PUBLI

Η Unilever λέει όχι στον όρο «κανονικός*» μέσα από τη νέα πρωτοβουλία για θετική ομορφιά

Η Unilever ανακοίνωσε σήμερα διεθνώς ότι θα αφαιρέσει τη λέξη «κανονικός» (normal) από όλες τις συσκευασίες και τη διαφήμιση όλων των προϊόντων ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας, στο πλαίσιο του λανσαρίσματος του νέου οράματός της με τίτλο «Θετική Ομορφιά» (Positive Beauty). 

Το όραμα για «Θετική Ομορφιά», το οποίο εγκαινιάζει πολλές πρωτοποριακές δεσμεύσεις και δράσεις για τα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της εταιρείας, όπως για τα Dove, Lifebuoy, AIM, Ultrex και Tresemme, θα προβάλει μια νέα εποχή ομορφιάς που θα είναι δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς, καθώς και βιώσιμη για τον πλανήτη μας. 

Χρησιμοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής της Unilever, το όραμα για «Θετική Ομορφιά» θα συμβάλει επίσης στη μεταμόρφωση του σχεδιασμού και της παραγωγής των μαρκών της Unilever, έτσι ώστε να έχουν θετικό αντίκτυπο στους ανθρώπους και τον πλανήτη, να προσφέρουν μια ανώτερη προϊοντική εμπειρία και να απαντάνε στις καταναλωτικές τάσεις.

Η απόφαση να αφαιρεθεί η περιγραφή «κανονικός» από τα προϊόντα είναι ένα από τα πολλά βήματα που κάνει η εταιρεία για να αμφισβητήσει τα στερεοτυπικά ιδανικά ομορφιάς, στην προσπάθειά της να βοηθήσει στον τερματισμό των διακρίσεων και να υποστηρίξει ένα πιο περιεκτικό όραμα για την ομορφιά. Έρχεται την περίοδο που η παγκόσμια έρευνα για τις εμπειρίες των ανθρώπων από τη βιομηχανία ομορφιάς αποκαλύπτει ότι η χρήση του όρου «κανονικός» για να περιγράψει τα μαλλιά ή το δέρμα μας κάνει τους περισσότερους ανθρώπους να αισθάνονται αποκλεισμένοι.

Σε μια μελέτη 10.000 ατόμων, την οποία χρηματοδότησε η Unilever και πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες1, βρέθηκε ότι: 

  • Περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους (56%) πιστεύουν ότι η βιομηχανία ομορφιάς μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αποκλεισμένοι. 
  • Οι άνθρωποι θέλουν να δουν τη βιομηχανία ομορφιάς να επικεντρώνεται περισσότερο στο να κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν καλύτερα, παρά να φαίνονται πιο ωραίοι (74%). 
  • Περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (52%) δηλώνουν ότι τώρα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη στάση μιας εταιρείας απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα πριν αγοράσουν προϊόντα. 
  • 7 στα 10 άτομα συμφωνούν ότι η χρήση της περιγραφής «φυσιολογικό» στη συσκευασία και τη διαφήμιση προϊόντων έχει αρνητικό αντίκτυπο. Για τους νεότερους ανθρώπους – ηλικίας 18-35 ετών – το νούμερο αυξάνεται σε 8 στους 10.

Εκτός από την κατάργηση του όρου «κανονικός», η Unilever δεσμεύεται να μην αλλάζει με ψηφιακές τεχνικές το σχήμα, το μέγεθος, την αναλογία του σώματος ή το χρώμα του δέρματος ενός ατόμου στις διαφημίσεις της και να αυξήσει τον αριθμό των διαφημίσεων που απεικονίζουν άτομα από διάφορες ομάδες που υπο-εκπροσωπούνται. 

