ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΤΕΜΠΗ

Στάλιν, bots και ψεκασμένοι: Όσα κρατάμε από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εργαλειοποίηση των Τεμπών και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό και τοξικότητα.

Θα ξεκινούσαμε αυτό το κείμενο νωρίτερα, αλλά μας διέκοπτε συνεχώς η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να σεβόμαστε τη διαδικασία και τη σημαντικότητα της πέψης ώστε να αποκρυσταλλωθεί όσο καλύτερα γίνεται το μήνυμα του πομπού προς τον δέκτη. Ο πομπός ακούει στο όνομα Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλοι οι υπόλοιποι, οι απλοί πολίτες, αυτοί που βρέθηκαν στους δρόμους την Παρασκευή (28/2), είναι οι δέκτες.

Η συζήτηση στη Βουλή ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού και, όπως ήταν αναμενόμενο, έδωσε το έναυσμα για την πολιτική αντιπαράθεση που θα κορυφωθεί σε λίγη ώρα από τώρα και μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για εργαλειοποίηση των Τεμπών από την αρχή, συνέχισε κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης για λαϊκισμό και τοξικότητα, έκανε μια παύση για να αστειευτεί με τον Στάλιν, έδωσε υποσχέσεις και προσπάθησε να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση θέλει και εκείνη να λάμψει η αλήθεια.

Τα highlights από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα Τέμπη

Η επιμονή στην «εργαλειοποίηση»: «Δεν αξίζει στους συγγενείς των θυμάτων να γίνουν ένα γρανάζι σε μια θλιβερή προσπάθεια εργαλειοποιήσης μιας στιγμής που συγκλόνισε την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός ενώ υποστήριξε ότι «κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν το τραύμα των Τεμπών σε σημείο διχασμού και φτηνό πολιτικό σύνθημα».

Το highlight, ωστόσο, ήταν άλλο: «Στο συλλαλητήριο της Παρασκευής, κάποιοι φώναζαν να πέσει η κυβέρνηση, όμως υπήρχαν και άλλοι που έλεγαν να ανέβει η Ελλάδα ψηλότερα». Δεν ξέρουμε σε ποιο συλλαλητήριο αναφέρθηκε, αλλά μάλλον όχι σε αυτό της 28ης Φεβρουαρίου.

Στάλιν και πόρισμα: Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο πόρισμα, λέγοντας πως «καταρρίπτει τη θεωρία συγκάλυψης», διαμαρτυρήθηκε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ευκαιρία για λίγο χιούμορ, λοιπόν. «Σα σήμερα πέθανε ο Στάλιν, δεν χρειάζεται να τον τιμάτε με αυτόν τον τρόπο», απάντησε εκείνος. Φάνηκε να το χάρηκε ιδιαίτερα.

Κάτι που έχει επίσης ενδιαφέρον, είναι η ελαφρότητα με την οποία, λες και δεν συμβαίνει τίποτα, τόνισε ότι οι υπουργοί του ήταν παρατηρητές και δεν έδιναν εντολές στον τόπο του δυστυχήματος.

Το βάρος στις θεωρίες και στα bots: «Από πού να ξεκινήσω; Από τις τοποθετήσεις ότι δήθεν οι νεκροί δεν ήταν 57 αλλά 150 και κρύψαμε νεκρούς;» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Κυριάκο Βελόπουλο. «Μετά ότι υπήρχε βαγόνι φάντασμα που εξαερώθηκε. Μετά ότι υπήρξε βαγόνι ξυλολίου που αγοράστηκε παράνομα στη Θεσσαλονίκη. Τα θυμάστε όλα αυτά που τα διακινούσατε όλοι εσείς. Έχουμε και πιο μακάβρια σενάρια. Να συνδέετε την τραγωδία με ένα δυστύχημα πρώην σταθμάρχη μέχρι που βγήκε και σας κατήγγειλε η οικογένειά του».

