Luc Auffret/Anadolu via Getty Images/Ideal Image
EXPLAINED

Γαλλία: Πώς η Αριστερά έφτασε στην ιστορική ανατροπή

Κόντρα στις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό RN αναδείχθηκε τρίτη δύναμη και ένα μεγάλο «ουφ» ακούστηκε από τη Γαλλία σε όλη την Ευρώπη.

Την προηγούμενη Κυριακή (30/6) όλα έμοιαζαν υπέρ της Le Pen και της ακροδεξιάς καθώς συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές. Είχε προηγηθεί και η ψήφος εμπιστοσύνης στις Ευρωεκλογές, κάτι που είχε οδηγήσει τον Emmanuel Macron να πατήσει πανικόβλητος το κουμπί που έφερε τον γαλλικό λαό στις κάλπες.

Ακόμα και οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών έδειχναν Εθνικό Συναγερμό, μπροστά στο ενδεχόμενο να σχηματιστεί η πρώτη ακροδεξιά κυβέρνηση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως, άλλαξαν πολλά. Τελικά, το RN αναδείχθηκε τρίτη δύναμη και ένα μεγάλο «ουφ» ακούστηκε από τη Γαλλία σε όλη την Ευρώπη.

Η νίκη του δημοκρατικού μετώπου

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο αναδείχθηκε πρώτο με 182 έδρες, η συμμαχία Ensemble του Macron δεύτερη με 163 έδρες και ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση με 143 έδρες τρίτη. Βέβαια, εκτός από ανακούφιση, επικρατεί και μία αβεβαιότητα καθώς είναι άγνωστο για την ώρα αν το NFP και το Ensemble, θα προχωρήσουν σε συνεργασία (απαιτούνται τουλάχιστον 289 βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση και μαζί, έχουν 350).

Πάντως, ο Jean-Luc Mélenchon, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (η μεγαλύτερη δύναμη του Νέου Λαϊκού Μετώπου), είναι αρνητικός να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση με τον Emmanuel Macron. O δεύτερος, ωστόσο, επιμένει πως τα αποτελέσματα των εκλογών δεν έδωσαν απάντηση στο ποιος θα κυβερνήσει.

Αυτό που κρατάμε είναι πως η Ανυπότακτη Γαλλία δεν μπορεί να επιβάλλει υποψήφιό της για την πρωθυπουργία καθώς εξέλεξε 74 βουλευτές από τους 182 του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Από την άλλη, βγήκε κερδισμένο το Σοσιαλιστικό Κόμμα που μεγάλωσε τον αριθμό των βουλευτών του. Με λίγα λόγια, ο Jean-Luc Mélenchon, ο οποίος θεωρείται «ακροαριστερός», χάνει έδαφος.

Ό,τι και να προκύψει τις επόμενες μέρες, οι Γάλλοι δεν θα έχουν έναν νέο γύρο εκλογών κι αυτό γιατί, βάσει νόμου, δεν μπορούν να επιστρέψουν στις κάλπες μέχρι το καλοκαίρι του 2025.

Η κερδισμένη ακροδεξιά και ο Macron

Ο Jordan Bardella, ο 28χρονος ακροδεξιός υποψήφιος για την πρωθυπουργία και συμπρόεδρος του κόμματος Εθνική Συσπείρωση με τη Marine Le Pen, είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Παρ’ όλα αυτά, η Εθνική Συσπείρωση αύξησε τους βουλευτές της από 89 σε 143, κάτι που δείχνει πως ο αγώνας κατά της ακροδεξιάς συνεχίζεται.

Οι Γάλλοι χώρισαν την πίτα στη μέση με αποτέλεσμα να μη δίνουν αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Το Ensemble, ο συνασπισμός του Macron, αν και έχασε μεγάλο μέρος των βουλευτών του (περίπου στους 100 βουλευτές σε σχέση με την προηγούμενη Εθνοσυνέλευση) ξεπέρασε την Εθνική Συσπείρωση. Ελάχιστοι το περίμεναν αυτό και πλέον είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Γιατί; Γιατί κανείς συνασπισμός δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς τους βουλευτές του.

Τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας

Γαλλία AP Photo/Jeremias Gonzalez

Όταν στα μέσα Ιουνίου οι τέσσερις κύριες αριστερές δυνάμεις (Ανυπότακτη Γαλλία, Σοσιαλιστές, Οικολόγοι, Κομμουνιστές) αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, απέφυγαν να προτείνουν πρωθυπουργό σε ενδεχόμενο νίκης. Αυτό, φυσικά, το βρίσκουν τώρα μπροστά τους.

Αυτό που είχε σημασία, όμως, ήταν να υψώσουν ένα τείχος απέναντι στην ακροδεξιά. Τα κατάφεραν. Πώς; Ο συνασπισμός του Macron και οι ηγέτες των κομμάτων της Αριστεράς ένωσαν τις δυνάμεις τους με εκατοντάδες υποψήφιους του Κέντρου και της Αριστεράς να αποσύρονται από την εκλογική αναμέτρηση προκειμένου να αποφύγουν τη διάσπαση των ψήφων κατά της Le Pen.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κάτι τέτοιο φαινόταν αδύνατο. Κι όμως, έγινε. Η Αριστερά ήρθε πρώτη. Όπως είναι τώρα η κατάσταση, δεν προκύπτει μπλοκ κομμάτων που θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Αυτόματα, λοιπόν, δημιουργούνται τέσσερα πιθανά σενάρια: Σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας από το NFP, σχηματισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών/προσωπικοτήτων, δημιουργία νέου πλειοψηφικού κυβερνητικού συνασπισμού και ακυβερνησία. Το τελευταίο, το αποκλείουμε.