To πρώτο debate πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα έγινε το 1990 παρουσία κοινού
- 10 ΜΑΙ 2023
Πού πραγματοποιήθηκε το ντιμπέιτ, γιατί αποτελεί μέχρι σήμερα τη μοναδική τηλεοπτική αναμέτρηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του Ανδρέα Παπανδρέου και για ποιο λόγο έχει θεωρηθεί από τις πολιτικούς αναλυτές, ανεπίσημο;
Το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ στην ελληνική πολιτική ιστορία
Η πρώτη άτυπη εκλογική μάχη μεταξύ αρχηγών ελληνικών κομμάτων πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου 1990 στο αμφιθέατρο του Παντείου. Την πρωτόγνωρη, για τα ελληνικά δεδομένα, εκδήλωση διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του πανεπιστημίου, ενώ τη συζήτηση συντόνιζαν ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Δημήτριος Κώνστας, και ο δημοσιογράφος, Γιάννης Καψής.
Το γεγονός μεταδόθηκε από όλα τα τηλεοπτικά κανάλια εκείνης της εποχής. Τόσο τα κρατικά (ΕΤ1, ΕΤ2) όσο και τα πρώτα ιδιωτικά (Mega, ANT1). Αντιμέτωποι ήταν οι αρχηγοί των τριών μεγαλύτερων κομμάτων εκείνης της εποχής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Χαρίλαος Φλωράκης.
Η μεγάλη διαφορά, όμως, συγκριτικά με τα ντιμπέιτ που έχουμε στο μυαλό μας σήμερα είναι πως υπήρχε κοινό που παρακολουθούσε την πολιτική αντιπαράθεση. Ανάμεσα σε αυτούς, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιώργος Γεννηματάς και αρκετοί βουλευτές, πολιτικοί.
Πώς κύλησε η πολιτική αντιπαράθεση
Η όλη διαδικασία διήρκεσε συνολικά μια ώρα, ενώ η συζήτηση παρέμεινε σε χαμηλούς τόνους παρά τους υψηλούς τόνους της εποχής. Οι τρεις πολιτικοί προσαρμόστηκαν γρήγορα στα τηλεοπτικά δεδομένα και απάντησαν εντός χρονικών ορίων. Ο πολιτικός διάλογος επικεντρώθηκε σε ζητήματα εξωτερικής και κυρίως βαλκανικής πολιτικής. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως βρισκόμασταν σε μια εποχή που την επικαιρότητα μονοπωλούσαν η πτώση του τείχους του Βερολίνου, η κρίση στα Βαλκάνια και η επικείμενη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 8 Απριλίου 1990 με τη Νέα Δημοκρατία τελικά να κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 46,19%, με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 40,67%. Κανείς δε γνωρίζει, βέβαια, πόσο επηρέασε την ψήφο των πολιτών το πρώτο, έστω και άτυπο, εκλογικό ντιμπέιτ που συνέβη στην πολιτική ιστορία της Ελλάδας.