© Eurokinissi
ΙΣΤΟΡΙΑ

Εκλογές 2007: Ο στρατηγός άνεμος έκανε τη μεγάλη ανατροπή στις κάλπες

Οι καταστροφικές πυρκαγιές έβγαλαν νικητή σε εκείνες τις εκλογές. Απλά δεν ήταν αυτός που ήθελε η κοινή λογική.

«Ο στρατηγός άνεμος ορίζει πολλά πράγματα για τη δράση μας, κυρίως των αεροπλάνων» έλεγε ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξης Βύρων Πολύδωρας γράφοντας (αρνητική) ιστορία με τις δηλώσεις του. Βρισκόμαστε στα τέλη του Αυγούστου του 2007 και λίγο καιρό πριν, ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αφού -όπως ο ίδιος έλεγε- έπρεπε να λυθούν τα εθνικά ζητήματα της παιδείας, της οικονομίας και του προϋπολογισμού. Τελικά, τον πρόλαβαν οι πυρκαγιές· έγιναν, δυστυχώς, όχι απλά εθνικό θέμα αλλά εθνική καταστροφή.

Το ανεκδιήγητο βίντεο του Βύρωνα Πολύδωρα που λειτούργησε ως μία διόλου πειστική δικαιολογία στην αδιανόητη καταστροφή έχει εξαφανιστεί από το ελληνικό ίντερνετ. Υπάρχει, βέβαια, το άλλο θρυλικό στιγμιότυπο όπου ο πεπειραμένος και βαθύς γνώστης των Αρχαίων Ελληνικών πολιτικός κάνει λόγο για «εργάτες πεδίου», «Συβαρίτες» και «γράνες» μερικά χρόνια μετά.

Μάλλον, κανείς δεν κατάλαβε ποτέ τι ήθελε να πει σε αυτό το stand up comedy αστείρευτου ταλέντου και εκπληκτικής σκηνικής παρουσίας, όπως λένε και στα σχόλια του YouTube.

Επιστρέφοντας στο σωτήριο έτος 2007 μ.Χ. βρίσκουμε μία προεκλογική αναμέτρηση που διακόπτεται βίαια από τις χειρότερες φωτιές που έζησε η Ελλάδα στην πρόσφατη ιστορία της: 84 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 1.500 σπίτια και περισσότερα από 268.834 εκτάρια γης, 4,5 εκατομμύρια ελαιόδεντρα και 60.000 ζώα έγιναν στάχτη. Το ύψος των καταστροφών ξεπέρασε τα 3,5 δις ευρώ.

Το τοπίο δε θύμιζε απλά καταστροφή, ήταν κατεστραμμένο.

Στα χρόνια που ακολούθησαν θα συμφιλιωνόμασταν με αυτό. Σχεδόν γνωρίζουμε πια ότι όταν ανάβει μία φωτιά σε ελληνικό έδαφος κάτι πραγματικά κακό θα γίνει. Δεν υπάρχει τίποτα και κανείς να το σταματήσει – και όχι δεν είναι μόνο θέμα κλιματικής κρίσης, υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες.

Οι εκλογές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές έβγαλαν νικητή σε εκείνες τις εκλογές. Απλά δεν ήταν αυτός που ήθελε η κοινή λογική. © Eurokinissi

Υπό κανονικές συνθήκες, η Νέα Δημοκρατία της εποχής δεν είχε τίποτα σπουδαίο να φοβάται. Σίγουρα, είχε χαθεί η πρώτη ορμή με την οποία ο τότε πρωθυπουργός θα τελείωνε τους «νταβατζήδες» ενώ και η χρυσόσκονη από τους glamorous Ολυμπιακούς Αγώνες ανήκε πια στη λήθη του χρόνου.

Παρ’ όλα αυτά, το επικοινωνιακό ταλέντο του Κώστα Καραμανλή τον διατηρούσε σταθερά συμπαθή. Όλοι έκαναν λόγο για πολιτικό άστρο. Πριν τις πυρκαγιές ήταν το μεγάλο φαβορί, μετά τις πυρκαγιές δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έκαναν λόγο για τελειωμένη υπόθεση υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος της καταστροφής.

