοδόχου Πηγής 71, Αθήνα

Οι μακαρούνες Καρπάθου του Μυστικού Κήπου

Με πέστο σκόρδου και αρωματισμένο γιαούρτι με μπαχαρικά. Ι.Γ.

Το Iberico Katsu Sando (χοιρινός λαιμό, κόκκινο λάχανο, μήλο tonkatsu σως) ή/και το oshizushi gyu tartare with yuzu στο Birdman

Βασικά, ποιον κοροϊδεύω, όλο το μενού. – Θ.Μ.

Τα παϊδάκια του Μαύρου Γάτου

Όταν έρχεται αυτή η στιγμή, μία είναι η διεύθυνση στο Παγκράτι. Μ.Π.

Το σάντουιτς με παστράμι του The Black Salami

Για την ανάγκη ενός σωστού ψωμιού, που πάντα είχα στη διατροφή μου, θα προσέθετα σίγουρα ένα από τα πληθωρικά σάντουιτς με παστράμι Νέας Υόρκης που παρασκευάζει το Black Salami στα Εξάρχεια. Α.Κλ.

To γαλακτομπούρεκο του Γαλυφιανάκη στο Παγκράτι

Γιατί από τη στιγμή που το δοκίμασα δεν μπορώ να φάω κανένα άλλο.Γ.Ρ.

Η γουρουνοπούλα του Gastone

Ή το flank steak. Ή τέλος πάντων αυτή τη γήινη μορφή της γαστρονομίας που φέρνει ο Κλεομένης Ζουρνατζής στη ζωή μας.Χ.Χ.

Το τυλιχτό σουβλάκι στο Πάπιγκο

Όποιο κρέας κι αν προτιμήσεις, το αποτέλεσμα θα σε δικαιώσει. Δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο ιστορικά ψητοπωλεία στα Βόρεια Προάστια. Οι άνθρωποι ξέρουν τι κάνουν. Κ.Α.

Το hot-dog μπακαλιάρου στο Simul

Ο Νίκος Θωμάς κάνει τον μπακαλιάρο λουκάνικο, τον περνάει μέσα σε χειροποίητο μπριός και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Χ.Φ.

Το χουνκιάρ μπεγιεντί του Λέιλιμ Λέι 

Ο πουρές μελιτζάνας του είναι ο καλύτερος που έχω φάει, για αυτό και παραγγέλνω ένα έξτρα πιάτο μόνο με πουρέ. Ν.Κ.

Το πεϊνιρλί με κιμά και αυγό του Ελευθεριάδη

Επειδή μου θυμίζει τις μικρασιάτισσες γιαγιάδες μου. Γ.Ρ.

Οι παπαρδέλες με καβουρμά στις Σεϋχέλλες

Εννέα χρόνια δεν έχω γκουγκλάρει να μάθω τι μέρος και ποιου ζώου είναι ο καβουρμάς, αλλά δεν έχω σταματήσει να το παραγγέλνω κάθε φορά που πάω Σεϋχέλλες. Ν.Κ.

Ο ναπολιτάνικος μπαμπάς του Napul’e Italian Comfort Food

Αφράτος και λαχταριστός. Μ.Π.

Το Albondigas Fritas de Carne του Chilangos

Δηλαδή παραδοσιακοί μεξικάνικοι κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα, πατάτες wedges με τσένταρ, φρέσκο κρεμμυδάκι και τριμμένα τυριά, δηλαδή το πιο winner πιάτο που έχω προτείνει στις παρέες μου. Ι.Γ.

Το γαλακτομπούρεκο στον Κούτρα στη Νέα Σμύρνη

Γιατί είναι ένα από τα τελευταία ζαχαροπλαστεία της Αθήνας με αυλή. – Α.Κ.

Το σουβλάκι με χοιρινό καλαμάκι στις Γυναίκες

Εξαιρετικό κρέας, αλάδωτη πίτα, κρεμμύδι, ντομάτα, μαϊντανός, ψημένα όλα μαζί για λίγο στη σχάρα και στο τέλος λίγο γιαούρτι. Απλό, λιτό, υπέροχο. Γ.Ρ.

Οι ταλιατέλες με μελάνι σουπιάς στο Cupola

Φήμες λένε ότι όσο περισσότερο μαυρίσει η γλώσσα σου, τόσο μεγαλύτερη απόλαυση θα λάβεις. – Κ.Α.

Η καρυδόπιτα σε ποτήρι του Μπάμπη Ζιντίλη στο Σουit

Σε προκαλώ να αντέξεις να κάνεις δέκα βήματα χωρίς να ξεσκίσεις το κουτί, να αδειάσεις το ποτήρι και να επιστρέψεις για refill.Π.Κ.

Η σούπα γκούλας του Σβέικ

Το τσέχικο εστιατόριο στον Νέο Κόσμο. Μου είναι όμως πολύ δύσκολο να διαλέξω μόνο ένα πιάτο, θα μπορούσα σε όλη τη λίστα να βάλω μόνο πιάτα από τον Σβέικ (τα έχω πει και εδώ).Ν.Κ.

Το σουβλάκι του Λευτέρη του Πολίτη

Στην Ομόνοια. Γιατί λίγα πράγματα μένουν σταθερά σε αυτή τη ζωή. Μ.Π.

