ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI
ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Τα συμπεράσματα που βγάλαμε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

Ο θρίαμβος της Νέας Δημοκρατίας, η νέα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ και η (επ)άνοδος της ακροδεξιάς στο οκτακομματικό ελληνικό κοινοβούλιο.

Η δεύτερη εκλογική διαδικασία μέσα σε περίπου ένα μήνα ολοκληρώθηκε και αυτή τη φορά έχουμε κυβέρνηση, με τη Νέα Δημοκρατία να επικρατεί άνετα, λαμβάνοντας το 40,55 των ψήφων του ελληνικού λαού και 158 έδρες στο σύνολο, όσες δηλαδή κατείχε και την προηγούμενη τετραετία.

Κατά τα άλλα, η είδηση έγκειται στη νέα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, τη σημαντική (επ)άνοδο της άκρας δεξιάς και την παρουσία οκτώ κομμάτων στη Βουλή. Πάμε να δούμε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα που αποκομίσαμε από την κάλπη της 25ης Ιουνίου.

Η Νέα Δημοκρατία εδραιώθηκε ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη

Όχι ότι δεν το περιμέναμε, με βάση όσα είχαμε δει και στην πρώτη κάλπη, όμως το γεγονός πως το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να αυξήσει κιόλας τη διαφορά του από τον ΣΥΡΙΖΑ, μετρώντας 158 έδρες έναντι μόλις 48 της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του δίνει την απόλυτη πολιτική κυριαρχία. Μάλιστα για πρώτη φορά η γαλάζια παράταξη κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά της μετά από μια τετραετία διακυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να αιμορραγεί

SOOC

Η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πια συνεχής, αφού στον ένα μήνα που μεσολάβησαν ανάμεσα στις δύο κάλπες, όχι μόνο δεν κατάφερε να πείσει περισσότερους πολίτες, αντίθετα είδε τα ποσοστά του να πέφτουν κι άλλο, φτάνοντας στο 17,8%. Οι 48 έδρες που θα κατέχει η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελούν ιστορικό χαμηλό ρεκόρ μετά τη μεταπολίτευση και ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει άμεσα τι και πώς θα αλλάξει, γιατί σίγουρα δεν μπορεί να είναι μόνιμα στραβός ο γιαλός.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, αλλά όχι τόσο δυνατό

Κατανοητή η ευφορία στο ΠΑΣΟΚ/Κίνημα Αλλαγής. Ανέβασε κι άλλο το ποσοστό του, πλησίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα καλά. Όμως το ποσοστό της αύξησής του εν συγκρίσει με το αντίστοιχο της μείωσης του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει πως ένα μικρό μόνο μέρος των απογοητευμένων με τον ΣΥΡΙΖΑ πήγε προς τη Χαριλάου Τρικούπη, αντίθετα οι περισσότεροι έφυγαν προς τα δεξιότερα.

Το αντίβαρο της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται στα δεξιά της

SOOC

ΝΙΚΗ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες. Τρία ακροδεξιά κόμματα κατάφεραν να κερδίσουν την είσοδό τους στη Βουλή και σιγά-σιγά η Νέα Δημοκρατία θα αρχίσει να μοιάζει με προοδευτικό κόμμα. Ο ελληνικός λαός πάντως, συνεχίζει απτόητος την πορεία του προς τον συντηρητισμό, ένα φαινόμενο που συναντάμε και στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

Ο φασισμός έφυγε για λίγο, οι φασίστες όχι

Είναι από ρομαντικό ως και γραφικό να πιστεύει κάποιος ότι επειδή η Χρυσή Αυγή δε βρισκόταν στη Βουλή, οι νοσταλγοί του φασισμού είχαν εξαφανιστεί από την ελληνική κοινωνία. Οι Σπαρτιάτες εκμεταλλεύτηκαν το κενό, πήραν το χρίσμα από τον κρατούμενο Ηλία Κασιδιάρη και κέρδισαν σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι προφανώς δεν είχαν μετανοήσει ή εξαφανιστεί, απλά δεν είχαν ένα όχημα έκφρασης.

Βουλή-έκτρωμα

Η ενισχυμένη αναλογική έφερε αυτή τη φορά 8 κόμματα στο κοινοβούλιο, τα οποία περιλαμβάνουν από πατριώτες και αντιεμβολιαστές μέχρι νοσταλγούς των ναζί. Φοβάμαι πως οι στιγμές ντροπής δεν είναι πολύ μακριά, όχι βέβαια ότι δεν τα έχουμε ζήσει ξανά στο παρελθόν.

Ασθενής αντιπολίτευση

Όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει 158 έδρες και το αμέσως επόμενο μόλις 48, βγαίνει εύλογα το συμπέρασμα πως η κυβέρνηση θα μοιάζει κάπως ανεξέλεγκτη. Χαρακτηριστικό είναι πως ακόμη και για πρόταση δυσπιστίας, απαιτείται η υπογραφή του ενός έκτου του σώματος της Βουλής, δηλαδή 50 βουλευτές. Κάτι που σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από μόνος του δεν μπορεί να υποβάλλει πρόταση δυσπιστίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κόσμος δεν ψήθηκε πολύ να ψηφίσει

Το ποσοστό της αποχής σημείωσε ιστορικά υψηλά, ξεπερνώντας το 47%. Δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν αρκετές, δεν παύει όμως να είναι ανησυχητικό και ένα ηχηρό καμπανάκι για το πολιτικό σύστημα και την κοινωνία γενικότερα.