Η Ισπανία ίσως εφαρμόσει πιλοτικά τετραήμερη εργασία
- 16 ΜΑΡ 2021
Ούτως ή άλλως η ιδέα αυτή αρχίζει σταδιακά να κερδίζει έδαφος παγκοσμίως. Αντιμετωπίζεται δε και ως ένα μέτρο που όχι μόνο δεν θα μειώσει αλλά θα βελτιώσει κιόλας την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Αυτό προκύπτει με δεδομένο ότι ένα τριήμερο ρεπό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ξεκούραση αλλά και καλύτερη ψυχική υγεία. Τα φαινόμενα αφηρημάδας μέσα στο 8ωρο, τα burnouts και τα λάθη αναμένεται να μειωθούν δραστικά. Επιπλέον, η τετραήμερη εργασία προτείνεται και ως ένας τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής (λιγότερες μετακινήσεις, λιγότερα καυσαέρια).
Η Ισπανία είναι από τις χώρες που παραδοσιακά έχουν ζητήματα με τις συνθήκες εργασίας. Οι Ισπανοί δουλεύουν περισσότερες ώρες από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα, σταθερά εδώ και χρόνια, η Ισπανία είναι ανάμεσα στις πρώτες στους δείκτες ανεργίας, ενώ είναι και χαμηλά στους δείκτες παραγωγικότητας.
Πώς θα εφαρμοστεί η τετραήμερη εργασία;
Οι λεπτομέρειες για το πιλοτικό πρόγραμμα είναι ακόμα άγνωστες. Η πρόταση που υπάρχει προς το παρόν είναι να συνδυαστεί με ένα κονδύλι ενίσχυσης ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό θα επιτρέψει στις εταιρείες να προχωρήσουν σε μείωση των ωρών εργασίας με το μικρότερο δυνατό ρίσκο. Έτσι, αν υπάρξει πιθανό κόστος στις εταιρείες από την εφαρμογή του μέτρου, αυτό θα καλυφθεί τον πρώτο χρόνο κατά 100% από την κυβέρνηση, τον δεύτερο κατά 50% και τον τρίτο κατά 33%.
Πρόκειται πάντως για πρόταση του αριστερού Más País προς την κεντροαριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας. Πολύ σημαντικό ρόλο στην αποδοχή της πρότασης έπαιξε και η εμπειρία της Software Delson. Πρόκειται για μία ισπανική εταιρεία που έγινε η πρώτη στη χώρα η οποία εφάρμοσε τετραήμερη εργασία. Ως αποτέλεσμα είδε μεγαλύτερη παραγωγικότητα, σημαντικότερη προσήλωση στην εργασία και πολύ πιο ευχαριστημένους εργαζομένους.
Η αλήθεια είναι βέβαια πώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από μέρη της αντιπολίτευσης αλλά και από επιχειρηματικά λόμπι. Θεωρούν ότι το να εφαρμοστεί -έστω και πιλοτικά- ένα τέτοιο μέτρο στο μέσο μίας πολύ σημαντικής δημοσιονομικής κρίσης είναι μία τρέλα. Όπως και να έχει, είναι η πρώτη φορά που ακούγεται στην Ευρώπη ένα σενάριο μείωσης του ωραρίου από το 1998 και τις συζητήσεις στη Γαλλία για την εφαρμογή 35ωρης εβδομαδιαίας εργασίας.