Η στραπατσάδα στο αναψυκτήριο της Καλοπούλας

Γιατί δεν υπάρχει καλύτερο από το να τρως ένα τόσο απλό αλλά νόστιμο πιάτο στη φύση. – Α.Κ.

Η χοιρινή μπριζόλα στο Παραδοσιακό

Μία από τις τελευταίες, πραγματικές ταβέρνες (αν όχι «η») που έχουν απομείνει στο κέντρο της Αθήνας. Με το πιο σούπερ γρήγορο σέρβις που υπάρχει, όσο κόσμο και να έχει. Ν.Κ.

Το double cooked pork του Rice Hunt

Και όχι, δεν ξέρω να σου απαντήσω γιατί το καλύτερο κινέζικο της Αθήνας βρέθηκε να έχει ως έδρα τον Άλιμο.Π.Κ.

To Pasteis de Nata του Sweet Nolan

Δεν πίστευα ποτέ ότι θα βρω στην Ελλάδα το συγκεκριμένο γλυκό σήμα-κατατεθέν της Πορτογαλίας και μάλιστα στην ίδια ποιότητα.Κ.Α.

Τα σκιουφιχτά με το απάκι στο Πυρολίκι

Έχω ήδη γράψει την απαραίτητη ωδή εδώ. Ι.Γ.

Το σουβλάκι του Αχιλλέα

Απλό, λιτό, παραδοσιακό, χωρίς πατάτες και τον πιο τέλεια χειροποίητο λεπτοκομμένο γύρο που έχω δοκιμάσει στην πόλη. Θ.Κ.

Οι παπαρδέλες με κρέμα κολοκύθας και λουκάνικο του Corks and Forks

Η παραλλαγή του εστιατορίου για την cajun κουζίνα.Ι.Γ.

Το βραβευμένο κοντοσούβλι του Ηλία στο Ρεμούτσικο

Γιατί τα 40 χρόνια παράδοση στο κρέας φαίνονται σε κάθε τιμημένη μπουκιά. Π.Κ.

Οι κοτομπουκιές στη Μιχαλακοπούλου

Γιατί μπορείς να τις φας χωρίς απαραίτητα να είσαι από ξενύχτι. – Α.Κ.

Η πίτσα Parma του Cupola

Θες το ζυμάρι; Θες το προσούτο στο πλάι, θες το τέλειο ψήσιμο; Ίσως όλα αυτά μόνα τους και όλα τελικά μαζί, δημιουργούν μία από τις πιο νόστιμες πίτσες της Αθήνας. – Θ.Κ.

Το παγωτό σύκο του Choco Latte

Το βρίσκεις δίπλα στο Jumbo στην Αλίμου. Εμμονή, εθισμός, παραλογισμός. Και σκέψου ότι, ως φρούτο, δεν το αγγίζω ποτέ.Π.Κ.

 

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα σουβλάκια της Βόλβης - Ευριπίδου 24-26, Αθήνα

Το Moldo burger του Smash’n Bun

Γιατί είναι ότι πιο κοντινό στο mushroom melt των Wendy’s.Δ.Κ.

To καρπάτσιο του Base grill

Θα έπρεπε να είναι πιο κλασικό από τις πατάτες με τα αυγά αφού είναι το πιο νόστιμο καρπάτσιο που θα φας ποτέ. – Δ.Κ.

Τα μπιφτέκια στην καντίνα του ενάτου ορόφου στο Σύνταγμα

Γιατί πέρα από τη νοστιμιά και τη θερμή εξυπηρέτηση, έχεις θέα όλη την Αθήνα. – Α.Κ.

Το μιλφέιγ της Δέσποινας

Αν μου έλεγαν ότι μπορείς να τρως μόνο ένα γλυκό για την υπόλοιπη ζωή σου ίσως να διάλεγα αυτό. Ίσως όχι, ωστόσο αυτό είναι το πρώτο γλυκό που αναζητώ όταν έχω munchies. Θ.Κ.

Τα σουβλάκια της Βόλβης

Τα old school μικρά σουβλάκια της Βόλβης με φρέσκια πίτα (με σουτζουκάκια, ντομάτα, κρεμμύδι και τη χειροποίητη σως πάπρικας του Τάσου). Μ.Μ.

Τα dumplings με παντζάρι του Kitschen

Και τη σαλάτα καβουριού. Και γενικά ό,τι φτιάχνει ο Δημήτρης Liem στην ανοιχτή του κουζίνα. Μ.Π.

Το πεϊνιρλί με αυγό και φρέσκια τρούφα του Ergon House

Ψήνεται σε ξυλόφουρνο και λιώνει στο στόμα. Χορταίνεις ακόμα και από τη μυρωδιά του.Χ.Φ.

Η φέτα μπουγιουρντί του Artisanal

Γιατί μπορεί να υπάρχει άπειρη δημιουργικότητα αλλά και γεύση στη φέτα – όχι όπως την έχουμε συνηθίσει.Δ.Κ.

Το κοντοσούβλι στους Μερακλήδες

Ίσως το καλύτερο κοντοσούβλι της Αθήνας, που έχει περάσει κάτω από το ραντάρ: οι Μερακλήδες στην Κυψέλη. Α.Κλ.

Το σκουμπρί σαβόρο του Jerar

Μία έκρηξη γεύσεων σε μόνο μια μπουκιά.Δ.Κ.