Το θέατρο Πάνθεον παρουσίασε τις φετινές παραγωγές του στους δημοσιογράφους
Δύο παραστάσεις που αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του κοινού.
- 7 ΟΚΤ 2016
Με μεγάλη επιτυχία έγινε τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου, η συνέντευξη τύπου στο θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ για τις φετινές παραγωγές:
«Ρωμαίος και Ιουλιέτα» σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη «Ηρακλής, οι 12 Άθλοι» σε σκηνοθεσία Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.
«ΡΩΜΑΙΟΣ κ ΙΟΥΛΙΕΤΑ»
«Το έργο δε μιλάει μόνο για ένα μεγάλο έρωτα», επισήμανε ο Δημήτρης Λιγνάδης για το κλασσικό αριστούργημα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «αλλά κυρίως για την αντιπαραβολή του κόσμου των ανηλίκων, όπου μπορεί κανείς ακόμη και να πεθάνει για ιδανικά όπως η αγάπη, και των ενηλίκων ένα κόσμο τεράτων που παρακολουθεί σχεδόν ηδονικά την απογείωση και το γκρέμισμα των δύο ερωτευμένων».
Ο πολυσχιδής σκηνοθέτης ομολόγησε ότι φοβόταν να ασχοληθεί με το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, γιατί όπως είπε «δεν θα μπορούσε κανείς να πιάσει αυτό το κείμενο χωρίς να βγει πληγωμένος». Τώρα δουλεύοντας πάνω στο έργο αυτό για πολλούς μήνες – από τον περασμένο Μάιο – και φθάνοντας στην τελική ευθεία, ο Δημήτρης Λιγνάδης παραδέχεται ότι πρόκειται για μια δύσκολη και καλλιτεχνικά επικίνδυνη παραγωγή, γι’ αυτό και ευχαρίστησε όλους όσοι τον στήριξαν για να την υλοποιήσει.
Για το Ρωμαίο και την Ιουλιέτα του, ο Δημήτρης Λιγνάδης πέρασε από εξαντλητικές δοκιμασίες τους δύο έφηβους πρωταγωνιστές του, τον 16χρονο Γιάννη Τσουμαράκη και την 15χρονη Δανάη Βασιλοπούλου, μέχρι να καταλήξει ότι είναι εκείνοι που μπορούν να ενσαρκώσουν άριστα τους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στα πρόσωπα αυτών των δύο παιδιών – οι οποίοι είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί – διέκρινε «μια γλυκιά επιδέξια αδεξιότητα», όπως ανέφερε, μια αθωότητα αλλά και την απολυτότητα του συναισθήματος που έχουν οι νέοι σε αυτήν την ηλικία όταν ερωτεύονται για πρώτη φορά.
Στο ρόλο της γκουβερνάντας της Ιουλιέτας, της Νένας, θα δούμε έναν μεταμορφωμένο Στάθη Ψάλτη, μια από τις εκπλήξεις της παράστασης. Ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι δέχθηκε με μεγάλη χαρά τον συγκεκριμένο ρόλο και ήταν πάντα στις επιθυμίες του να συνεργαστεί με τον Δ. Λιγνάδη.
Ο Δημήτρης Πιατάς αναφέρθηκε στο δικό του ρόλο, τον πατέρα Λαυρέντιο, τοποθετώντας τον ρόλο του στο κόσμο των ενηλίκων δηλαδή τον κόσμο των «τεράτων» που σαν χορός αρχαίας τραγωδίας παρακολουθεί και συμβάλει με τον τρόπο του, στην δραματική κατάληξη της ιστορίας.
Μητέρα της Ιουλιέτας είναι η Ελισάβετ Μουτάφη, η οποία εξέφρασε τη χαρά της που δουλεύει με τους «δασκάλους της», τον Δημήτρη Λιγνάδη και τον Δημήτρη Πιατά.
Ο Απόλλωνας Παπαθεοχάρης που επιμελείται σκηνικά και κοστούμια, επιχειρεί μια αφαιρετική εικαστική προσέγγιση, ώστε να πρωταγωνιστεί η ποίηση.
Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Σκηνικά/Κουστούμια: Απόλλωνας Παπαθεοχάρης
Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος
Χορογραφίες: Πωλίν Ούγκε
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Διαμαντοπούλου – Κωνσταντίνος Μουταφτσής
Make up – μαλλιά: Παντελής Τουτουντζής
Από 14 Οκτωβρίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων
«ΗΡΑΚΛΗΣ, ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ»
«Όταν σκέφτηκα να ανεβάσω ξανά Ηρακλή, μου ήρθε αμέσως στο μυαλό ο Νίκος Κουρής για τον ομώνυμο ρόλο. Ευχόμουν να μπορούσε, λόγω φόρτου εργασίας, να είναι μαζί μας. Ευτυχώς τα κατάφερε και είναι εδώ για να ενσαρκώσει ιδανικά νομίζω, τον σπουδαιότερο και ισχυρότερο ήρωα της ελληνικής μυθολογίας», είπε ο σκηνοθέτης της παράστασης «Ηρακλής οι 12 Άθλοι», Απόλλων Παπαθεοχάρης.
Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης, δήλωσε πολύ χαρούμενος που εκτός από τον Νίκο Κουρή, στον θίασο συμμετέχει και πάλι η μεγάλη κυρία του θεάτρου Ρούλα Πατεράκη, όπως και την πρώτη φορά που ανέβηκε η παράσταση πριν από δύο χρόνια.
Ο Απόλλων Παπαθεοχάρης, τόνισε επίσης, ότι η γραφή του έργου, τόσο στη μουσική, όσο και στους στίχους των τραγουδιών, παρόλο που απευθύνονται σε παιδιά, δεν είναι παιδική, είναι ώριμη αλλά και σύγχρονη, ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντίληψη των παιδιών και προκαλεί ερεθίσματα για να αφομοιωθεί με παιδαγωγικό και διασκεδαστικό τρόπο ο μύθος του Ηρακλή.
Ο Νίκος Κουρής, δήλωσε εξαιρετικά χαρούμενος που συμμετέχει σε μια τόσο μεγάλη και φιλόδοξη παραγωγή, και τόνισε ότι αισθάνεται πολύ «ζωντανός» να βρίσκεται μπροστά σε παιδιά και να βλέπει τις πηγαίες και αυθόρμητες αντιδράσεις τους. «Μάλιστα», είπε «άργησα να καταλάβω πόσο ωραίο είναι να παίζεις για παιδιά καθώς μόλις τα τελευταία χρόνια το επιχείρησα, αλλά τώρα είναι κάτι που θα κάνω συχνά, γι΄ αυτό και είμαι ευτυχής φέτος που θα παίξω τον Ηρακλή».
Αλλά και η σπουδαία ηθοποιός Ρούλα Πατεράκη, η οποία υποδύεται τον Ευρυσθέα, θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά εκφράζονται βλέποντας τους Αθλους του Ηρακλή να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια τους. «Η αλήθεια με την οποία μιλούν τα παιδιά και ο αφοπλιστικός τρόπος με τον οποίο λένε την άποψή τους, με κάνει και μένα να μαθαίνω και να παίρνω ακόμη στοιχεία που εξελίσσουν την υποκριτική μου», κατέληξε η κ. Πατεράκη.
Η κ. Νίκη Παπαθεοχάρη η οποία έχει γράψει τους στίχους των τραγουδιών στην παράσταση αναφέρθηκε σε μια ιστορία από τα παλιά «καθώς συμπτωματικά ο Απόλλωνας είναι και γιος μου», είπε «μου ζήτησε να γράψω στίχους, όχι όμως με τρόπο που του έλεγα παραμύθια όταν ήταν μικρό παιδί, αλλά ρεαλιστικά σα να απευθύνομαι σε ανθρώπους μεγάλους που καταλαβαίνουν και αυτό γιατί είναι ώρα να πάψουμε να μιλούμε στα παιδιά μας «παιδικά», θα πρέπει να τους ανοίξουμε ένα άλλο οπτικό πεδίο που θα τους οδηγήσει στην ποιητικότητα και σε νέους τρόπους δημιουργικής έκφρασης».
Μαζί με τον Νίκο Κουρή και την Ρούλα Πατεράκη παίζουν τον Ιόλαο ο Άγγελος Μπούρας ,τον Μόλαρχο και Αυγεία ο Γιώργος Σουξές, την Αθηνά η Αρετή Πασχάλη, την Ήρα η Πηνελόπη Μαρκοπούλου και ένας θίασος με 15 ακόμα, ηθοποιούς και χορευτές
Αρχικό κείμενο: Στρατής Πασχάλης
Διασκευή/Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Λιγνάδης
Σκηνικά/Kοστούμια: Aπόλλων Παπαθεοχάρης
Σύνθεση τραγουδιών: Γιώργος Θεοφάνους
Στίχοι τραγουδιών: Nίκη Παπαθεοχάρη
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση/Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Πούλιος
Χορογραφίες: Chali Jennings
Επιμέλεια κίνησης: Αγγελική Στελλάτου
Φωνητική διδασκαλία: Λία Βίσση
Βοηθός σκηνοθέτη/Διεύθυνση σκηνής: Aναστασία Διαμαντοπούλου
Make up – μαλλιά: Παντελής Τουτουντζής
Έναρξη παραστάσεων 16 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 11.30 πμ για το κοινό.
Καθημερινές κλειστές παραστάσεις για σχολεία