4 χρόνια πριν: Το πρώτο debate μεταξύ των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ
Το σημερινό debate για την αρχηγία του ΚΙΝΑΛ δεν είναι το πρώτο ενδοπαραταξιακό. Είχε προηγηθεί και ένα ακόμη τον Νοέμβριο του 2017.
- 29 ΝΟΕ 2021
Σήμερα, μέρα ανακαίνισης των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, είναι και η πρώτη κορύφωση της εκλογικής διαδικασίας. Οι Νικόλας Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος και Παύλος Χρηστίδης θα συμμετάσχουν στο debate που θα γίνει ενόψει των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ. Μεγάλος απών θα είναι φυσικά ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Πολλοί θα πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο είναι το πρώτο ενδοπαραταξιακό debate στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης. Δεν ισχύει. Περίπου 4 χρόνια πριν είχε γίνει ένα ακόμη το οποίο μάλιστα αφορούσε για ακόμη μία φορά το ΠΑΣΟΚ ή καλύτερα τον χώρο της κεντροαριστεράς. Σε καμία περίπτωση βέβαια οι εξελίξεις της περιόδου εκείνης δεν είχαν τραβήξει τόσο πολύ το ενδιαφέρον όσο οι φετινές.
Το καλοκαίρι του 2017 και ενώ οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς προσπαθούσαν -κλασικά- να ανασυγκροτηθούν, η Φώφη Γεννηματά αποφάσισε πολύ έξυπνα την ίδρυση ενός νέου φορέα με εκλογή Προέδρου που θα ερχόταν κατευθείαν από τη βάση.
Οι εκλογές θα διοργανώνονταν σε δύο γύρους τον Νοέμβριο. Στις 30 Οκτωβρίου και, μια βδομάδα μετά, στις 6 Νοεμβρίου έγιναν στην ΕΡΤ τα δύο πρώτα ενδοπαραταξιακά debate στην ιστορία της Ελλάδας. Ειδικά στο πρώτο εξ αυτών υπήρχε μία κάποια πολυκοσμία.
Συμμετείχαν βλέπετε οι εξής υποψήφιοι: Νικόλας Ανδρουλάκης, Γιώργος Καμίνης, Γιάννης Μανιάτης, Δημήτρης Τζιώτης, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Απόστολος Πόντας, Σταύρος Θεοδωράκης, Φώφη Γεννηματά και Γιάννης Ραγκούσης. Σύνολο 9 υποψήφιοι, εκ των οποίων μόνο η μία ήταν γυναίκα, η Φώφη Γεννηματά. Από τα highlights της υπόθεσης, το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης χαιρέτησε το κοινό με το κλασικό του «καλησπέρα-καλησπέρα».
Κατά τα άλλα, οι 9 υποψήφιοι ήταν πάρα πολλοί οπότε ήταν αρκετά δύσκολο να παρακολουθήσεις τις θέσεις τους. Ακούστηκαν πάντως κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για την Κεντροαριστερά με τη Φώφη Γεννηματά και τον Νικόλα Ανδρουλάκη να είναι μάλλον αυτοί που κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις απαντήσεις τους. Ειδικά ως προς τις συνθήκες της περιόδου εκείνης.
Το δεύτερο debate
Στο δεύτερο debate για τον νέο Ενιαίο Προοδευτικό Φορέα προσήλθαν και πάλι όλοι οι υποψήφιοι με τη μόνη διαφορά να είναι οι αλλαγές στη σύνθεση των δημοσιογράφων και η προσθήκη του Παύλου Τσίμα στην παρουσίαση. Οι 9 υποψήφιοι διασταύρωσαν και πάλι τα πυρά τους σε ήπιους πάντως τόνους.
Το debate αυτό τράβηξε λίγο περισσότερο, ο Σταύρος Θεοδωράκης καλησπέρισε ξανά δύο φορές και υπήρξαν και πάλι κάποιοι που ξεχώρισαν με τις απαντήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι απαντήσεις και ο τρόπος στησίματος δεν ήταν αρκετά ενδοπαραταξιακός και δεν κέντρισε το ενδιαφέρον όσων δεν ανήκαν στην παράταξη ή έστω δεν εκφράζονται στην κάλπη μέσω αυτής.
Tο αποτέλεσμα των εκλογών
Στον πρώτο γύρο των εκλογών που έγινε λίγες μέρες μετά, φάνηκε η κυριαρχία της Φώφης Γεννημάτα η οποία συγκέντρωσε το 41,27% των ψήφων ακολουθούμενη από τον Νικόλα Ανδρουλάκη που πήρε 24,73%. Ο Γιώργος Καμίνης έπιασε ένα 13,66%, ο Σταύρος Θεοδωράκης 10,93% και ο Γιάννης Μανιάτης 4,52%.
Ο δεύτερος γύρος ανέδειξε ως αναμενόταν Πρόεδρο του νέου σχηματισμού τη Φώφη Γεννηματά, η οποία συγκέντρωσε το 56,75% των ψήφων με τον Νικόλα Ανδρουλάκη να διπλασιάζει σχεδόν τα ποσοστά του αλλά να μην καταφέρνει τη μεγάλη ανατροπή.