PUBLI

SS Hellas Liberty | TEDxUniversityofPiraeus

Το HELLAS LIBERTY θα φιλοξενήσει το SPECTRUM ιδεών μας στις 14 Μαϊου.

Στο άκουσμα του Πειραιά, δεν θα μπορούσε να έρχεται κάτι άλλο τόσο αβίαστα στο μυαλό, όσο η εικόνα ενός από τα μεγαλύτερα και ιστορικότερα λιμάνια της Μεσογείου. Ένα λιμάνι, το οποίο εκτός από τη δική του ιστορία κουβαλάει την ιστορία πολλών πλοίων που πέρασαν από αυτό και άφησαν το δικό τους ξεχωριστό στίγμα διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό την ναυτιλία όπως την ξέρουμε σήμερα.

Ένα τέτοιο ξεχωριστό ιστορικό πλοίο, είναι και το HELLAS LIBERTY το οποίο θα φιλοξενήσει το SPECTRUM ιδεών μας στις 14 Μαϊου. Το SS Hellas Liberty, είναι ένα πλοίο με μεγάλο κύρος και μεγάλη ιστορική σημασία καθώς ήταν ένα από τα 2.700 πλοία τύπου Liberty («Πλοία της Ελευθερίας») που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αρχικό του όνομα όμως, ήταν «SS Arthur M. Huddell» και κατασκευάστηκε το 1943 από την St. Johns River Shipbuilding Company με σκοπό να μεταφέρει εκρηκτικά και γενικό φορτίο.

Κατά το καλοκαίρι του 1944, το πλοίο μετατράπηκε σε μεταφορέα σωλήνων, οι  οποίοι μεταφέρθηκαν στην Αγγλία, ώστε να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεταφοράς καυσίμων, η γνωστή σε όλους επιχείρηση PLUTO (Operation Pluto aka Pipe-Line Under The Ocean) μετά την ιστορική Απόβαση στην Νορμανδία τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Η επιχείρηση αυτή, ήταν ένα άκρως ευφυές σχέδιο να μεταφερθούν καύσιμα όπως πετρέλαιο μεταξύ των συμμάχων. Χωρίς την σημαντική προσφορά και μεταφορά του πλοίου Arthur M. Huddell, ίσως ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας και της πορείας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να ήταν πολύ διαφορετικό.

 

Στην συνέχεια και μέχρι το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετέφερε κάρβουνο, γενικό φορτίο και προσωπικό που αφορούσε ταξίδια σε Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Ιταλία και Αλγερία. Μετά το τέλος του πολέμου, το πλοίο Arthur M. Huddell αφέθηκε στο Suisun Bay στην California ενώ το 1956 ναυλώθηκε από την AT&T Inc. η οποία το χρησιμοποίησε ως «Cable Transport and Layer», δηλαδή ως πλοίο που μεταφέρει και τοποθετεί καλώδια επικοινωνιών και ηλεκτρικού. Για την περίοδο 1957 με 1964 αποσύρθηκε στο Αποθεματικό Στόλου των ΗΠΑ ενώ μέχρι το 1984, χρησιμοποιήθηκε για το σύστημα SOSUS (Sound Surveillance System). Μέχρι το 2008 ήταν ένα από τα 3 μοναδικά πλοία τύπου Liberty τα οποία παρέμειναν στην επιφάνεια του νερού εντός Αμερικανικών συνόρων. Άλλα 100 στον αριθμό Liberty πλοία, είχαν αγοραστεί από Έλληνες εφοπλιστές μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βοήθησαν αρκετά την ανάπτυξη και εξέλιξη της Ελληνικής και Διεθνούς Ναυτιλίας.

Το 2008 , μετά από επικοινωνία και διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, των Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ελληνικού Κράτους και της Κυβέρνησης, το SS Arthur M. Huddell μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και μετονομάστηκε σε «SS Hellas Liberty» με σκοπό να γίνει το πρώτο πλωτό ναυτικό μουσείο. Μεταξύ το 2009 και το 2010 υπέστη διάφορες επισκευές και αλλαγές ώστε να μετατραπεί σε ένα πλωτό μουσείο και τον Ιούνιο του 2010, μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Πειραιά (στην έξοδο Ε2) όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Το πλωτό μουσείο Hellas Liberty είναι ανοικτό στο κοινό κάθε μέρα 9:30-16:30, με σκοπό να ταξιδέψει τον επισκέπτη μέσα από την ιστορία και το κύρος του.

Η παραχώρηση του Hellas Liberty στην Ελλάδα μετά από μεγάλη προσπάθεια και παρέμβαση των Ελλήνων εφοπλιστών και του ελληνικού κράτους, ήταν ένας τρόπος, ένα κομμάτι της ιστορίας να περάσει για πάντα στην χώρα μας. Ήταν, ένας φόρος τιμής σε όλους τους 2.000 Έλληνες ναυτικούς που έχασαν την ζωή τους στην θάλασσα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε όλους εκείνους που σημάδεψαν την πορεία της ναυτιλίας και  σε όσους σημάδεψαν ένα κομμάτι της Παγκόσμιας ιστορίας γενικότερα. Εμείς λοιπόν, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε μεγαλύτερη τιμή από το να φιλοξενηθούμε σε ένα τόσο ιστορικό πλοίο και  να μοιραστούμε μαζί σας ένα φάσμα από ξεχωριστές και καινοτόμες ιδέες. Με ένα τέτοιο τρόπο συνδέουμε την καινοτομία με την ιστορία, το νέο με το παλιό, το πρίσμα με το φάσμα. Σας περιμένουμε όλους στις 14 Μαϊου να πλεύσουμε σε νερά νέων ιδεών και να ανακαλύψουμε τα άδυτα νερά ενός τεράστιου SPECTRUM.

Exit mobile version