Το εκτός έδρας γκολ κι άλλα πράγματα που πρέπει να καταργηθούν άμεσα
- 28 ΑΠΡ 2017
Παίζεις το πρώτο παιχνίδι μιας σειράς διπλών αγώνων στην έδρα σου, ματώνεις, τα δίνεις όλα, ιδρώνεις, κάνεις υπερπροσπάθεια και τελικά το σκορ έρχεται 3-3. Χαμός, νίκη του ποδοσφαίρου, μπράβο και στις 2 ομάδες και ούτω καθεξής.
Μία εβδομάδα μετά, έρχεται η ώρα της ρεβάνς, αυτή τη φορά εκτός έδρας. Νέα ματσάρα, δύο ισοδύναμες ομάδες, τελικό σκορ 2-2, δηλαδή συνολικό αποτέλεσμα 5-5. Κι όμως, η ομάδα στην οποία αγωνίζεσαι μένει έξω, επειδή σκόραρε ένα γκολ λιγότερο εκτός έδρας.
Έλα παιδιά, σοβαρευτείτε, ήμαρτον. Δεν υπάρχει πιο άδικος, πιο τυπικός, πιο γραφειοκρατικός κανονισμός στο ποδόσφαιρο, ο οποίος ουσιαστικά αδικεί τόσο τις ομάδες, όσο και την ίδια την ομορφιά του αθλήματος.
Ας καταργηθεί επιτέλους, για να βλέπουμε και περισσότερες παρατάσεις, αλλά και πιο ανοιχτά παιχνίδια και για να μην αποκλείεται μια ομάδα που σκόραρε ακριβώς τα ίδια γκολ με την άλλη. Επιστροφή στα βασικά, όποιος πάρει την μεγάλη απόφαση να καταργήσει το έκτος έδρας γκολ, θα είναι για πάντα φίλος μου.
Με την ευκαιρία, μιας και πήραμε φόρα, ορίστε μερικά πράγματα ακόμη, που πρέπει να καταργηθούν άμεσα, για να γίνει η ζωή μας λίγο ομορφότερη και λίγο πιο δίκαιη ξεκινώντας όμως από το έκτρωμα του εκτός έδρας γκολ, το οποίο δεν χωνεύω με τίποτα.
Το εκτός έδρας γκολ (δεν το περίμενες ε;)
Φωτογραφία: Claude Paris/AP Images
Πρωτοεμφανίστηκε: Τη σεζόν 1965-66 στο Κύπελλο Κυπελλούχων.
Γιατί πρέπει να καταργηθεί: Επειδή αδικεί κατάφωρα την μία από τις δύο ομάδες και δεν δίνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση στον καλύτερο αλλά σε αυτόν που έβαλε ένα γκολ παραπάνω εκτός έδρας, έστω κι αν συνολικά σκόραρε τις ίδιες φορές με τον αντίπαλο.
Η ζωή χωρίς αυτό: Παιχνίδια με σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον, πιο ανοιχτές άμυνες, περισσότερες παρατάσεις. Ζωάρα.
Οι τροχονόμοι
Πρωτοεμφανίστηκαν: Λογικά τότε που εμφανίστηκε και η κίνηση στους ελληνικούς δρόμους, αφού ως γνωστόν δεν ήρθαν για να την καταπολεμήσουν αλλά για να την γεννήσουν.
Γιατί πρέπει να καταργηθούν: Γιατί όποτε τους πετυχαίνεις στο δρόμο ξέρεις ότι θα συναντήσεις χειρότερη κίνηση από τις υπόλοιπες ημέρες. Υποτίθεται ότι καθήκον τους είναι να διευκολύνουν την κυκλοφορία, όχι να προκαλούν ακόμη μεγαλύτερο μποτιλιάρισμα.
Η ζωή χωρίς αυτούς: Αρκετά πιο γρήγορη και με σαφώς λιγότερα νεύρα.