Και πάμε τώρα στα bots: «Θα πούμε περισσότερα σε κάποιο διάστημα από τώρα και για τη βιομηχανία των bots – των κατασκευασμένων μη υπαρκτών λογαριασμών που αναπαράγουν περιεχόμενο. Είδαμε μια έκρηξη δραστηριοτήτων πριν τα συλλαλητήρια. Είναι σαφές ότι κάποιοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το κλίμα που δημιουργήθηκε δικαιολογημένα στην κοινωνία. Όταν εμφανίζονται όμως bots εξωτερικού από χώρες που δεν θέλω να αναφέρω για να μη δημιουργήσω υπόνοιες παρεξηγήσεων, που πριν από λίγο διάστημα έγραφαν σε άλλες γλώσσες για να γράφουν τώρα στα ελληνικά και να χύσουν δηλητήριο για την τραγωδία των Τεμπών λέω ότι και θα τα ψάξουμε και θα τους βρούμε».

Υπάρχουν ευθύνες, αλλά όχι και τόσο της κυβέρνησης: «Για τις δικές μας ευθύνες και να παραδεχτώ ότι εμείς και εγώ προσωπικά υποτιμήσαμε τη δύναμη που όλες αυτές οι θεωρίες είχαν στην κοινή γνώμη. Παρά τα απίθανα σενάρια που διακινούσατε όλοι σας, κι εσείς πρώτη, κυρία Κωνσταντοπούλου. Εμείς σεβαστήκαμε τον πόνο των συγγενών και αποφύγαμε να φορτίσουμε τον διάλογο. Και ορισμένες στιγμές αντιμετωπίσαμε ενοχικά το δικό μας έργο αναγνωρίζοντας ότι ο ρυθμός εκσυγχρονισμού των τρένων ήταν πίσω από τις ανάγκες».

«Δεν έχω δυσκολίες να πω ότι δεν πείσαμε την κοινωνία ότι η ανάταξη των τρένων ήταν προτεραιότητά μας. Δεν εξηγήσαμε τις δυσκολίες και όταν ακόμα είχε ολοκληρωθεί η τηλεδιοίκηση δεν το επικοινωνήσαμε».

Οι προτεραιότητες για τα τρένα, δύο χρόνια μετά την τραγωδία: Όπως καταλαβαίνετε η πρόταση είναι λάθος από τη βάση της, αλλά εδώ είμαστε για να μεταφέρουμε το – ετεροχρονισμένο είναι η αλήθεια – μήνυμα.

Ποιες είναι οι κυβερνητικές προτεραιότητες, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Η πρώτη αφορά τη δυνατότητά μας ως προς το τροχαίο υλικό να αποκτήσουμε σύγχρονα τρένα πως το 2027. Να ανανεώσουμε το τροχαίο υλικό που διαθέτουμε σήμερα. Το δεύτερο αφορά τον τρόπο που ο ΟΣΕ θα κάνει τη συντήρηση των υλικών. Η λύση είναι η διακρατική συμφωνία με ευρωπαϊκό οργανισμό που για μεγάλο διάστημα θα αναλάβει να υποστηρίξει τον ΟΣΕ για τη συντήρηση και υποστήριξη του υλικού». Μην ξεχάσουμε φυσικά και τα ασφαλή δρομολόγια Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Μέχρι το 2027.

Η αξιολόγηση στο Δημόσιο και το Μάτι: Συνταγματική αναθεώρηση, για «να κατοχυρωθεί συνταγματικά και θεσμικά η αξιολόγηση στο Δημόσιο. Αξιολόγηση και από τους πολίτες που κάνουν χρήση των δημόσιων υπηρεσιών και να δούμε τις θέσεις των κομμάτων που αντιδρούν σε κάθε αλλαγή που επιβραβεύει τους ικανούς και χαϊδεύει τους ασυνεπείς», είπε ο πρωθυπουργός.

«Καταλήγω στο 3ο και ίσως καταλυτικότερο ζήτημα να μετατρέψουμε μια τραγωδία σε ένα εφαλτήριο να γίνουμε καλύτεροι. Αυτό που έγινε στο Μάτι δηλαδή. Εμείς δεν εργαλειοποιήσαμε αυτή την τραγωδία. Εμείς πάνω σε αυτή την τραγωδία φτιάξαμε το 112. Έτσι τιμούμε τη μνήμη των νεκρών».