Οδηγώντας θετικές αλλαγές για τους ανθρώπους και τον πλανήτη

Κεντρικό στοιχείο του οράματος για  «Θετική Ομορφιά» είναι η φιλοδοξία της Unilever να κάνει περισσότερο καλό, κι όχι απλά λιγότερο κακό, για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η απόφασή της να καταργήσει τον όρο «κανονικός» από τις συσκευασίες και τις διαφημίσεις της είναι μία μόνο από τις τρεις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για να δημιουργήσει πραγματικό και μετρήσιμο αντίκτυπο:

  1. Ανάληψη δράσης μέσα από τις μάρκες της για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας και την προώθηση της ισότητας και της αποφυγής αποκλεισμών, προσεγγίζοντας 1 δις άτομα ετησίως μέχρι το 2030. Σημεία εστίασης θα είναι τα εξής:
  • Συμβολή στο τέλος των διακρίσεων στην ομορφιά και στην προώθηση της ένταξης και συμπερίληψης, αμφισβητώντας τα στενόμυαλα ιδανικά ομορφιάς και δημιουργώντας ένα πιο περιεκτικό προϊοντικό χαρτοφυλάκιο
  • Προώθηση της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της ενδυνάμωσης προγραμμάτων των μαρκών, τον διάλογο για την αμφισβήτηση του κατεστημένου και της διαφήμισης πέρα από τα στερεότυπα (#unstereotyping) 
  • Βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μέσα από υπάρχοντα προγράμματα εκπαίδευσης για το πλύσιμο των χεριών και τη στοματική υγιεινή και διευρύνοντας την εστίαση σε νέες περιοχές, όπως η σωματική και ψυχική υγεία

 

  • Συμβολή στην προστασία και την αναβίωση 15 εκατ. στρεμμάτων γης, δασών και θάλασσας μέχρι το 2030, που είναι περισσότερη έκταση γης από όσο χρειάζεται για την καλλιέργεια των ανανεώσιμων συστατικών στα προϊόντα ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της Unilever 

 

 

  • Υποστήριξη μιας παγκόσμιας απαγόρευσης δοκιμών σε ζώα για τον κλάδο των καλλυντικών μέχρι το 2030, σε συνεργασία με νομοθετικές αρχές, οργανώσεις προστασίας των ζώων και άλλες εταιρείες με κοινή φιλοσοφία. 23 μάρκες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της Unilever έχουν πιστοποίηση PETA, με ακόμη περισσότερες να προσπαθούν να πάρουν τη σχετική πιστοποίηση.

 

Στο επίκεντρο της υλοποίησης αυτών των δεσμεύσεων θα βρίσκονται οι μάρκες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της Unilever, πολλές από τις οποίες έχουν παράδοση σε σημαντικά προγράμματα και ανάπτυξη με επίκεντρο τον σκοπό (purpose). Ακόμη περισσότερες από τις μάρκες ομορφιάς και προσωπικής φροντίδας της εταιρείας θα προστεθούν δίπλα στα Dove, Lifebuoy, ΑΙΜ, λαμβάνοντας μέτρα απέναντι στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις και υποστηρίζοντας την εξέλιξη των κανόνων, των πολιτικών και της νομοθεσίας. 

Το όραμα για  «Θετική Ομορφιά» θα επιταχύνει επίσης τα επιστημονικά και τεχνολογικά προγράμματα και τις συνεργασίες καινοτομίας, οδηγώντας στον συνεχή μετασχηματισμό του τρόπου με τον οποίο τα προϊόντα της Unilever σχεδιάζονται και διαμορφώνονται για να έχουν ένα θετικό αποτύπωμα στους ανθρώπους και τον πλανήτη. Η καινοτομία θα συμβάλλει επίσης στη χρήση πιο φυσικών, βιοδιασπώμενων και αναγεννητικών συστατικών – παράλληλα με τις συνεχείς καινοτομίες στις συσκευασίες οι οποίες χρησιμοποιούν λιγότερο, καλύτερο ή καθόλου πλαστικό.

* Normal

1 Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ

Μεθοδολογία έρευνας 

Η Unilever πραγματοποίησε μια παγκόσμια έρευνα για τις εμπειρίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων από τη βιομηχανία ομορφιάς και να αποκαλύψει τις θετικές δράσεις που μπορούν να γίνουν για την προώθηση μιας παγκόσμιας κουλτούρας ομορφιάς χωρίς αποκλεισμούς. Η έρευνα περιλάμβανε ένα online ερωτηματολόγιο διάρκειας 25 λεπτών και συμπεριέλαβε 10.000 ερωτηθέντες συνολικά σε 9 χώρες: Βραζιλία, Κίνα, Ινδία, Ινδονησία, Νιγηρία, Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, Νότια Αφρική, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Το δείγμα περιλάμβανε 1.000 ενήλικες (2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ) ηλικίας 18+ ετών, που αντιπροσωπεύουν τα δημογραφικά στοιχεία της χώρας στο διαδίκτυο. 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2021.