Επειδή, όμως, η λογική στην Ελλάδα πάει πολλές φορές περίπατο, και ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου ίσως πίστεψε στη μεγάλη ανατροπή, τελικά είχαμε την ανατροπή της ανατροπής.

Ξεκάθαρα πρώτη η Νέα Δημοκρατία με 41,87%, δεύτερο το ΠΑΣΟΚ με 38,10%, τρίτο κόμμα το ΚΚΕ με το εντυπωσιακό 8,15%, δυναμική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ με 5,04% και τον Αλέκο Αλαβάνο στο τιμόνι, και -ωπ, τι έχουμε εδώ;- ο πάντα πρόθυμος να βάλει πλάτη στις πιο συντηρητικές ιδέες μέσα στο κοινοβούλιο Γιώργος Καρατζαφέρης και το ΛΑΟΣ με 3,80%.

Ενδιαφέρουσες συμμετοχές; Η σύμπραξη του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Στέλιου Παπαθεμελή (γνωστού για το ιερό μένος με το οποίο κυνήγησε τα νυχτερινά μαγαζιά) με τη ΝΔ μέσω της Δημοκρατικής Αναγέννησης αλλά και η είσοδος μέρους του ΔΗΚΚΙ στον ΣΥΡΙΖΑ, εκείνων των μελών που διαφώνησαν με την απόφαση του Δημήτρη Τσοβόλα να διαλύσει το κόμμα.

Έχασε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ ένα δικό του ματς; Μάλλον όχι, αφού το ρεύμα υπέρ του Κώστα Καραμανλή ήταν ακόμη ισχυρό. Υπάρχει όμως μία τρομερά μελανή λεπτομέρεια σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση: το ζήτημα των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους.

Οι φήμες που κυκλοφόρησαν ήδη από πότε κάνουν λόγο για «τέρατα» και ότι δόθηκαν λεφτά οπουδήποτε και χωρίς κριτήρια, με σκοπό να κατευναστεί η οργή του κόσμου και να γλυκαθεί το χάπι. Η εικόνα τοπικών αρχόντων να μοιράζουν λεφτά λες και πρόκειται για Ρωμαίους συγκλητικούς που πετούν ψωμί στις μάζες δεν ήταν απλά φαντασιοπληξία. Μάλιστα, η 18σελιδη έκθεση την οποία είχε συντάξει επί του θέματος ο Συνήγορος του Πολίτη λίγα χρόνια μετά διαπίστωνε τρομερές αστοχίες.

Αυτή, βέβαια, είναι μάλλον η πιο θετική εκδοχή μιας και υπάρχει και η άλλη: το 2022 κάποιες δηλώσεις του Πέτρου Δούκα, Βουλευτή της ΝΔ το 2007, τον οδήγησαν μέχρι τη διαγραφή. Του είχε ξεφύγει ότι μετά τις πυρκαγιές είχε γίνει κατά-κάποιον-τρόπο εξαγορά ψήφων μέσω των αποζημιώσεων. Η απόλυτη αλήθεια, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει βρει την ευκαιρία για λάμψει.

Όσο για το τι προκάλεσε στο αντίπαλο στρατόπεδο η δεύτερη και τελευταία εκλογική νίκη του Κώστα Καραμανλή; Οι εσωκομματικοί εχθροί του Γιώργο Παπανδρέου βρήκαν ευκαιρία, όχι άδικα, να βάλουν τα πιστόλια πάνω στο τραπέζι. Ήταν η δεύτερη συνεχόμενη ήττα και κάποιος έπρεπε να αναλάβει την ευθύνη.

Όχι, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παραιτήθηκε όπως του ζητούσαν επιτακτικά, ναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος πρόβαρε τα αρχηγικά ρούχα λογαριάζοντας όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Το όνομα «Παπανδρέου» είναι σχεδόν ανίκητο στον ζωτικό πολιτικό χώρο του Κέντρο-Κεντροαριστεράς.

55-38% υπέρ του πρώτου, πανεύκολη νίκη και εμπρός για νέες περιπέτειες.