Όταν το ρούμι Zacapa Solera 23 συνάντησε για δεύτερη φορά τον δημιουργικό chef patissier Φίλιππο Παπασπύρου
- 29 ΜΑΡ 2018
Στο επαγγελματικό του εργαστήριο, ένα περιβάλλον όπου τα γλυκά αρώματα κυριαρχούν και κάθε δημιούργημα της φαντασίας του μετατρέπεται σε γευστικό αριστούργημα, ο chef patissier χρησιμοποιώντας όλη του τη δεξιοτεχνία και την παράδοση χρόνων που τον ακολουθεί, δημιούργησε ένα εξαιρετικά πρωτότυπο γλυκό σε σχήμα βαρελιού, που μας ταξιδεύει νοερά στο «Σπίτι πάνω από τα Σύννεφα» και στα βαρέλια όπου παλαιώνεται το ρούμι Zacapa Solera 23.
Το ιδιαίτερο αυτό βαρέλι χρειάστηκε αρκετή δεξιοτεχνία και χρόνο για να αποτυπωθούν με ακρίβεια όλες οι περίτεχνες λεπτομέρειές του και ο Φίλιππος αφιερώθηκε σε αυτό με μεγάλη προσοχή εμπνευσμένος από το πνεύμα του Zacapa Solera 23 που υμνεί το art of slow. Μια φιλοσοφία που μας μυεί στη νοοτροπία της υπομονής και της εκτίμησης σε ό,τι κάνουμε. Χρειάζεται χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί κάθε μας προσπάθεια, να αναγνωριστεί κάθε κόπος μας, αλλά και για να επανασυνδεθούμε με απολαύσεις που πραγματικά έχουν αξία.
Όπως και η διαδικασία παραγωγής του εκλεκτού αυτού blend χρειάζεται χρόνο, έτσι και ο chef patissier Φίλιππος Παπασπύρου δε δημιούργησε τίποτα βιαστικά στο εργαστήριό του γιατί κάθε μέρος της δημιουργίας του γλυκού αποτέλεσε μια πολύ λεπτή διαδικασία – από την επιλογή των καλύτερων συστατικών μέχρι το ιδανικό πάντρεμα των γεύσεων.
Το γλυκό του Φίλιππου Παπασπύρου θα είναι διαθέσιμο στα καταστήματα Παπασπύρου κατά τη διάρκεια των Πασχαλινών εορτών και αποτελεί ένα ιδανικό δώρο για τους γνώστες των εκλεκτών γεύσεων.
About Zacapa:
Παρασκευασμένο από την ταλαντούχο Master Blender Lorena Vasquez, το Rum Zacapa ωριμάζει στην Γουατεμάλα “στο σπίτι πάνω από τα σύννεφα” στα 2.300 μέτρα, μεταξύ ψηλών βουνών με ενεργά ηφαίστεια και πράσινα τοπία. Χρησιμοποιεί τη διαδικασία Sistema Solera που “ξεκουράζει” τα blend από διαφορετικά Reserve Rum διαφορετικών ηλικιών και χαρακτήρων. Αποστάζεται μόνο από το συμπυκνωμένο παρθένο μέλι ζαχαροκάλαμου και όχι από μελάσσες, παλαιώνεται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους βαρελιών: βαρέλι ουίσκι, καπνισμένο βαρέλι ουίσκι, βαρέλι Olorosso sherry και βαρέλι sherry Pedro Ximenez, και είναι ένα blend ρουμιών 6 έως 23 ετών. Και επειδή το ρούμι ωριμάζει πιο αργά σε μεγαλύτερα ύψη, όπου ο ψυχρός αέρας του βουνού μειώνει την εξάτμιση του αποστάγματος – η διαδικασία επιτρέπει στο χρώμα, το άρωμα και τη γεύση να πάρουν όλο το χρόνο που χρειάζονται για να ωριμάσουν σε τέλεια αρμονία. Το ρούμι πήρε το όνομά του από μια πόλη της Γουατεμάλα το 1976, την Zacapa, προς τιμήν των εκατό ετών από την ίδρυσή της. Κάθε φιάλη έχει μια χειροποίητη ψάθινη ζώνη (petate) – μια παράδοση 3.000 ετών των Μάγιας που συμβολίζει την ενότητα του ουρανού και της γης.
Άρωμα
Μια απαλή μυρωδιά αρχικά που εξελίσσεται πολύπλοκα μέσα στο ποτήρι: γλυκά αρώματα καραμέλας, βανίλιας, κακάου και βουτύρου, συνδυάζονται με στρώματα γεύσης των διαφορετικών βαρελιών κατά τη διαδικασία απόσταξης “Sistema solera”. Νότες sherry καραμελωμένων ψημένων βραζιλιάνικων καρπών και φουντουκιών αναμειγνύονται με το χαρακτηριστικό άρωμα της καραμελωμένης μπανάνας και του αποξηραμένου ανανά που διακρίνονται στα πρώην βαρέλια αμερικάνικου ουίσκι.
Γεύση
Υπέροχα περίπλοκη, γενναιόδωρη και γεμάτη, με γλυκές νότες μελιού – χαρακτηριστικό των παλαιωμένων spirits. Στο βάθος της διακρίνονται οι νότες ξερών φρούτων και βερίκοκου και στο αποκορύφωμά της οι νότες αλμυρού βελανιδιού, μοσχοκάρυδου, δέρματος και καπνού με νότες καφέ και εξαιρετικά γλυκιάς βανίλιας, ισορροπημένη με ένα πικάντικο άγγιγμα κανέλας και τζίντζερ στο ευχάριστα αυστηρό τέλος του. Πραγματικά πρόκειται για ένα ρούμι για απαιτητικούς ουρανίσκους.