George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

6 πολιτικές κόντρες καλύτερες κι από το Κυριάκος Μητσοτάκης – Αντώνης Σαμαράς

Αν δεν έχεις δει τους τσακωμούς του Ευάγγελου Γιαννόπουλου με τον Βασίλη Κεδίκογλου τότε δεν ξέρεις τι πάει να πει πολιτική στην Ελλάδα.

Ήταν ένα περίεργο Σαββατοκύριακο, νεφελώδες. Μέσα από τα μαύρα σύννεφα που είχαν καλύψει τον ουρανό της χώρας, όμως, ξεπρόβαλε σαν ήλιος η είδηση ότι Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία.

Φυσικά, η είδηση αυτή «έπαιξε» παντού, από τα social media και την τηλεόραση μέχρι το ραδιόφωνο και αυτό το περίεργο χαρτί με τις λέξεις, τις εφημερίδες σύμφωνα με τους παλιούς.

Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν κάποιος δεν ασχολείται με την πολιτική σκηνή της χώρας (κακώς, προσφέρει εκπληκτικές στιγμές), ενημερώθηκε γι’αυτή την όχι και τόσο απροσδόκητη εξέλιξη μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Είναι η εκδίκηση ένα πιάτο το οποίο τρώγεται κρύο; Απάντηση δεν έχουμε, αυτό που είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όμως, είναι ότι δύσκολα ξεχνάς κάτι το οποίο σημάδεψε και το 1992, σίγουρα σημάδεψε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον είδε την πτώση του πατέρα του και της κυβέρνησής του.

«O Αντώνης Σαμαράς, με τη σημερινή συνέντευξή του (σ.σ. μίλησε στο ΒΗΜΑ για παραίτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και πρότεινε τον Κώστα Καραμανλή για πρόεδρο της Δημοκρατίας), θέτει εαυτόν, για δεύτερη φορά μετά το 1993, εκτός Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του κόμματος, Παύλος Μαρινάκης.

Πώς φτάσαμε ως εδώ, μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος, ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και μετά την αναφορά του Παύλου Μαρινάκη, δεν φύγαμε ποτέ από το 1992. Ήταν εκεί, στη γωνία και περίμενε. Εκτός από αυτή την πολιτική κόντρα, υπάρχουν κι άλλες οι οποίες έγραψαν τη δική τους ιστορία μέσα στα χρόνια.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης – Αντώνης Σαμαράς

Αν και στη ζωή δεν θα έπρεπε να υπάρχουν «πρέπει», η λίστα πρέπει να ξεκινήσει με την κόντρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά, γιατί μπορεί να γυρίζουμε στα 90s, αλλά πρόκειται, ουσιαστικά, για επικαιρότητα.

Τον Απρίλιο του 1992, συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το «μακεδονικό». Ο τότε υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς παρουσίασε 7 σημεία δράσης, τα οποία παρέκκλιναν από την κυβερνητική γραμμή. Έτσι, ήρθε η αποπομπή του από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, με τον ίδιο να αναλαμβάνει και το υπουργείο.

Οι απόψεις του Αντώνη Σαμαρά για την εξωτερική πολιτική έμειναν σταθερές και τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία. Το Ιούνιο του 1993, ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και πολλοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων και ο Γιώργος Συμπιλίδης, τον ακολούθησαν.

Έτσι, με μόνο 150 έδρες πλέον, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κήρυξε πρόωρες εκλογές. Και τις έχασε. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η τέλεια πάσα, θα μπορούσε να πει κάποιος.

Ανδρέας Παπανδρέου – Κωνσταντίνος Μητσοτάκης

Δεν είναι σαν να κλέβουμε εκκλησία, την κλέβουμε. Αν ρωτήσετε κάποιον μεγαλύτερο σε ηλικία για το ποια πολιτική κόντρα είναι χαραγμένη στο μυαλό του, θα σας απαντήσει αυτή του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κι αυτό γιατί κράτησε για χρόνια. Η ατάκα του πρώτου από το βήμα της Βουλής, για παράδειγμα («κύριε Μητσοτάκη, καληνύχτα σας»), ταξιδεύει μέχρι σήμερα.

Η κόντρα τους, ωστόσο, κορυφώθηκε το ‘89, το «βρόμικο» ‘89. Ωραίο δεν ακούγεται; Ναι, αλλά δεν ήταν και τόσο καθώς η χώρα οδηγήθηκε σε εκλογές τόσο τον Ιούνιο τόσο και τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου.

Οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 που διεξήχθησαν από την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έφεραν στην πρώτη θέση το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με το σκάνδαλο Κοσκωτά να βρίσκεται στο επίκεντρο. Βέβαια, δεν ήρθε και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Στις 2 Ιουλίου, όμως, η Νέα Δημοκρατία και ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου αποφάσισαν τον σχηματισμό της κυβέρνησης Τζαννετάκη, κάτι που προφανώς συζητήθηκε και έκανε πολλούς να υποστηρίξουν ότι όλο αυτό έγινε για να «πέσει ο Ανδρέας». Τελικά, ακόμα και στις εκλογές του Νοεμβρίου, άκρη δεν βρέθηκε, με τον Ξενοφώντα Ζολώτα να αναλαμβάνει με την οικουμενική κυβέρνησή του.

