5 από τα πιο Donald Trump πράγματα που ακούστηκαν στο Mar a Lago
Λίγες ημέρες πριν ο Donald Trump αναλάβει και επίσημα ως ο 50ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, προχώρησε σε δηλώσεις που προκάλεσαν παγκόσμια αναταραχή.
- 8 ΙΑΝ 2025
Μπορεί κατά την προεκλογική περίοδο να έπαιζε κατά κύριο λόγο «άμυνα», θέλοντας να εδραιώσει το προβάδισμα που του έδιναν οι δημοσκοπήσεις και να είχε καθιερώσει ένα μάλλον μετριοπαθές για τα δικά του δεδομένα προφίλ, αλλά μετά τη νίκη του, φαίνεται ότι επιστρέφει στον γνώριμο εαυτό του.
Δύο εβδομάδες πριν αναλάβει την πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ, ο Donald Trump έδωσε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου στο Mar a Lago, από όπου δεν φεύγει τον τελευταίο μήνα. Εκεί, φρόντισε να ανοίξει θέματα με μια σειρά από συμμάχους (και μη) των ΗΠΑ.
Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις του Trump περιελάμβαναν επιθέσεις στον γειτονικό Καναδά, στο Μεξικό και ακόμα και στον προσφάτως εκλιπόντα, Jimmy Carter. Μάλιστα, σε ένα παραλήρημα που έχει πια λάβει αληθινές διαστάσεις, ο Trump δεν δίστασε να επιτεθεί ως και στη Δανία, αναφέροντας ότι θέλει να προσαρτήσει τη Γροιλανδία για οικονομική ασφάλεια.
Την ίδια στιγμή ο γιος του Donald Trump Jr. βρίσκεται ήδη στην περιοχή και καλοπιάνει τους κατοίκους του, που διοικητικά ανήκουν στη βορειοευρωπαϊκή χώρα. Ας βάλουμε όμως σε μια σειρά τα όσα απίθανα (και επικίνδυνα) ακούστηκαν από το στόμα του επερχόμενου πλανητάρχη.
Προσάρτηση του Καναδά
Η συγκεκριμένη σκέψη φάνηκε αρχικά ότι έγινε σαν τρολάρισμα στον Justin Trudeau που δήλωσε την παραίτησή του από τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά ο Donald Trump την επανέλαβε ξανά και ξανά. Πρώτα ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει η 51η πολιτεία των ΗΠΑ, στη συνέχεια δημοσίευσε έναν χάρτη που περιλαμβάνει τον Καναδά εντός των Ηνωμένων Πολιτειών και τελικά προχώρησε και σε επεξήγηση.
Ο Trump δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να προσαρτήσει τη χώρα με περισσότερους από 40 εκατομμύρια κατοίκους, η οποία είναι ιδρυτικός εταίρος του ΝΑΤΟ. Αντ’ αυτού, απείλησε με «οικονομική δύναμη», καθώς ανέφερε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τον Καναδά, ένα έθνος πλούσιο σε φυσικούς πόρους που προμηθεύει τις ΗΠΑ με αργό πετρέλαιο, αυτοκίνητα και πετρέλαιο ως επιδότηση.
«Γιατί στηρίζουμε μια χώρα με 200 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον τον χρόνο», διερωτήθηκε, επιμένοντας ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται τα καναδικά αυτοκίνητα, την ξυλεία ή το γάλα. Ο Trump ανανέωσε επίσης τη συζήτηση για την επιβολή απότομων δασμών τόσο στον Καναδά όσο και στο Μεξικό ως απάντηση στους χειρισμούς τους στα βόρεια και νότια σύνορα.
Η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, Melanie Joly, απάντησε ότι δεν θα υποκύψουν σε τέτοιες απειλές.
Η συνέχεια του νέου ιμπεριαλισμού έγινε με τον Κόλπο του Μεξικού
Στη συνέχεια, ο Donald Trump επέλεξε να επιτεθεί σε έναν σταθερό εχθρό του, από την εποχή της πρώτης του θητείας. Ο 79χρονος είπε ένα «αστειάκι» σχετικά με τη μετονομασία του Κόλπου του Μεξικού, ο οποίος παρεμπιπτόντως έχει λάβει αυτήν την ονομασία από το 1500, κοντά δηλαδή στην ανακάλυψη της Αμερικής.
«Θα αλλάξουμε το όνομα του Κόλπου του Μεξικού σε Κόλπο της Αμερικής. Τι όμορφο όνομα. Και είναι κατάλληλο. Είναι κατάλληλο. Και το Μεξικό πρέπει να σταματήσει να επιτρέπει σε εκατομμύρια ανθρώπους να ξεχύνονται στη χώρα μας».
Ο Trump ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν μεγάλο εμπορικό έλλειμμα τόσο με το Μεξικό όσο και με τον Καναδά. Από την ημέρα που κέρδισε τις εκλογές υποσχέθηκε να επιβάλει υψηλούς δασμούς και στις δύο γειτονικές χώρες. Ο Donald Trump χαρακτήρισε το Μεξικό ως ένα «πολύ επικίνδυνο μέρος» που «κατευθύνεται ουσιαστικά από τα καρτέλ» και με την πρόταση για αλλαγή του συγκεκριμένου ονόματος του Κόλπου, επαναφέρει τη μισαλλοδοξία για τη γειτονική χώρα.
