Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα ξεκινά
Ξεκινώντας με δυο μύθους, αυτόν του Δαίδαλου και του Ίκαρου, αλλά και εκείνον του μανδαρίνου Γουάν Χου και την πρώτη –ανεπιτυχή- προσπάθεια πτήσης προς το άγνωστο του διαστήματος, ο Διονύσης Σιμόπουλος ξεναγεί τον αναγνώστη στα μονοπάτια της διαστημικής εξερεύνησης.
- 18 ΙΑΝ 2021
Οι εκδόσεις ΟΞΥ, με μεγάλη χαρά παρουσιάζουν ένα από τα σημαντικότερα βιβλία τους για το 2021 με τίτλο: «Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα», από τον αστροφυσικό και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Διονύση Σιμόπουλο.
Το πρώτο βιβλίο της νέας σειράς «Τα Μυστικά του Σύμπαντος» αποτελεί μια συναρπαστική εξερεύνηση, μέσα από όλες τις αποστολές και τα βήματα του ανθρώπινου είδους, της απέραντης «θάλασσας» του διαστήματος.
«Πάντες οι άνθρωποι του ειδέναι φύσει ορέγονται» – Αριστοτέλης
Από τον πρώτο μακάκο, τον Albert II και την πασίγνωστη σκυλίτσα Laika, μέχρι τη δημιουργία της NASA, τους Ρώσους κοσμοναύτες, τον Κένεντι και το πρόγραμμα Apollo, τα μετέωρα πρώτα βήματα στην επιφάνεια της Σελήνης, τον ανταγωνισμό στην κούρσα του διαστήματος και τις πολιτικές αποφάσεις, την αγωνία για επιβίωση, τις αποτυχίες και τους σύγχρονους αστροναύτες. Ένα εικονικό, συναρπαστικό ταξίδι σε όλες εκείνες τις συγκινήσεις που μας χάρισε ο αιώνας που πέρασε, πραγματοποιείται με σαφή και επεξηγηματικό τρόπο και μέσα από την πλούσια εικονογράφηση του βιβλίου.
Ο Διονύσης Σιμόπουλος συγκεντρώνει υλικό 50 και πλέον χρόνων, μέσα από προσωπικές του ανταποκρίσεις στον τύπο για διαστημικές αποστολές, την εκτενή του αρθρογραφία και φωτογραφίες και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό το magnum opus του.
«Η Μεγάλη Περιπέτεια στο Διάστημα” παρουσιάζει στο Ελληνικό κοινό τις αποστολές και τα πρώτα βήματα του ανθρώπινου είδους στην απέραντη θάλασσα του διαστήματος. Πρόκειται για ένα αφήγημα αυθεντικό και πλήρες διότι ο συγγραφέας είναι βαθύς γνώστης του θέματος και όχι μόνο. Η γραφή του είναι απλή και κατανοητή, αλλά και γλαφυρή, ποιητική και φιλοσοφική συγχρόνως, ως μια ακόμη σημαντική προσφορά του κ. Σιμόπουλου στο αναγνωστικό κοινό της χώρας. Το συνιστώ ενθουσιωδώς.»
Σταμάτης Κριμιζής, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Διευθυντής του Applied Physics Laboratory, Johns Hopkins University.
«Στο νέο του βιβλίο, ο Διονύσης Σιμόπουλος μας ταξιδεύει με σύντομα αλλά περιεκτικά βήματα στην ιστορία της προσπάθειας να ξεφύγει ο άνθρωπος από την Γήινη βαρύτητα και να «κατακτήσει» το διαπλανητικό περιβάλλον, ένα οδοιπορικό που περνά από την φαντασία στην πραγματικότητα, από το ιστορικό παρελθόν στο παρόν που ατενίζει το μέλλον, από την επιστημονική φαντασία στην διαπλανητική εξερεύνηση και στα πρώτα διστακτικά αλλά στέρεα βήματα ειρηνικής «κατάκτησης» του πλανητικού μας συστήματος.»
Μανώλης Πλειώνης, Καθηγητής ΑΠΘ, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Νέα σειρά: «Τα Μυστικά του Σύμπαντος»
Το Σύμπαν, κι όλα όσα περιλαμβάνει, είναι γεμάτο αινίγματα που είναι κρυμμένα στα φωτεινά μονοπάτια πολύχρωμων άστρων και αλλόκοτων πλανητών. Η νέα σειρά αυτή των εικονογραφημένων βιβλίων παρουσιάζει όλα όσα ανακάλυψαν οι σύγχρονοι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια, με την βοήθεια των οργάνων που διαθέτουν στα αστεροσκοπεία, στους επιταχυντές, στα παρατηρητήρια και στα διαστημόπλοια, για τα διάφορα θαυμαστά που περιλαμβάνει το Σύμπαν.
Βιογραφικά στοιχεία συγγραφέα
Ο Διονύσης Σιμόπουλος είναι αστροφυσικός, επίτιμος διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου. Η καριέρα του άρχισε το φθινόπωρο του 1967 και διετέλεσε διευθυντής Πλανηταρίου στο Κέντρο Τεχνών και Επιστημών της Λουιζιάνα (ΗΠΑ, 1969-1973) για μία τετραετία και, στην Ελλάδα, επί 41 χρόνια στο Ευγενίδειο Πλανητάριο (1973-2014).
Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, έχει συγγράψει 31 εκλαϊκευμένα βιβλία αστρονομίας, περισσότερα από 500 σενάρια επιστημονικής επιμόρφωσης για την τηλεόραση, 200 σενάρια πολυθεαμάτων Πλανηταρίου, και έχει δώσει πάνω από 600 διαλέξεις σε ολόκληρη τη χώρα. Χρημάτισε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), Εταίρος (Fellow) της Royal Astronomical Society και της International Planetarium Society, και τακτικό μέλος πολλών άλλων διεθνών επιστημονικών οργανώσεων.
Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (IPS Service Award) για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, ενώ το 2006 τιμήθηκε με τον Ακαδημαϊκό Φοίνικα (Palmes Académiques) της Γαλλικής Δημοκρατίας. Το 2012 η Ένωση Ελλήνων Φυσικών τον τίμησε σε ειδική εκδήλωση ως «θεμελιωτή της εκλαΐκευσης του επιστημονικού λόγου στην Ελλάδα», ενώ το 2015 έλαβε το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών «για τη συνολική του προσφορά στην εκλαΐκευση και τη διάδοση της Αστρονομίας». Το 2018 έλαβε το παράσημο του Αργυρού Φοίνικα, την ανώτατη τιμητική διάκριση του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, για «εξέχουσες και διακεκριμένες υπηρεσίες».