4 λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια
Ένα λαμπερό χαμόγελο με λευκά, καθαρά δόντια δεν επιτυγχάνεται σίγουρα μέσα από ένα βιαστικό βούρτσισμα.
- 2 ΑΥΓ 2021
Το γνωρίζεις πολύ καλά, ασχέτως αν δεν δίνεις την πρέπουσα σημασία, ότι τα οφέλη του να φροντίζεις καθημερινά και με προσοχή τα δόντια σου δεν εξαντλείται στην καλή στοματική υγιεινή, αλλά εν γένει στην καλή λειτουργία του οργανισμού (η κακή στοματική υγιεινή συσχετίζεται, μεταξύ άλλων με καρδιαγγειακές παθήσεις, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ακόμα και µε επιπλοκές στην εγκυμοσύνη για τις γυναίκες).
Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό είναι να μάθεις να πλένεις σωστά τα δόντια όχι μόνο για το αισθητικό κομμάτι του θέματος -να αποκτήσεις ένα λαμπερό, λευκό χαμόγελο-, αλλά και για την υγεία σου, αποφεύγοντας κάποια συνηθισμένα λάθη που λίγο ή πολύ όλοι κάνουμε κατά το βούρτσισμα.
4 κοινά λάθη που κοστίζουν στα δόντια και στη στοματική σου υγιεινή
Οι κινήσεις είναι σχεδόν πάντα βιαστικές
Βουρτσίζοντας γρήγορα, βιαστικά και άγαρμπα τα δόντια ή ασκώντας μεγάλη πίεση, το αποτέλεσμα είναι να αυτοτραυματιζόμαστε. Να πληγώνουμε τα ούλα και να επιταχύνουμε τη φθορά της αδαμαντίνης των δοντιών.
Αντ’ αυτού οι κινήσεις πρέπει να είναι κυκλικές, αργές και σταθερές, χωρίς πολύ δύναμη, αλλά ούτε και σαν χάδι, και το βούρτσισμα να διαρκεί τουλάχιστον δύο λεπτά.
Δεν καθαρίζουμε τη γλώσσα
Υπολείμματα τροφών που προκαλούν επικίνδυνα βακτήρια και κακοσμία δεν συσσωρεύονται μόνο στα δόντια, αλλά και στη γλώσσα. Γι’ αυτό, ένα πέρασμα με την οδοντόβουρτσα επιβάλλεται σε κάθε βούρτσισμα.
Δεν χρησιμοποιούμε νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια
Από τεμπελιά, οι περισσότεροι βουρτσίζουμε τα δόντια μας και τέλος. Η φροντίδα τους εξαντλείται σε αυτή την κίνηση. Δεν είναι όμως αρκετή και αυτό είναι κάτι που σίγουρα σου έχει τονίσει ο οδοντίατρος. Η οδοντόβουρτσα ενώ καθαρίζει ικανοποιητικά τις επιφάνειες των δοντιών, δεν εισχωρεί στα μεταξύ τους διαστήματα, εκεί δηλαδή που αναπτύσσεται η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα, τα σοβαρά νοσήματα δηλαδή των ούλων.
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και το νήμα ή το μεσοδόντιο βουρτσάκι τα απαραίτητα όπλα για να αποφύγεις τα χειρότερα. Η χρήση τους πρέπει να είναι καθημερινή, ιδανικά το βράδυ πριν ή μετά το βούρτσισμα.
Αμελούμε τη συχνή αλλαγή οδοντόβουρτσας ή βουρτσακίου
Είτε χρησιμοποιείς ηλεκτρική, είτε τη συμβατική οδοντόβουρτσα πρέπει περίπου ανά τρεις με τέσσερις μήνες να την αντικαθιστάς. Στην πρώτη περίπτωση πετάς το φθαρμένο βουρτσάκι και βάζεις ένα καινούργιο και στην δεύτερη αγοράζεις καινούργια οδοντόβουρτσα. Ο λόγος απλός: οι κατεστραμμένες τρίχες δεν απομακρύνουν αποτελεσματικά την πλάκα και τα βακτήρια.