Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi
RANKING

Στη σειρά κάθε Pass που έχει δώσει η κυβέρνηση, από το καλύτερο στο χειρότερο

Ποιο δόθηκε σε περισσότερο κόσμο, ποιου οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από την πραγματική του αξία και γιατί κάποιο από αυτά έπρεπε να έχεις τύχη βουνό για να το πάρεις.

Τα τρία τελευταία χρόνια έχουν συμβεί σχεδόν τα πάντα στον πλανήτη. Πανδημία, πόλεμοι, ενεργειακή κρίση, τεράστιο κύμα ακρίβειας. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, στην προσπάθειά της να μετριάσει λίγο τις οικονομικές επιπτώσεις των δυσμενών καιρών που ζούμε, αποφάσισε να δώσει στον ελληνικό λαό μια σειρά από Passes- ένας πιο cool τρόπος να ονομάσεις τα έκτακτα επιδόματα.

Η αρχή έγινε πέρυσι με το περσινό Freedom Pass αξίας 150 ευρώ, το οποίο έλαβαν όσοι νέοι ηλικίας από 18 έως 25 ετών εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού. Τη σειρά πήρε το Fuel Pass, το Power Pass, και μερικά ακόμη νέα επιδόματα που πάντα τελειώνουν σε pass. Εμείς, λοιπόν, αποφασίσαμε να τα βάλουμε όλα κάτω και να τα αξιολογήσουμε.

Ποιο δόθηκε στον περισσότερο κόσμο, ποιανού οι προσδοκίες ήταν πολύ μεγαλύτερες από την πραγματική του αξία και γιατί κάποιο από αυτά έπρεπε να έχεις τύχη βουνό για να το πάρεις; Ας τα δούμε αναλυτικά:

Fuel Pass

Fuel Pass Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi

Πρόκειται για τον τίμιο γίγαντα των pass που έχουν δοθεί μέχρι στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση. Ναι, μπορεί τα χρήματα να μην ήταν πολλά, ιδιαίτερα σε σχέση με την ακραία άνοδο της τιμής της βενζίνης, η οποία έφτασε να ξεπερνά κατά μέσο όρο τα 2 ευρώ και 30 λεπτά στην Αθήνα, ωστόσο, οι δικαιούχοι ήξεραν από τη στιγμή που έκαναν τη δήλωση εάν θα λάβουν την επιδότηση (ή όχι) και πόσα χρήματα θα έβαζαν στην τσέπη τους ή στο ντεπόζιτο του αυτοκινήτου.

Μέχρι σήμερα έχουν δοθεί δύο δόσεις του Fuel Pass: Στην πρώτη το ποσό, όσον αφορά την ηπειρωτική Ελλάδα πάντα, έφτανε τα 65 ευρώ. Στη δεύτερη, όμως, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μια τσαχπινιά.

Έτσι, έδωσε τη δυνατότητα στους δικαιούχους που θα επέλεγαν την κάρτα καυσίμων, να λάβουν το ποσό των 80 ευρώ, και σε εκείνους που θα διάλεγαν την κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, εκείνο των 65 ευρώ. Ακόμη κι έτσι το Fuel Pass το αγαπάμε και το αναμένουμε με προσμονή.

Freedom Pass

Freedom Pass Αναστάσης Ναρεκιάν / Eurokinissi

Το Freedom Pass θα έμπαινε στην κορυφή της λίστας, εάν αυτή γινόταν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί δεν ήταν μόνο τα 150 ευρώ που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς χιλιάδων νέων ανά την Ελλάδα, αλλά το ότι οδήγησε -ακόμη και με αυτόν τον τρόπο- αρκετό κόσμο στα εμβολιαστικά κέντρα. Φέτος, όμως, μας τα χάλασε η ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή τη φορά το επίδομα δε σχετιζόταν με τους εμβολιασμούς αλλά δόθηκε από το κράτος για την τόνωση του εγχώριου τουρισμού. Η μεγαλύτερη, όμως, διαφορά ήταν πως για να τα λάβει κανείς έπρεπε να κερδίσει στην κλήρωση.

Ο υπέρογκος αριθμός αιτήσεων σε συνδυασμό με τη μόνιμη γκαντεμιά μας, μάς έκοψε τα φτερά. Για να δούμε τι θα συμβεί του χρόνου.

Power Pass

Power pass Γιάννης Παναγόπουλος / Eurokinissi

Κάπου εδώ ξεκινούν τα δύσκολα. Πρόκειται για το pass που μας απογοήτευσε περισσότερο. Ίσως, επειδή οι προσδοκίες μας ήταν μεγάλες. Και πώς να μην ήταν άλλωστε όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει πως η επιδότηση ρεύματος αναμένεται να φτάσει έως τα 600 ευρώ.

Έλα, όμως, που οι περισσότεροι είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς να μπαίνουν 20, 30, 40 ευρώ ή και σε κάποιες περιπτώσεις το απόλυτον μηδέν; Μεγάλη απογοήτευση.

Food Pass

Food Pass Πενάντα Ντελάι / Eurokinissi

Πρόκειται για ένα pass, το οποίο το θέτουμε εκτός συναγωνισμού, καθώς δεν έχει καταβληθεί ακόμα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ειδησεογραφικών μέσων, οι λεπτομέρειες για τη «επιταγή ακρίβειας» θα γίνουν γνωστές στα πλαίσια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Ωστόσο, κατά τις διαρροές, το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 300 ευρώ και θα δοθεί σε 1 εκατομμύριο καταναλωτές που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και πολίτες με χαμηλά εισοδήματα).