Οι Πανελλήνιες
Πρωτοεμφανίστηκαν: Με αυτή τη μορφή (και αρκετές αλλαγές βέβαια εντωμεταξύ), από το 2000.
Γιατί πρέπει να καταργηθούν: Διότι πρόκειται για μια ψυχοφθόρα διαδικασία, η οποία προκαλεί απίστευτη πίεση σε 17χρονα παιδιά, χωρίς καν να τους προσφέρει ουσιαστικές και αληθινές γνώσεις. Παπαγαλία και ξερό ψωμί, για να πάρουμε το βαθμό και μετά έχει ο Θεός. Για να μπω σε σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ έδωσα Βιολογία, Μαθηματικά και Φυσική, φαντάζομαι το βλέπεις το λάθος.
Η ζωή χωρίς αυτές: Προφανώς και πρέπει να υπάρχει μια μορφή εξετάσεων για να μπεις στο Πανεπιστήμιο, αλλά σίγουρα δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με αυτή που ισχύει τα τελευταία χρόνια. Ας ελπίσουμε μια από τις τρισεκατομμύρια μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση.
Το φανάρι που βρίσκεται στη συμβολή Βούρβαχη και Συγγρού
Πρωτοεμφανίστηκε: Μάλλον βρίσκεται εκεί αιώνες, πριν καν δημιουργηθούν δρόμοι, φροντίζοντας να κάνει τη ζωή δύσκολη ακόμη και σε όσους κυκλοφορούσαν με άμαξες στην αρχαία Αθήνα.
Γιατί πρέπει να καταργηθεί: Διότι κρατάει οριακά πάνω απ’ τα 20 δευτερόλεπτα, βρίσκεται στο τέλος ανηφόρας και δεν επιτρέπει σε περισσότερα από 2 αμάξια να περάσουν πριν ξαναγίνει κόκκινο, προκαλώντας κομφούζιο.
Η ζωή χωρίς αυτό: Αν το αντικαταστήσει τροχονόμος, το ίδιο δύσκολη. Αν το αντικαταστήσει φανάρι που κρατάει περισσότερο, αρκετά πιο γρήγορη, άνετη και ξεκούραστη.
Τα ζώδια
Πρωτοεμφανίστηκαν: Κάποια μέρα που κάποιος βαριόταν πάααααααααααααααααααρα πολύ.
Γιατί πρέπει να καταργηθούν: Γιατί υπάρχουν στ’ αλήθεια άνθρωποι οι οποίοι παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή τους βασισμένοι στο τι λένε τα ζώδια του μήνα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κάνουν σχέση με κάποιον που τους αρέσει επειδή δεν ταιριάζουν ζωδιακά(!) και όταν κάτι τους πάει στραβά το αποδίδουν στον ανάδρομο Ερμή. Και αρκετοί απ’ τους ανθρώπους αυτούς, έχουν απολυτήριο Λυκείου. Σοβαρευτείτε.
Η ζωή χωρίς αυτά: Πέρα απ’ το ότι τα περιοδικά θα είχαν μία σελίδα λιγότερη, δεν μπορώ να φανταστώ άλλη σημαντική αλλαγή.
Το να πρέπει να πας αυτοπροσώπως στην εφορία
Πρωτοεμφανίστηκαν: Το 1854, όταν και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά ο νόμος ‘περί Εφοριών’.
Γιατί πρέπει να καταργηθούν: Προσοχή, δεν ζητάμε να καταργηθούν οι εφορίες (όχι ότι δεν θα το θέλαμε), αλλά να σταματήσει να χρειάζεται η φυσική μας παρουσία στα διάφορα υποκαταστήματα για να ολοκληρώσουμε μια δουλειά. Έλεος, 2017 έχουμε, όλες μας τις εκκρεμότητες θα έπρεπε να τις τακτοποιούμε με το σώβρακο από το σαλόνι μας, κάτι που φυσικά ισχύει για όλες μας τις δουλειές με το δημόσιο.
