PUBLI

Sifestival: Ένα διαπολιτισμικό Φεστιβάλ στις Κυκλάδες

Από τις 2 μέχρι της 7 Αυγούστου, η Σίφνος είναι αφιερωμένη στην Τέχνη.

Σίφνος, καλοκαίρι 2016. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δημιουργηθεί μια πολιτιστική πυξίδα που θα θα ξυπνήσει τη διάθεση στους τουρίστες και στους κατοίκους της Σίφνου να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν ενεργά.

Η σύλληψη του SIFESTIVAL, σύμπτηξη των λέξεων Σίφνος και Φεστιβάλ προέκυψε όχι στη γοητευτική Απολλωνία ή τον παραδοσιακό Αρτεμώνα, ή έστω σε κάποιο άλλο γειτονικό μέρος στην Ελλάδα, αλλά σ’ένα μικρό και κάπως σκοτεινό στούντιο στο Παρίσι. Εκεί συναντιόντουσαν για μήνες οι τρεις διοργανώτριες του, και ήταν εκεί που ανάμεσα σε ζεστό τσάι για να γίνει ανεκτός ο χειμώνας, και κλεφτά τσιγάρα στο παράθυρο, σκέφτηκαν καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος ή ολόγιομο φεγγάρι.

Το SIFESTIVAL δημιουργήθηκε από τρεις φίλες που κάποτε σπούδασαν μαζί στη Σορβόννη, κι αν δεν ικανοποιήθηκαν απόλυτα από τις σπουδές τους, τουλάχιστον απέκτησαν τις δεξιότητες για να επιτύχουν σ’αυτό που σπούδασαν: Σύλληψη και διαχείριση πολιτιστικών δρώμενων. Η Γερμανίδα Katrin Mathe, η Πολωνέζα Marika Bekier και η Ελληνίδα Βάλια Δημητρακοπούλου έχουν τόσες διαφορές όσες και ομοιότητες – και αυτό είναι που κάνει αυτό το εγχείρημα ενδιαφέρον.

Γιατί η Σίφνος; Η Σίφνος ήταν αφενός η κατά βούληση γενέτειρα της Βάλιας Δημητρακοπούλου, η οποία πέρασε τα καλοκαίρια της εφηβείας της στο νησί, αφού ο πατέρας της μετακόμισε μόνιμα εκεί. Αρκετά χρόνια αργότερα, η Katrin Mathe και η Marika Bekier επισκέφθηκαν το νησί και ένιωσαν μια απίστευτη οικειότητα και την έντονη ενέργεια του μέρους.

Το μόνο που έλειπε: Ένα φεστιβάλ που να περιλαμβάνει διαφορετικές πολιτιστικές δραστηριότητες, για τα ράθυμα νεκρά απογεύματα του Αυγούστου, όπου κουρασμένος από τον ήλιο, έχεις ανάγκη να ταξιδέψεις νοητικά σε κάτι καινούριο. Ταυτόχρονα έμοιαζε πως και οι κάτοικοι της Σίφνου διψούσαν για κάτι που να τους ενώνει υπό μια κοινή σημαία. Θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε μέρος στον κόσμο, αλλά για τις τρεις διοργανώτριες, η Σίφνος ήταν η ιδανική επιλογή: ένα μέρος παρθένο, στο οποίο όμως μαζεύονται τουρίστες που επιθυμούν την ηρεμία, την κουλτούρα, την πραγματική διέξοδο από τις καθημερινές ζωές και τη ρουτίνα τους.

Στο κάτω-κάτω στη Σίφνο μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο από μια αντίστοιχη δραστηριότητα στο Παρίσι ή την Αθήνα. Το SIFESTIVAL ευελπιστεί να παρουσιάσει διαφορετικά πολιτιστικά δρώμενα στους τουρίστες αλλά και τους κατοίκους της Σίφνου, κάτω από μια κοινή ομπρέλα, η οποία για το 2016 είναι η “Ταυτότητα”. Σε μια εποχή που δε μοιάζει με καμία προηγούμενη, όπου μπορείς να είσαι αυτό που δηλώνεις, τι σημαίνει πολιτιστική ταυτότητα;

Τι σημαίνει φύλο; Σεξουαλική απελευθέρωση ή κατεύθυνση; Ευρωπαϊκή ιδέα; Στερεότυπο; Αυτές είναι οι ιδέες που προσπαθούμε να εξετάσουμε και θα το επιχειρήσουμε μέσα από διαφορετικές πολιτιστικές διεξόδους.