Eurokinissi
ΚΑΠΟΥ ΟΠΑ

Τι πραγματικά σημαίνουν οι συμβουλές της κυβέρνησης για μείωση κατανάλωσης ενέργειας

Τα σώματα θέρμανσης είναι παντελώς άχρηστα, ο φούρνος δουλεύει όταν τον κλείνουμε και γενικά το ρεύμα είναι υπερεκτιμημένο. Εδώ όλες οι κινήσεις-ματ για να πάρεις το επίδομα.

Τουλάχιστον προφητικό το σλόγκαν του Game of Thrones: Winter is coming. Ο φόβος και ο τρόμος έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη απ’ όταν έκλεισε η στρόφιγγα του φυσικού αερίου της Ρωσίας, με τις πιο απαιτητικές χώρες σε ενεργειακές ανάγκες, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να συντάσσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, όπως τοπικές διακοπές ρεύματος και γενναίες κρατικοποιήσεις σε εταιρείες-κλειδιά των ενεργειακών παροχών.

Από την άλλη, η τελευταία τοποθέτηση στην ΕΡΤ εκ μέρους της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (ΔΕΠΑ) δείχνει τη χώρα «έτοιμη για όλα τα σενάρια». Τι να την κάνεις την ενέργεια, όταν υπολειτουργεί όλος ο παραγωγικός τομέας; «Τα stress tests που έχουν γίνει από το υπουργείο και τις αρμόδιες αρχές δείχνουν ότι η χώρα μας μπορεί να ζήσει και χωρίς ρωσικό αέριο», όπως ακούστηκε. Ούτε γρατζουνιά.

Τώρα που διώξαμε το άγχος, μπορούμε να δούμε πιο στρατηγικά την επιδότηση του κράτους. Τι λέει αυτή με δύο λόγια; Ότι εάν καταφέρεις να μειώσεις την κατανάλωση της οικίας σου κατά 15% σε σχέση με πέρυσι, μπίνγκο – παίρνεις επιδότηση.

Μειώνεται η τιμή της κιλοβατώρας στον λογαριασμό, κρατάς στην μπάντα το περίσσευμα και κανονίζεις διακοπές, φλεξάροντας παράλληλα πόσο ευσυνείδητο τυπάκι είσαι με ατάκες αμέτρητου αλτρουισμού, τύπου «υπερεκτιμημένο το ρεύμα» και άλλα τέτοια.

Για να βοηθήσει τους πολίτες προς αυτή τη στροφή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από συμβουλές υψηλής βαρύτητας. Το OneMan συγκέντρωσε στοιχεία και προτείνει ακόμη πιο σοφές λύσεις για να απεξαρτηθούμε επιτέλους από τις ανάγκες που μας φόρτισε ο σύγχρονος τρόπος ζωής.

Κλείνουμε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες
Να το παραδεχτούμε επιτέλους ότι αυτά τα σώματα δεν πρόκειται να λειτουργήσουν ξανά. Τα αποσυνδέουμε και τα στέλνουμε για παλιοσίδερα.

Περιορίζουμε τη διάρκεια που αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου.
Κόβουμε δηλαδή τη βασική μεταμεσονύχτια συνήθεια του να ανοίγεις μηχανικά το ψυγείο, ελπίζοντας να βρεις τη μαγική λιχουδιά. Δε θα τη βρεις – είναι σίγουρο. Φάε κανένα παστό.

Κλείνουμε τον φούρνο μας 10-15 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα.
Φτιάχνουμε αποκλειστικά φαγητά που χρειάζονται 10-15 λεπτά μαγείρεμα, έτσι που σπάμε τα όρια της φυσικής και μαγειρεύουμε με κατανάλωση μηδενικού χρόνου. Αλλιώς, ας επαναφέρουμε την παράδοση του κλέφτικου.

Όπου είναι εφικτό, όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας.
Ιδιαίτερα εφικτή κρίνεται η χύτρα στο μπαλκόνι, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες των καταστροφών. Αλλά αν είναι να βγεις σε εξωτερικό χώρο, γιατί να μην ανάψεις απλά φωτιά. Έχει και ρομαντζάδα.

Χαμηλώνουμε τη φωτεινότητα όσο μπορούμε στις συσκευές με οθόνη (π.χ. Η/Υ, τηλεοράσεις).
Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δε θέλω. Κάθε συσκευή διαθέτει συστήματα πλοήγησης χωρίς όραση.

Εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Επειδή καμία βεβαιότητα δεν επαρκεί, προτείνεται επίσης η εγκατάσταση λιγνιτικής μονάδας, ενθαρρύνονται πατέντες οικιακής συλλογής ενέργειας από το βρόχινο νερό και εάν περισσέψει χώρος, συζητάμε για ανεμογεννήτρια. Μία ή και παραπάνω.

Κλείσιμο συσκευών όταν είναι σε κατάσταση αναμονής.
Ιδανικά περιζώνουμε το σπίτι με πολύπριζα, ένα ανά κάθε γωνιά. Ενεργοποιούμε τον διακόπτη εκείνου του πολύπριζου όπου βρισκόμαστε, κρατώντας όλα τα υπόλοιπα εκτός ρεύματος. Εάν περάσει η υποψία ότι δε μένει πια κανείς στο σπίτι, ακόμη καλύτερα. Γλιτώνουμε και ενοίκιο.

Οταν δε χρησιμοποιούμε το τζάκι, η καμινάδα πρέπει να είναι κλειστή από το κλείστρο της.
Όταν δεν έχουμε τζάκι, ποιο κλείστρο πρέπει να κλείνουμε, παρακαλώ; Μόνο σοβαρές προτάσεις.