Η ζωή χωρίς αυτές: Λιγότερα νεύρα, λιγότερη ταλαιπωρία, περισσότερος ύπνος και ελεύθερος χρόνος.
Η έξοδος της παραμονής της πρωτοχρονιάς
Πρωτοεμφανίστηκε: Λογικά επί ΠΑΣΟΚ.
Γιατί πρέπει να καταργηθεί: Διότι αποτελεί την πιο ψυχαναγκαστική έξοδο της χρονιάς. Πρέπει να βγεις, πρέπει να περάσεις καλά, πρέπει να ξενυχτήσεις, ενώ παντού γίνεται χαμός, οι τιμές είναι διπλάσιες και μπορείς κάλλιστα να βγεις και το επόμενο βράδυ. Φτάνει πια, χίλιες φορές σπίτι.
Η ζωή χωρίς αυτήν: Σίγουρα πιο διασκεδαστική, άνετη και ξεκούραστη και με περισσότερα λεφτά στην τσέπη.
Οι 4 διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις στο μπάσκετ
Πρωτοεμφανίστηκαν: Κάθε χρόνο ξεπηδά και μία. Σύντομα φαντάζομαι ότι όλες οι ομάδες της Ευρώπης θα αγωνίζονται και σε μία διαφορετική διεθνή διοργάνωση, γιατί όχι;
Γιατί πρέπει να καταργηθούν: Δεν γίνεται το ποδόσφαιρο, το οποίο αντικειμενικά είναι το δημοφιλέστερο άθλημα στην ήπειρο, να διαθέτει 2 ευρωπαϊκές διοργανώσεις και το μπάσκετ 4. Και Ευρωλίγκα και Champions League και Eurocup και Euro Challenge και φαντάζομαι του χρόνου όσες λέξεις που ξεκινάνε από Euro μπορούμε να σκεφτούμε. ULEB και FIBA είναι αυτές, κάτι θα σκεφτούν.
Η ζωή χωρίς αυτές: Λιγότερες κούπες, λιγότεροι αγώνες, περισσότερο ενδιαφέρον.
Τα κοινά προφίλ στο Facebook
Πρωτοεμφανίστηκαν: Αποτελούν μόδα των τελευταίων ετών, η οποία δυστυχώς διαρκώς εξαπλώνεται.
Γιατί πρέπει να καταργηθούν: Διότι αποτελούν την επιτομή της γελοιότητας και δεν εξυπηρετούν τίποτα. Δεν ξέρεις ποιος από τους δύο μιλάει όταν σχολιάζει, δεν είναι πρακτικό και είναι εντελώς σαχλό. Ας μην κάνατε κανένα προφίλ, χίλιες φορές απ’ αυτή την άβολη γελοιότητα.
Η ζωή χωρίς αυτά: Λιγότερο αστεία, όμως σαφώς πιο φυσιολογική.
Οι εισπρακτικές εταιρείες κι οι εταιρείες τηλεφωνικών πωλήσεων
Πρωτοεμφανίστηκαν: Φαντάζομαι υπάρχουν αρκετά χρόνια, όμως τελευταία έχουν ξεφύγει.
Γιατί πρέπει να καταργηθούν: Οι εισπρακτικές επειδή οι υπάλληλοί τους είναι αγενέστατοι και θρασύτατοι, αποτελώντας στην ουσία τραμπούκους εξ αποστάσεως. Οι εταιρείες τηλεφωνικών πωλήσεων επειδή σε παίρνουν τις πιο ακατάλληλες ώρες, επιμένουν και δεν μπορούν να δεχτούν το ‘όχι’ σαν απάντηση.
Η ζωή χωρίς αυτές: Πιο ήσυχη, με λιγότερα νεύρα και με περισσότερη αξιοπρέπεια.
Κεντρική Φωτογραφία: Claude Paris/AP Images