©2021, Sakchai Lalit/ASSOCIATED PRESS
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Η ούτως ή άλλως εύθραυστη ασιατική δημοκρατία ζει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της μετά τη σύλληψη της πρόσφατα εκλεγμένης ηγέτιδας Suu Kyi.
Η 75χρονή και σπουδαία μορφή της πολιτικής στη Μιανμάρ, Aung San Suu Kyi ψηφίσθηκε δημοκρατικά επικεφαλής της κυβέρνησης στις εκλογές που έγιναν τον Νοέμβριο του 2020 με την καθαρή νίκη του κόμματός της. Εδώ και λίγες μέρες όμως ο στρατός επενέβη και τη συνέλαβε με την κατηγορία της εκλογικής νοθείας αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωρινά την εξουσία στη χώρα. Έκοψε μάλιστα τις τηλεπικοινωνίες στις μεγάλες πόλεις θέτοντας τη Μιανμάρ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Πώς έγινε το πραξικόπημα;

Το πραξικόπημα αυτό ήρθε μετά από μήνες τεταμένων σχέσεων μεταξύ στρατού και κυβέρνησης. Ο πρώτος αμφισβήτησε αμέσως την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος και μίλησε για νοθεία, παρότι αυτό είναι κάτι που το αρνείται πεισματικά η επιτροπή που έχει την ευθύνη για την εγκυρότητα του εκλογικού αποτελέσματος. Όλα αυτά δεν έρχονται πάντως από το πουθενά.

Η ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό γίνεται μετά από πολύχρονες προσπάθειες, κάποιες εκ των οποίων με την υποστήριξη της Δύσης, με σκοπό να οδηγηθεί η χώρα σε πιο δημοκρατικά μονοπάτια. Μία συνταγματική αναθεώρηση που έγινε το 2010 έφερε ουσιαστικά μαζί της και τις πρώτες ελεύθερες εκλογές μετά από περισσότερα από 20 χρόνια. Την ίδια ακριβώς χρονιά οι αρχές απελευθέρωναν την από τότε ηγέτιδα των δημοκρατικών δυνάμεων Aung San Suu Kyi η οποία είχε ήδη γίνει ιδιαίτερα αγαπητό πρόσωπο σε όλον τον πλανήτη. Τόσο που πήρε και το Νόμπελ Ειρήνης του 1991.

Η πορεία για τον εκδημοκρατισμό της Μιανμάρ έμεινε πάντως στη μέση. Η Aung San Suu Kyi μπορεί να είχε απελευθερωθεί και να κέρδισε συντριπτικά τις εκλογές του 2015. Πάντα όμως η ηγεσία της λειτουργούσε υπό τη σκιά ενός πανίσχυρου στην πολιτική κατάσταση της χώρας στρατού, έτοιμου να επέμβει για ό,τι δεν του άρεσε. Όπως τελικά και έγινε την πρώτη μέρα μάλιστα κατά την οποία θα συνερχόταν για πρώτη φορά το νεοεκλεγμένο Κοινοβούλιο. Τότε ήταν που συνελήφθη η ίδια η Suu Kyi και μέλη του κόμματός της μεταξύ των οποίων και ο Win Wyint, τωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


©2021, ASSOCIATED PRESS

Ποιος έχει τώρα την εξουσία;

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι η χώρα μπαίνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που θα κρατήσει για έναν χρόνο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του αυτή η πράξη απορρέει από ένα εδάφιο του υφιστάμενου από το 2008 Συντάγματος. Αμέσως μετά τις συλλήψεις, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άνθρωπος του στρατό, Myint Swe έδωσε την εξουσία στον στρατηγό Min Aung Hlaing. Αυτή η μεταβίβαση εξουσίας έγινε ακριβώς επειδή, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί να παραδώσει την εξουσία στον αρχηγό του στρατού σε στιγμές έκτακτης ανάγκης.Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι πάντως συντριπτικά υπέρ του κόμματος της Suu Kyi το οποίο κέρδισε 368 από τις 434 θέσεις στο Κοινοβούλιο, την ώρα που το Κόμμα για την Αλληλεγγύη και την Ανάπτυξη, το οποίο υποστήριξε ο στρατός, κέρδισε μόλις 24.

Η ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας

Η πολιτική ανωμαλία αυτή βρίσκει τη χώρα στα πρόθυρα μιας πολύ σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω της πανδημίας. Ο πλανήτης κοιτάει με ανησυχία τις εξελίξεις στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κυρίως ως προς το τι θα σημάνει για τη μουσουλμανική μειονότητα των Rohingya η οποία υφίστατο ούτως ή άλλως διακρίσεις και επί Suu Kyi ενώ αποκλείστηκε από το να ψηφίσει στις εκλογές. Με δεδομένο τον ρόλο του στις βιαιοπραγίες εναντίον της μειονότητας που αριθμεί περισσότερους από 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους τα πράγματα μοιάζουν ότι θα γίνουν ακόμα χειρότερα.

Exit mobile version