PUBLI

Ο Σπύρος Λούης έχει συνηθίσει να βγαίνει πάντα πρώτος

Ένας δημοσιογράφος του Oneman, με αφορμή τον 4ο γύρο του Ultrex Top Men Challenge, υποκλίνεται στην βαριά κληρονομιά ενός ιστορικού αθλητή.

Υπάρχουν μερικοί αθλητές που ανήκουν στη σφαίρα του μύθου. Κανένας δεν τους έχει δει να αγωνίζονται και τα κατορθώματά τους περνάνε από γενιά σε γενιά μέσα από τις διηγήσεις των τυχερών που τα έζησαν από κοντά.

Φαντάζομαι ότι υπάρχουν κι αρκετοί αθλητές τους οποίους δεν είχες την τύχη να παρακολουθήσεις όσο βρίσκονταν στην ακμή τους, όμως αναπλήρωσες τα κενά μέσα από video της εποχής. Θέλω να πω, κι εγώ δεν είχα την τύχη να δω ζωντανά έναν αγώνα του Πελέ, του Κρόιφ, του Τσάμπερλεϊν ή του Χατζηπαναγή, όμως έχω δει πλέον τόσα βίντεο με τις καλύτερες στιγμές τους που είναι πραγματικά σαν να τους έχω ζήσει.

Μόνο που εγώ δεν μιλάω για τέτοιους αθλητές. Θέλω να σε πάω ακόμη παλαιότερα, στην εποχή θρύλων όπως ο Σπύρος Λούης. Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τον μυθικό μαραθωνοδρόμο, ο οποίος κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το μακρινό 1896.

Από τότε, έχουν περάσει σχεδόν 120 χρόνια, ο αθλητισμός έχει αλλάξει σημαντικά και κανένας που κυκλοφορεί ανάμεσά μας δεν έχει δει, έστω σε video, τη νικηφόρα κούρσα του “νερουλά” από το Μαρούσι.

Το γεγονός αυτό όμως, δεν στάθηκε εμπόδιο στην τρελή πορεία του Σπύρου Λούη στο Ultrex Top Men Challenge. 64 Έλληνες αθλητές ξεκίνησαν τη δική τους μάχη για την ανάδειξη του κορυφαίου των κορυφαίων, μέσα από τη δική σου ψήφο.

Ιστορικές μορφές από όλα τα αθλήματα αναμετρήθηκαν με τη μορφή ‘τετ α τετ’ μονομαχιών για να φτάσουμε πλέον στον 4ο γύρο, όπου και έχουν μείνει 8 θρυλικοί αθλητές. Ανάμεσα σε αυτούς, βρίσκεται και ο Σπύρος Λούης, ο οποίος σε μια κούρσα που θυμίζει τη μυθική κούρσα του 1896, έχει καταφέρει με τη δική σου βοήθεια να αφήσει εκτός συνέχειας σύγχρονες μορφές του ελληνικού αθλητισμού όπως ο Νίκος Αναστόπουλος και ο Δημήτρης Σαραβάκος.

 

Το γράφω λίγο πιο απλά για να το καταλάβεις: Ένας αθλητής του στίβου, τον οποίο κανένας δεν έχει δει να αγωνίζεται, έχει κατορθώσει να υπερκεράσει φιγούρες του δημοφιλέστερου αθλήματος, του ποδοσφαίρου, τους οποίους όλοι λίγο-πολύ θυμόμαστε και αγωνίστηκαν στις λαοφιλέστερες ομάδες της χώρας.

 

Ο διοικητής του Λούη όσο εκείνος έκανε τη θητεία του στον στρατό, συνταγματάρχης Παπαδιαμαντόπουλος, τον έπεισε να δηλώσει συμμετοχή στον Μαραθώνιο των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Λούης πήρε μέρος στα προκριματικά και κέρδισε την πρόκριση. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και ευρισκόμενος στην τρίτη θέση, πραγματοποίησε στάση σε ένα καφενείο για να πιει ένα ποτήρι κρασί, εκφράζοντας σιγουριά για την τελική νίκη. Δεν ξέρω αν το κρασί λειτούργησε όπως ο μαγικός ζωμός στον Αστερίξ, όμως ο Έλληνας κατάφερε να ξεπεράσει όλους του τους αντιπάλους και να φτάσει πρώτος στο Καλλιμάρμαρο κόβοντας πρώτος το νήμα υπό τις ιαχές “Έλλην, Έλλην”. Θα μπορούσε να είναι το σενάριο μιας υπερπαραγωγής του Χόλιγουντ, όχι;

 

Ωραία και ρομαντικά όλα αυτά, όμως η πραγματική διαφορά του Σπύρου Λούη με τους σύγχρονους αθλητές, έρχεται μετά τη νίκη του. Όταν ο βασιλιάς τον ρώτησε τι θα ήθελε ως ανταμοιβή, ο “νερουλάς” του απάντησε πως θα επιθυμούσε ένα γαϊδουράκι για να μην κουβαλάει πια το νερό με τα πόδια.

 

Ας κάνουμε μια υπόθεση. Αν ο Σπύρος Λούης είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο 100 χρόνια αργότερα, πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή του; Πιθανότατα θα είχε γίνει αμέσως σταρ, ο κόσμος θα τον αποθέωνε, η μορφή του θα κοσμούσε εξώφυλλα και με τη βοήθεια προπονητών και χορηγών θα ετοιμαζόταν για τον επόμενο αγώνα του.

Ο νικηφόρος αγώνας του θα έπαιζε σε λούπα σε όλα τα σήματα αθλητικών εκπομπών και στις συνεντεύξεις του θα θυμόταν με χιούμορ τα χρόνια τους ως “νερουλάς”. Επειδή όμως το 1896 ήταν μια εντελώς διαφορετική εποχή, ο Σπύρος Λούης γρήγορα εγκατέλειψε τους στίβους και τον αθλητισμό. Απ’ ότι φαίνεται όμως, δεν ξεχάστηκε ποτέ.

 

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να μειώσω τα κατορθώματα των σύγχρονων αθλητών, ούτε ισχυρίζομαι ότι σήμερα είναι εύκολο να κάνεις πρωταθλητισμό. Μιλάμε άλλωστε για κορυφαίους αθλητές οι οποίοι ξεπερνάνε τον εαυτό τους για να πετύχουν τον σκοπό τους.

Φαίνεται όμως πως η αθωότητα, ο ρομαντισμός και ο καλώς εννοούμενος ερασιτεχνισμός του Λούη, μαγεύει ακόμα όσους αγαπάνε τον αθλητισμό. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως ακόμα και σε αυτήν την φάση του Ultrex Top Men Challenge, προηγείται με διαφορά του Δημήτρη Διαμαντίδη.

Ενός εν ενεργεία αθλητή δηλαδή, του οποίου ακόμα πανηγυρίζουμε τα καλάθια και θυμόμαστε σαν χθες το μεγάλο τρίποντο απέναντι στους Γάλλους, το οποίο έστειλε την Εθνική μπάσκετ στον τελικό του Ευρωμπάσκετ πριν από μερικά χρόνια.

 

Με τη βοήθεια της δικής σου ψήφου και με όνομα βαρύ σαν ιστορία, βάζει πλώρη για τον επόμενο γύρο του Ultrex Top Men Challenge, μην έχοντας τίποτα να φοβηθεί σε σχέση με τους κορυφαίους αθλητές της εποχής μας.

Μπες κι εσύ στο Ultrex Top Men Challenge για να βοηθήσεις με την ψήφο σου τον ιστορικό “νερουλά” απέναντι στους σύγχρονους μύθους του ελληνικού αθλητισμού.