ΡΟΛΟΙ

5 είδη ανορθόδοξων μετρητών που συναντάμε σε πολυτελή ρολόγια

Γιατί δεν υπάρχουν μόνο τα υποκαντράν των χρονογράφων.
Οποιοσδήποτε διαθέτει (ή έχει έστω δει) ένα χρονογράφο, γνωρίζει πολύ καλά το πόσο χρήσιμα είναι τα υποκαντράν ή μετρητές (subdials στη διεθνή γλώσσα της ωρολογοποιίας). Ενώ οι δύο κεντρικοί δείκτες του ρολογιού λένε, ως συνήθως, την ώρα και τα λεπτά, ο δείκτης των δευτερολέπτων παίζει άλλο ρόλο και ενεργοποιείται από τα μπουτόν του χρονογράφου.

Αυτό σημαίνει ότι για τα δευτερόλεπτα της τρέχουσας ώρας χρειάζεται ένας πρόσθετος μετρητής, που τις περισσότερες φορές είναι ένα στρογγυλό υποκαντράν. Κι επειδή δεν είναι απίθανο κάποιος να θέλει να χρονομετρήσει μεγαλύτερες του ενός λεπτού διάρκειες γεγονότων με τον χρονογράφο του, συνήθως υπάρχει ένας ακόμη μετρητής για τα λεπτά του χρονογράφου (δουλεύει δηλαδή μόνο όσο είναι σε λειτουργία ο χρονογράφος και μηδενίζεται με το αντίστοιχο μπουτόν), ενώ σε πολλά ρολόγια υπάρχει υποκαντράν ακόμη και για τις ώρες του χρονογράφου.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με 3 μετρητές subdials είναι το TAG Heuer Carrera 60th Anniversary που μόλις κυκλοφόρησε.

5 είδη ανορθόδοξων μετρητών που συναντάμε σε πολυτελή ρολόγια

Ωστόσο, οι τρεις προαναφερθέντες δεν είναι ο μοναδικοί μετρητές που συναντάμε στην υψηλή ωρολογοποιία. Και πολλές φορές, κάποιοι σύνθετοι μετρητές δεν έχουν τη μορφή ενός μικρότερου καντράν (υποκαντράν, όπως το ονομάσαμε παραπάνω) σαν αυτά των χρονογράφων, αλλά εντελώς διαφορετικό στυλ που εξυπηρετεί τόσο τη λειτουργικότητα, όσο και την αισθητική του ρολογιού. Δε χρειάζεται, βέβαια, να εξηγήσουμε ότι όσο πιο πολύπλοκος ο μηχανισμός και οι λειτουργίες που προσφέρει, τόσο πιο ιδιαίτεροι και οι μετρητές που συναντάμε να συνοδεύουν τους δείκτες της ώρας και των λεπτών.

Ακολουθούν 5 χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ημέρα και Ημερομηνία

Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις ενδείξεις της ημερομηνίας σε κάποιο παράθυρο (συνήθως στις θέσεις 3 ή 6). Πρακτικά, ο μηχανισμός περιστρέφει ένα δίσκο που έχει γραμμένους επάνω του τους αριθμούς από 1 ως το 31 και η τρέχουσα ημερομηνία εμφανίζεται στο κενό που αφήνει το «κόψιμο» (παράθυρο) του καντράν.

Υπάρχουν, ωστόσο, πολλά ρολόγια που δίνουν την ένδειξη της ημερομηνίας (συνήθως συνοδευόμενη και από ένδειξη ημέρας της εβδομάδας) με δείκτες. Είτε σε κάποιο στρογγυλό υποκαντράν, είτε σε μορφή retrograde δείκτη (όπως της ένδειξης βενζίνης στο αυτοκίνητο) που επιστρέφει στην αρχή όταν ολοκληρώσει τη μέτρηση.

Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα Maurice Lacroix Triple Rétrograde Masterpiece με retrograde μετρητή ημερομηνίας στο 6, άλλον έναν για τις ημέρες της εβδομάδας στο 3, αλλά και έναν τρίτο στο 12 που δίνει, από το 1 ως το 24, την ένδειξη για την ώρα σε κάποια άλλη περιοχή του κόσμου. Για να γεμίσει σωστά το καντράν, οι οίκος επέλεξε και ένα υποκαντράν για τα δευτερόλεπτα στο 9, αντί να τους δώσει κεντρικό δείκτη που ίσως να έκανε πολύ busy το όλο σύνολο.

Φάσεις Σελήνης

Ένας από τους πιο κλασικούς και πιο όμορφους μετρητές είναι αυτός των Φάσεων της Σελήνης. Θα πει, βέβαια, κάποιος ότι όπως και η ημερομηνία, έτσι και οι Φάσεις της Σελήνης πρακτικά δίνονται μέσω ενός παραθύρου. Και θα έχει δίκιο.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι οίκοι, όπως η JaegerLeCoultre στο παράδειγμα της φωτογραφίας μας (το μοντέλο είναι το Master Ultra Thin Tourbillon Moon), που προσθέτουν το κάτι παραπάνω γύρω από το εν λόγω παραθυράκι, δίνοντας έξτρα ενδείξεις με δείκτες σε ένα υποκαντράν για το πόσο γεμάτη είναι η Σελήνη ή πόσες μέρες έχουν ακόμη για την επόμενη Πανσέληνο.

Αυτονομία Κουρδίσματος

Πολλές φορές, ειδικά σε ρολόγια των οποίων οι μηχανισμοί έχουν να περηφανεύονται για το μεγάλο τους power reserve, υπάρχει η αντίστοιχη μέτρηση πάνω στο καντράν, συνήθως στη μορφή ενός μικρού retrograde μετρητή. Ένα υπέροχο παράδειγμα είναι αυτός του Grand Seiko SBGA211, ενός εξαιρετικά λιτού ρολογιού από τιτάνιο με τον μετρητή της αυτονομίας κουρδίσματος ανάμεσα στο 7 και το 8. Για την ιστορία, το ρολόι μπορεί να μείνει ακίνητο και να συνεχίζει να λειτουργεί για 72 ώρες, δηλαδή 3 συνεχόμενες ημέρες.

Δέκατα του Δευτερολέπτου

Υπάρχουν πολύ σπουδαίοι μηχανισμοί που μπορούν να μετρούν δέκατα (κάποιοι ακόμη και εκατοστά) του δευτερολέπτου. Δεν είναι εύκολο, βέβαια, σε ένα χρονογράφο να προσθέσει κανείς τέτοιες ενδείξεις σε ένα καντράν και να μην το γεμίσει με τόση πληροφορία που τελικά να καταντά δυσανάγνωστη. Η Breguet, σε ένα από τα πιο αριστουργηματικά της ρολόγια, το Classique Chronometrie 7727, έχει ξεχωριστό μετρητή για την αυτονομία κουρδίσματος αλλά και για τα δευτερόλεπτα (υποκαντράν στο 12) και τα δέκατα των δευτερολέπτων (υποκαντράν μέσα στο υποκαντράν στο 1).

Υποκαντράν για την ίδια την ώρα

Μερικές φορές ένα υποκαντράν μπορεί να αντικαθιστά το κυρίως καντράν. Δηλαδή να μην υπάρχουν κεντρικοί δείκτες ώρας και λεπτών πάνω στο καντράν, αλλά όλες οι ενδείξεις να δίνονται με διάφορους μεγαλύτερους ή μικρότερους μετρητές και παράθυρα που διανέμονται αρμονικά πάνω του. Το πιο κλασικό παράδειγμα είναι το πανέμορφο Lange 1 της γερμανικής A. Lange & Söhne, με μεγάλο υποκαντράν για την ώρα και τα λεπτά, μικρότερο για τα δευτερόλεπτα, retrograde μετρητή για την αυτονομία κουρδίσματος και ένα παράθυρο «μεγάλης» ημερομηνίας.

Exit mobile version