Άδωνις Γεωργιάδης – Παύλος Πολάκης

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κόντρα με πολλά, πάρα πολλά επεισόδια η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Το highlight της σχέσης τους, βέβαια, γεννήθηκε το 2022, με το σκάνδαλο Novartis στον πυρήνα της όχι και τόσο πολιτισμένης κατάστασης που δημιουργήθηκε στο καφενείο της Βουλής.

Τότε, μια ωραία Κυριακή, οι φωνές τους αναστάτωσαν όσους βρίσκονταν στο κτίριο, ενώ χρειάστηκε μέχρι και η επέμβαση της αστυνομικής φρουράς της Βουλής για να τους χωρίσει.

Το επεισόδιο ξεκίνησε όταν ο Παύλος Πολάκης, που καθόταν με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε τραπέζι δίπλα από ένα άλλο με μια μεγάλη παρέα βουλευτών της ΝΔ, απευθύνθηκε στον τότε υπουργό Ανάπτυξης λέγοντάς του «εμείς θα τα πούμε μεθαύριο την Τρίτη στον Αναπτυξιακό, να είσαι έτοιμος με τσίγκινο σωβρακάκι».

Ωραία χρόνια, γεμάτα απειλές και κορονοϊό. Πλέον, έχουν ηρεμήσει κάπως και οι δύο. Μόνο μια μήνυση έχουμε από τον Άδωνι Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση για την υπόθεση Novartis.

Χαρίλαος Φλωράκης – Λεωνίδας Κύρκος

Δεν ήταν εύκολο. Για κανέναν. Κυρίως όμως για το ΚΚΕ και τους ψηφοφόρους του. Παρ’ όλα αυτά, το 1988 συναντήθηκαν μετά από αλλεπάλληλες συγκρούσεις ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης με τον Λεωνίδα Κύρκο, γραμματέα της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ).

Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, μια εκλογική συμμαχία για τις εθνικές εκλογές του 1989 (το βρόμικο, που είπαμε), με τον Χαρίλαο Φλωράκη να αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου και τον Λεωνίδα Κύρκο τη θέση του γραμματέα.

Το 1991, το ΚΚΕ αποχώρησε, ενώ είχε ήδη εκφράσει εμπράκτως τη διαφωνία της με αυτή τη συνεργασία και η ΚΝΕ, ειδικά με την οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα. Στη συνέχεια, ο Συνασπισμός μετατράπηκε σε ενιαίο πολιτικό κόμμα.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο οποίος δεν φαίνεται να είναι και τόσο μύθος, όταν οι δύο άντρες μπήκαν στο ίδιο ασανσέρ, δεν είπαν κουβέντα, παρά μόνο ένα «Γεια σου Χαρίλαε», κι αυτό από τον Λεωνίδα Κύρκο. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση.

Ευάγγελος Γιαννόπουλος – Βασίλης Κεδίκογλου

Το πρώτο που θα σας εμφανίσει η μηχανή αναζήτησης της Google αν πληκτρολογήσετε τα ονόματά τους, είναι ένα ψύχραιμο «Ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος βρίζεται με τον Βασίλη Κεδίκογλου». Οι καβγάδες τους, όπως επιμένουν να χρησιμοποιούν τα παλιά δημοσιεύματα, ήταν «ομηρικοί».

Ο Βασίλης Κεδίκογλου, ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ (εν τω μεταξύ ο γιος του, Σίμος, ανήκει στη Νέα Δημοκρατία) δεν είχε και την καλύτερη άποψη για τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο, επίσης ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ καθώς, ανάμεσα σε άλλα, αμφισβητούσε το αντιστασιακό παρελθόν του.

Αναπόφευκτα, ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος ο οποίος δεν φημιζόταν για τους λεπτούς του τρόπους, είπε διάφορα όπως «Βούλωστο παρανοϊκέ και σχιζοφρενή», «ψυχοπαθή προσωπικότητα εκτός ψυχιατρείου», «δείλαιος», «άνανδρος» και «Ο πατέρας του υπήρξε πατεντάτος δωσίλογος, διερμηνέας και συνεργάτης των Γερμανών και μαυραγορίτης!».
Πολιτική ευγένεια τη λένε. Ή και όχι.

Κυριάκος Μητσοτάκης – Αλέξης Τσίπρας

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτή τη λίστα ο τέως και νυν. Το κερασάκι στην υπέροχη τούρτα της σχέσης τους ήρθε φυσικά στις τελευταίες εκλογές, στις οποίες φυσικά ο Αλέξης Τσίπρας τα έπαιξε όλα για όλα με τις υποκλοπές – στάθηκε σε αυτές περισσότερο και από τον Νίκο Ανδρουλάκη, περίεργα πράγματα.

Μόλις ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάποια πράγματα να πει: «Με την παραίτησή του Αλέξη Τσίπρα κλείνει ένας κύκλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα κόμμα που τα τελευταία χρόνια και στην κυβέρνηση, αλλά και στην αντιπολίτευση ταυτίστηκε με την τοξικότητα, με τον διχαστικό λόγο, αλλά και με την εκκωφαντική αναποτελεσματικότητα όταν τελικά κλήθηκε να διαχειριστεί τις τύχες του τόπου».

Θα κλείσουμε αυτή την κόντρα με μία ατάκα του Αλέξη Τσίπρα, από το 2017. Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας έκλεισε την ομιλία του στη Βουλή με ένα «Καληνύχτα σας κύριε Μητσοτάκη», σε μία προσπάθεια να θυμίσει τον Ανδρέα Παπανδρέου.