ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Τα καλύτερα χειρότερα προεκλογικά spots υποψηφίων δημοτικών συμβούλων

Προεκλογικά σποτ σε γραφεία τελετών, προβλήτες με γλάρους και ιατρεία ορθοπεδικών. Υποψήφιοι που θέλησαν να ξεχωρίσουν μέσα στην άβυσσο των ονομάτων, κάποιες φορές επιτυχημένα αλλά τις περισσότερες όχι.

Κάθε τέσσερα χρόνια, παρατηρείται ένα ύποπτο και μέχρι στιγμής ανεξήγητο φαινόμενο στον πληθυσμό της χώρας: σχεδόν ταυτόχρονα, δεκάδες χιλιάδες άτομα μεταλλάσσονται, αναπτύσσουν χαρακτηριστικά υπερ-φροντίδας και ενσυναίσθησης, αποκτούν υπέρμετρο ενδιαφέρον για τα κοινά και προκειμένου να το αποδείξουν βγαίνουν έξω στους δρόμους, κάνοντας διάφορα περίεργα πράγματα. Μαζεύουν σκουπίδια απ’ το πάτωμα, μιλούν σε κόσμο που «έτυχε» εκείνη την ώρα να περνάει μπροστά από την κάμερα, πάνε σε διαβάσεις και βοηθούν ανήμπορους παππούδες.

Το πρόβλημα που παρατηρείται αυτές τις περιόδους, όπως και η τωρινή, είναι πως έχει τόσο μεγάλη άνθιση ο πληθυσμός τους που έχει καταλήξει απειλή για το υπόλοιπο οικοσύστημα – ο μη υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είναι είδος υπό εξαφάνιση στις μέρες μας.

Για να ξεχωρίσεις σε αυτή την άβυσσο θέλει φαντασία. Θέλει όρεξη και ζωντάνια, θέλει παιχνίδι με την κάμερα, με τον εαυτό σου. Πρέπει να τσαλακωθείς, να αυτοσαρκαστείς, να τραβήξεις το κοινό όσο εκείνο κάνει scroll down στο Instagram και το TikTok, ανάμεσα σε βίντεο με γάτες και γρήγορες συνταγές.

Ο στόχος είναι κοινός: Να κερδίσεις τον σταυρό. Αλλά οι μέθοδοι διαφέρουν, όπως φαίνεται στη λίστα με τα πιο ευφάνταστα προεκλογικά ποστ που ακολουθεί.

Αν δεν τον σταυρώσεις, θα σε σταυρώσει αυτός

Ο Θεόδωρος Μητράκας δε θα χαλούσε το σάλιο του για να συστηθεί, οπότε για τις ανάγκες του προεκλογικού αγώνα σκέφτηκε να υποδυθεί (με μεγάλη πειστικότητα) έναν σκληρό, πολλά βαρύ άντρα που μπαίνει σε γραφείο τελετών της περιοχής και ρωτάει τον υπάλληλο για την ψήφο του. Το βήμα του είναι αργό, η όψη του απειλητική και δεν πείθεται εύκολα. Σκύβει πάνω από τον ψηφοφόρο και χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι, ξαναρωτάει για να βεβαιωθεί, άμα θα πάρει τον σταυρό. Το βλέπετε το λογοπαίγνιο που έρχεται, έτσι; Σταυρός στο φέρετρο, σταυρός και στον Μητράκα.

Δηλαδή, τι σταυρό κουβαλάμε με αυτά που βλέπουμε.

Πιο τυπικός και από τους Γερμανούς

Το μήνυμα που ήθελε να περάσει ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Απόστολος Κυριάκου ήταν η ζωτική αξία της οδικής ασφάλειας. Και ενώ θα μπορούσε να μιλήσει με αριθμούς και ντοκουμέντα για τροχαία, να δείξει τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του νησιού και πόσα ακόμη, προτίμησε τελικά το σενάριο: ότι τάχα μου σταματούν Γερμανοί τουρίστες με αυτοκίνητο μπροστά του για οδηγίες και εκείνος –μιας και τυχαίνει να κατέχει άπταιστα τα γερμανικά– τους απαντάει με άνεση και ευγένεια, υπενθυμίζοντας στη συνοδηγό ότι οφείλει να φοράει ζώνη, όχι γιατί έτσι ορίζει ο νόμος, αλλά γιατί «θα θέλαμε πολύ να σας δούμε και πάλι το επόμενο καλοκαίρι».

Πάνω απ’ όλα, ο συνάνθρωπος.

Ένας δημοτικός σύμβουλος από το μέλλον

Θέλεις σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις; Θέλεις ένα τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο με σύγχρονη ταυτότητα; Θέλεις Wi-Fi παντού και άλλες παροχές για να παινεύεσαι ότι ζεις σε έναν σύγχρονο δήμο; Το μεσαίο όνομα του Θωμά Οβάκογλου είναι «σύγχρονος» και δεν θα μπορούσε να το αποδείξει παρά με τη σοφή επιλογή να κάνει όλη του την καμπάνια με ένα avatar στα μέτρα του και παντελόνι καμπάνα.

Μόνο άγχος μην και δεν τον αναγνωρίζουν στον δρόμο.