Η Διώρυγα του Παναμά και ο Jimmy Carter
Στη συνέντευξη τύπου, ο Trump επέκρινε μέχρι και τον Jimmy Carter που πέθανε λίγες ημέρες πριν και δεν έχει ακόμα κηδευτεί. Αιτία, ήταν η απόφαση τού να δώσει δωρεάν τη Διώρυγα του Παναμά στον Παναμά. Η σορός του Carter μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον από την πατρίδα του, την Τζόρτζια, την Τρίτη για να τεθεί σε επίσημη ανάπαυση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ. Ο Trump είπε ότι είναι «ντροπή αυτό που συνέβη στη διώρυγα του Παναμά. Ο Jimmy Carter τους την έδωσε για ένα δολάριο».
Ο επερχόμενος Πρόεδρος έχει περάσει εβδομάδες κατακεραυνώνοντας τον Carter για την υπογραφή μιας συνθήκης του 1977 που μεταβίβασε τον έλεγχο της διώρυγας του Παναμά πίσω στην πατρίδα της το 1999. Υποστηρίζει ότι ο Παναμάς χρεώνει υπερβολικά τα αμερικανικά πλοία για τη χρήση της πλωτής οδού και έχει επιτρέψει στην Κίνα να αυξήσει την επιρροή της εκεί.
Οι νεότεροι πρόεδροι παραδοσιακά αποφεύγουν να ασκούν έντονη κριτική στους πρώην προέδρους, προσφέροντας σεβασμό στα μέλη της άτυπης προεδρικής λέσχης. Αλλά, όπως τόσες πολλές παραδόσεις της Ουάσινγκτον, ο Trump δεν φοβήθηκε να τις περιφρονήσει. «Τον συμπαθούσα ως άνθρωπο. Διαφωνούσα με τις πολιτικές του», δήλωσε ο Trump όταν πιέστηκε για το αν ήταν σωστό να επικρίνει τον Carter, καθώς το σώμα του βρισκόταν στο τελευταίο του ταξίδι στην Ουάσινγκτον.
«Αυτό ήταν ένα ερώτημα που μου τέθηκε. Δεν το ανέφερα εγώ. Δεν ήθελα να αναφερθώ στη διώρυγα του Παναμά λόγω του θανάτου του Jimmy Carter», πρόσθεσε ο Trump. Είχε όμως αναφερθεί στη διώρυγα νωρίτερα χωρίς να τον προτρέψουν.
Στην πραγματικότητα, δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο παρουσίας στρατιωτικής δύναμης τόσο στον Παναμά, όσο και στη Γροιλανδία. «Δεν πρόκειται να δεσμευτώ για κάτι τέτοιο. Μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε κάτι», είπε. «Η διώρυγα του Παναμά είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας».
Πιθανή η επιβολή δασμών στη Δανία
Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας προανήγγειλε επίσης ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στη Δανία για το θέμα της Γροιλανδίας, για την οποία αρνήθηκε να δώσει επίσημη απάντηση για το εάν θα τη διεκδικήσει στρατιωτικά. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Δανία πρέπει να εγκαταλείψει τη Γροιλανδία «για έναν ελεύθερο κόσμο». «Χρειαζόμαστε τη Γροιλανδία για λόγους εθνικής ασφάλειας, το έχουμε πει αυτό εδώ και πολύ καιρό», είπε.
Οι άνθρωποι «δεν γνωρίζουν πραγματικά αν η Δανία έχει νόμιμο δικαίωμα» στη Γροιλανδία, αλλά «αν το γνωρίζουν, θα πρέπει να το εγκαταλείψουν για έναν ελεύθερο κόσμο». «Δεν χρειάζεσαι καν κιάλια», λέει, υποστηρίζοντας ότι μπορείς να δεις ρωσικά και κινεζικά πλοία «γύρω». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πληθυσμός της Γροιλανδίας θα ψήφιζε είτε υπέρ της ανεξαρτησίας είτε για ένταξη στις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο Donald Trump Jr. βρίσκεται στη Γροιλανδία και ανέφερε στους πολίτες της περιοχής ότι θα τους μεταχειριστούν με το καλύτερο τρόπο.
Η διαμαρτυρία για τις βρύσες και το νερό
Ο Trump ασχολήθηκε και με την εγχώρια πολιτική σκηνή όμως. Ο Αμερικανός εκλεγμένος Πρόεδρος διαμαρτυρήθηκε για το νερό στις βρύσες κατηγορώντας τον Joe Biden, αναφέροντας ότι προσπαθεί να εξοικονομήσει νερό από παντού, παρόλο που βρέχει. «Λέγεται βροχή, που κατεβαίνει από τον ουρανό. Δεν βγαίνει νερό από το ντους. Πηγαίνει με το σταγονόμετρο, με το σταγονόμετρο, με το σταγονόμετρο. Και τι συμβαίνει; Είστε στο ντους 10 φορές περισσότερο χρόνο».
Αργότερα, ο Trump επέστρεψε σε έναν αγαπημένο του στόχο: τις ανεμογεννήτριες της θάλασσας. «Κανείς δεν τις θέλει», είπε ο Trump, προσθέτοντας ότι πιστεύει πως οι παράκτιες ανεμογεννήτριες οδηγούν τις φάλαινες στην αυτοκτονία. Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας λέει ότι δεν υπάρχουν γνωστές συνδέσεις μεταξύ των θανάτων μεγάλων φαλαινών και των συνεχιζόμενων υπεράκτιων αιολικών δραστηριοτήτων. «Οι ανεμογεννήτριες τρελαίνουν τις φάλαινες», δήλωσε ωστόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος.