Κώστας Τζούμας
ΕΚΛΟΓΕΣ

Τα 3 λάθη που βγάζουν άκυρο ένα ψηφοδέλτιο

Τι πρέπει να προσέχεις προκειμένου να προσμετρηθεί κανονικά η ψήφος σου στις εκλογές.
Η διαδικασία που πρέπει να κάνεις προκειμένου να ψηφίσεις είναι πολύ απλή: να βρεθείς στο εκλογικό κέντρο που έχεις δηλωθεί, να ψηφίσεις με σταυρό τους βουλευτές του κόμματος και της εκλογικής περιφέρειας που θέλεις να εκλεγούν, να βάλεις το ψηφοδέλτιο μέσα στον φάκελο και να το ρίξεις στην κάλπη.

Μπορεί να μοιάζει με μια εύκολη διαδικασία, ωστόσο, θα πρέπει να δώσεις προσοχή προκειμένου να αποφύγεις τρία σημαντικά λάθη που ενδέχεται να βγάλουν άκυρο το ψηφοδέλτιό σου στις εκλογές.

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις στις εκλογές


Κωνσταντίνος Τσακαλίδης / SOOC

Εδώ και δεκαετίες έχουν θεσπιστεί ορισμένοι κανόνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σταυρώνεις το ψηφοδέλτιο, που αν τους παραβείς τότε αυτό κηρύσσεται άκυρο. Ας τους δούμε αναλυτικά:

  • Να έχει σημειωθεί σταυρός με χρώμα διαφορετικό από μπλε και μαύρο.
  • Οι διαστάσεις και η μορφή του ψηφοδελτίου να μην είναι καθορισμένες (τσαλακωμένο, σκισμένο)
  • Να έχει σημειωθεί οτιδήποτε πέρα απ’ τον σταυρό στην επιφάνειά του ή αν στον φάκελο βρεθεί εκτός από το ψηφοδέλτιο και άλλα ψηφοδέλτια, κανονικά, λευκά ή άλλα.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως δεν υπάρχει πρόβλημα, όσον αφορά το αν θα βάλεις τον σταυρό δεξιά ή αριστερά από το όνομα του υποψηφίου βουλευτή. Το μόνο που δεν μπορείς να κάνεις, φυσικά, είναι να βάλεις σταυρό και στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά. Τότε το ψηφοδέλτιο κρίνεται άκυρο και δεν προσμετράται.

Υπάρχουν πολλές φορές, επίσης, που ψηφοδέλτια έχουν κριθεί άκυρα επειδή έφεραν αντί του σταυρού την ημισέληνο, γιατί είχαν σημειωθεί με στυλό πράσινου ή άλλου χρώματος, ή επειδή ο ψηφοφόρος σημείωσε τα αρχικά των υποψηφίων πλάι στο όνομα αντί σταυρού.

Έτσι, λοιπόν, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός, όταν βρεθείς στο εκλογικό παραβάν προκειμένου να μην κάνεις κανένα από τα παραπάνω λάθη. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως στην περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο χάσεις το ψηφοδέλτιο του κόμματος το οποίο επιθυμείς να ψηφίσεις, τότε δεν μπορείς να πάρεις άλλο, καθώς τα ψηφοδέλτια για κάθε ψηφοφόρο είναι μοναδικά και αναντικατάστατα.

Οι κάλπες, επίσης, ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα. Οπότε έχεις μπροστά σου 12 ολόκληρες ώρες προκειμένου να πάρεις την απόφασή σου. Και φυσικά να μην κάνεις οποιοδήποτε λάθος που θα ακυρώσει την ψήφο σου.

Exit mobile version