Στην προκυμαία με τους γλάρους

Στην εποχή που οι πολιτικοί αρχηγοί γεννιούνται από το TikTok, πρέπει να είσαι κουλ και άνετος, όμορφος και λαχταριστός. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο υποψήφιος Πάνος Ιωαννίδης, ο οποίος στο δεύτερο προεκλογικό σποτ που έδωσε στο κοινό αποφάσισε να παίξει με την κάμερα, με τον εαυτό του, με το μέγεθος, με τους γλάρους που τριγυρνούν στην προκυμαία, και κάπου στο τέλος ανέφερε και δύο λόγια για την πόλη και τα πλάνα του. Σε ένα από τα πιο «ουτοπικά σημεία του δήμου Καλαμαριάς», όλα αυτά.

Και μόνο το όνομα αρκεί

Ο Γιώργος Σπιθουράκης είναι millennial, απευθύνεται σε millennial και γνωρίζει το ευαγγέλιο στο οποίο όλοι ανεξαιρέτως της γενιάς του ορκίζονται, ακόμη και αν δεν πιστεύουν: το Κωνσταντίνου και Ελένης. Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τη σκηνή με το αλησμόνητο πατατράκ του Κατακουζηνού μπροστά στη δεσποινίς Μαιρούλα, την κομμώτρια που τον είχε ξεμυαλύνει σε ένα επεισόδιο. Σπι-θουράκης, είναι το όνομα. Και αυτό αρκεί.

Εκτός αν υπάρχει κι άλλος Σπιθουράκης στα ψηφοδέλτια.

Τέτοια τάξη, τέτοια αλφαδιά

Ο κύριος Στέλιος Ζαχαρίου θέτει πρώτη φορά υποψηφιότητα για δημοτικός σύμβουλος, και αυτό έκανε απρόσμενα χαρούμενη τη γυναίκα του, ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα της κάλπης. Ήδη βλέπει τα απτά αποτελέσματα από το έργο και το όραμά του. Ο κήπος, για παράδειγμα. Πρώτη φορά είναι τόσο καθαρός και φροντισμένος. Με τέτοια προθυμία μέχρι την κάλπη, το σπίτι θα γίνει σαν καινούργιο.

Να μείνει και κάτι από αυτή την ιστορία.

Δίπλα στη δίπλα

Ο Βαγγέλης Χατζηδάκης στέκεται συχνά δίπλα στο μικρόφωνο, γιατί ασχολείται και με το stand up στην Κρήτη. Στη συγκεκριμένη φάση της ζωής του, βέβαια, είναι έτοιμος να σταθεί περισσότερο δίπλα στους πολίτες, δίπλα στα ζώα, δίπλα στον πολιτισμό, δίπλα στον εργαζόμενο. Και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Είναι φιλόλογος, γι΄ αυτό διδάσκει

Επειδή η γνώση είναι ένα ατέρμονο ταξίδι που διαπερνά κάθε φάση της ζωής, κάθε στιγμή, κάθε δευτερόλεπτο, ο φιλόλογος στο επάγγελμα Νίκος Ζυγούνας είπε να δώσει ένα μάθημα στον προεκλογικό του σποτ: «Αρχίνους μνήμη, η μνήμη με τη βοήθεια της οποία ανακαλούμε ένα στοιχείο συνδυάζοντάς το με ένα άλλο, ευκολότερα κατανοητό». Τι εννοεί ο επιστήμονας; Να θυμάσαι το Ζήτα στο ψηφοδέλτιο, το Ζήτα το καλό.

Μια άσκηση που κάνει θαύματα

Ο κύριος Τσούκας, πέρα από υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, είναι και έγκριτος επιστήμονας της ορθοπεδικής. Αποφάσισε, λοιπόν, στο προεκλογικό σποτ να αφηγηθεί μια ιστορία από το ιατρείο του και μια ασθενή που παρουσίαζε έντονη ενόχληση στον δεξί ώμο. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για το λειτούργημα που εκτελεί, πρότεινε μια δική του άσκηση αποκατάστασης: Τεντώνεις το χέρι ψηλά, έπειτα το χαμηλώνεις σταδιακά μέχρι να φτάσει το ύψος του ονόματός του στο ψηφοδέλτιο, και τέλος σταυρώνεις.

Για τους μη πάσχοντες στον ώμο, τα ψηφοδέλτια θα δίνονται σταυρωμένα.

Είναι φάση το αγόρι, είναι φάση το παιδί

Μορφή ακαταμάχητη. Είναι ο άνθρωπος που οραματίζεται ψύχραιμα και ρεαλιστικά να μετατρέψει την Καλαμαριά σε Μύκονο. Αλλά τον «πολεμούν λυσσαλέα τα συμφέροντα με λάσπη και συκοφαντίες» και εκείνος σηκώνει ασπίδα το ακαταμάχητο στυλ του. Στα προεκλογικά σποτ, γράφει ρίμες και στιχάκια που καίνε σαν φωτιά, κατευθείαν από τον δρόμο και την προβλήτα της Καλαμαριάς, και ψηφίζει «Ανδρεάδη μονοκούκι, γιατί είναι ο μόνος που βγήκε από το καβούκι».

Μια νέα καριέρα γεννιέται, αισθάνομαι.

Το τελευταίο, το καλύτερο

Εδώ, μιλάμε για ένα κυριολεκτικά καλό αποτέλεσμα που πληροί όλες τις προδιαγραφές, και έτσι έγινε viral: είναι έξυπνο, καλογραμμένο και απολαυστικό. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο Κωνσταντίνος Ιωαννίδης τρόλαρε τη φάση «δημοτικός σύμβουλος» και ειδικά τις ατάκες οι οποίες αναπαράγονται στα προεκλογικά καλέσματα, ποντάροντας στο συναίσθημα των ψηφοφόρων.