«Δεν γνωρίζω ποιος κάνει τις παρακολουθήσεις»: Όλες οι χθεσινές απαντήσεις του πρωθυπουργού που δεν έπεισαν κανέναν
Ενώ τα σκάνδαλα πιέζουν σαν συμπληγάδες πέτρες, η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντάει ότι δε γνώριζε για τις υποκλοπές. Πόσο ακόμα θα ακούμε το ίδιο επιχείρημα;
- 8 ΝΟΕ 2022
Στις καθυστερήσεις του αγώνα, με μια αριστοτεχνική ντρίμπλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επέλεξε το ελληνικό κοινοβούλιο για να απαντήσει στα σκανδαλώδη ερωτήματα που εκκρεμούν, ούτε την επιτροπή Pega του ευρωκοινοβουλίου, που βρέθηκε στη χώρα αναζητώντας την αλήθεια για τις παρακολουθήσεις. Αντίθετα, διάλεξε το κανάλι του ANT1 και τις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου, όπως μεταδόθηκαν τη Δευτέρα το βράδυ, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη εφ όλης της ύλης.
Το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μετά την φλέγουσα αποκάλυψη της λίστας υποκλοπών από το Documento και, από την άλλη, το σκάνδαλο Πάτση με την εμπλοκή πλήθους υπουργών και στελεχών της ΝΔ είναι οι δύο άξονες που συνθλίβουν την κυβερνητική εγκυρότητα το τελευταίο διάστημα, σαν συμπληγάδες πέτρες. Κατά τα άλλα, μέχρι να έρθει η στιγμή για τις κάλπες του 2023, τα προβλήματα πρόκειται μόνο να αυξάνονται σε επίπεδο οικονομίας: πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική κρίση.
Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε εξοργισμένος με τις ανυπόστατες κατηγορίες, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχει δίκτυο υποκλοπών στη χώρα. Δήλωσε ότι πίσω από τον Βαξεβάνη κρύβεται ο Τσίπρας και ότι πρόκειται για σκευωρία.
Την ίδια στιγμή, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο δεν ευνοεί τη διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών (λόγω τροποποίησης ΑΔΑΕ από το 2021) και ενώ επίκειται να κατατεθεί νόμος, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη, για να τεθούν εκτός νόμου τα λογισμικά παρακολούθησης, καμία εξεταστική διαδικασία δεν κινείται αυτή τη στιγμή.
Ο καπνός παραμένει σκούρος και πυκνώνει. Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ερωτήσεις του Νίκου Χατζηνικολάου δε στάθηκαν επαρκείς ώστε να σβήσουν τη φωτιά που μαίνεται. Η «ουρά» του Predator δεν έχει αποκαλυφθεί ολόκληρη, όπως άφησε να εννοηθεί η συνέντευξη του Κώστα Βαξεβάνη το απόβραδο της Δευτέρας στην Αναστασία Γιάμαλη: υπάρχουν κι άλλα ονόματα πέρα από τα 33 της λίστας.
Το κλίμα στο Twitter μεταφέρει τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η συνέντευξη Μητσοτάκη. Συγκεκριμένες ατάκες σχολιάστηκαν παραπάνω:
«Εγώ από την πρώτη στιγμή ήμουν πολύ ειλικρινής και ανέλαβα τις ευθύνες μου. Ένα λάθος γίνεται πραγματικά λάθος όταν επαναλαμβάνεται.»
Παρακολουθούμε συνέντευξη πρωθυπουργού ή σεμινάριο αυτοβελτίωσης;
«Εμείς από την πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα παράνομων λογισμικών στη χώρα και καλούμαστε αυτό το κουβάρι. Δεν είμαστε σίγουροι ποιος μπορεί να διακινεί αυτά τα κέντρα. Αυτό για το οποίο είμαστε απολύτως βέβαιοι, είναι ότι η ΕΥΠ δεν ήταν αυτή. Kαι προφανώς εγώ δεν είχα καμία ανάμειξη».
Όλα τα μαθαίνει τελευταίος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει εξαπατημένος στην τοποθεσία Μαξίμου.
«Εάν ο Τσίπρας θέλει πραγματικά να πάμε στη Βουλή και να αναμετρηθούμε, έχει την ευκαιρία να το κάνει».
Κάποιος μετανιώνει που δεν έγιναν εκλογές μετά την πανδημία, έχω την αίσθηση.
«Δεν είμαστε μόνοι μας. Παράνομα λογισμικά υπάρχουν 500 περίπου αυτή τη στιγμή στην αγορά. Υπάρχουν ξένες δυνάμεις που τα διαθέτουν».
Πρωτοπόρα η Ελλάδα, πάντα στην πρώτη γραμμή. Όπως με το Καλάθι του Νοικοκυριού.
«H ελληνική κυβέρνηση υποδέχτηκε την επιτροπή Pega, όταν αντίστοιχη υποδοχή δεν της επιφύλαξε καμία άλλη κυβέρνηση».
Για του λόγου το αληθές, η εισηγήτρια της PEGA, Sophie in ‘t Veld τόνισε με έμφαση πως μετά από σχεδόν τέσσερις ημέρες διαμονής στην Κύπρο και την Ελλάδα, η επιτροπή αναχωρεί από την Ελλάδα ίσως με περισσότερες ερωτήσεις από αυτές που είχε όταν έφτασε στη χώρα. Τόσο θερμή ήταν η υποδοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
«Στη χώρα όπου ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και δημοσιεύει ό,τι θέλει, στη χώρα που άμα δείτε τα πρωτοσέλιδα του ημερήσιου Τύπου τα πιο πολλά είναι σκληρά επικριτικά προς την κυβέρνηση και προς εμένα, συζητάμε πραγματικά για ελευθερία του Τύπου;»
Την ίδια στιγμή, με την αποκάλυψη της λίστας υποκλοπών από Βαξεβάνη, ο δημοσιογράφος μπαίνει στο στόχαστρο, κατηγορούμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ανύπαρκτα στοιχεία. Δεν περνάει τροποποίηση νόμου της ΑΔΑΕ για να «πέσει φως στην υπόθεση».