5 θρυλικά ρολόγια που ταξίδεψαν στο διάστημα
- 5 ΜΑΙ 2022
Βλέπουμε τις ωρολογοποιίες να σπονσοράρουν αθλητές, να μπαίνουν στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, να προσπαθούν να συνδυάσουν τις δημιουργίες τους με τις τέχνες -αλλά αν ήταν ένας τομέας στον οποίον θα μπορούσαν να χωρέσουν όλες, τα πιο πολλά χρήματα για διαφήμιση θα τα επένδυαν σε κάτι που έχει σχέση με το διάστημα. Όμως στο διάστημα δεν πάνε πολλοί και δεν πάνε συχνά.
Έτσι τα λίγα ρολόγια που έχουν βρεθεί εκεί έξω ως τώρα φιγουράρουν περήφανα ξανά και ξανά στις λίστες με τα θρυλικότερα μοντέλα της ιστορίας της ωρολογοποιίας. Ακολουθούν τα πέντε πιο διάσημα.
Omega Speedmaster Moonwatch
Γράφαμε πρόσφατα για το «σεληνιασμό» που προκάλεσε στους συλλέκτες το Moonswatch που προέκυψε από τη συνεργασία Swatch και Omega. H λαχτάρα για την απόκτησή του δεν ήταν τυχαία. Βασίστηκε στη διασημότητα του Omega Speedmaster Moonwatch, του ρολογιού που οι περισσότεροι αναγνωρίζουν ως το απόλυτο ρολόι του διαστήματος.
Και ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το 1964 η NASA επέλεξε το συγκεκριμένο μοντέλο ως το ρολόι με το οποίο θα εξόπλιζε τους αστροναύτες της σε όλες τις επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα.
Για την ιστορία, το Speedmaster CK 2998, όπως λεγόταν πριν αποκτήσει το παρατσούκλι Moonwatch, είχε φορεθεί στην αποστολή Sigma 7 του 1962, που έκανε την τροχιά της Γης, από τον αστροναύτη Walter Schirra, αλλά τότε ήταν δική του επιλογή. To 1969, όταν οι Neil Armstrong και Buzz Aldrin πάτησαν στη Σελήνη, φορούσαν πια το επίσημο Omega Speedmaster της NASA που δίκαια εκείνη τη στιγμή καταγράφηκε στην ιστορία ως Moonwatch.
Strela
Strela ή Poljot ή Sekonda, ένα ρολόι με πολλά ονόματα. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ότι το Strela ήταν το πρώτο ρολόι που πραγματικά φορέθηκε στο διάστημα. Και εννοούμε πραγματικά στο διάστημα και όχι μέσα σε ένα σκάφος που ταξίδευε στο διάστημα. Μέχρι το 1965 οι επανδρωμένες πτήσεις ήταν «βόλτες» γύρω από την τροχιά της Γης, μέσα στο διαστημόπλοιο.
Στις 12 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς όμως, ο κοσμοναύτης Alexei Leonov βγήκε από το Voskhod 3KD του και «περπάτησε» για 12 λεπτά και 9 δευτερόλεπτα στο διάστημα.
Έτσι έγινε ο πρώτος άνθρωπος που εκτέθηκε σε κάτι άλλο από την ατμόσφαιρα της Γης, παρέα με το ρολόι του βεβαίως. Το Strela ήταν ένα ρολόι πιλότου που από τη δεκαετία του ’50 χρησιμοποιούσαν στη Σοβιετική Αεροπορία και έγινε στη συνέχεια, μέχρι το 1979 που σταμάτησε η κυκλοφορία του, το επίσημο ρολόι των κοσμοναυτών.
Heuer Stopwatch 2915A
Το Φεβρουάριο του 1962, ο John Glenn έγινε ο πρώτος Αμερικανός που βρέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Φορούσε ένα χρονόμετρο τσέπης της TAG Heuer που του είχε περάσει ένα υφασμάτινο λουράκι για να το δέσει πάνω από τη στολή του. Ήταν ένα εργαλείο, σχεδιασμένο για άλλη δουλειά, που άρεσε στο Glenn.
Δεν ήταν ένα ρολόι που η Heuer παρήγαγε σε πολλά κομμάτια γι’ αυτό και πρακτικά είναι σχεδόν αδύνατον να βρει κανείς σήμερα κάποιο. Υπάρχει, βέβαια, η σύγχρονη επανέκδοσή του.
Breitling Navitimer
To 1962, o δεύτερος Αμερικανός που βρέθηκε ποτέ σε τροχιά γύρω από τη Γη ήταν ο Scott Carpenter. Εκείνος προτίμησε ένα ρολόι με 24ωρη κλίμακα ώρας -μια απολύτως λογική επιλογή, αφού στο διάστημα δεν υπάρχει μέρα και νύχτα.
Το ρολόι του ήταν το Breitling Navitimer (Ref. 809), ένα κλασικό ρολόι πιλότου -που, πενήντα χρόνια μετά από εκείνη την πτήση στο διάστημα, επαναλανσαρίστηκε από την Breitling ως Navitimer Cosmonaute και έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή μοντέλα της ιστορίας της.
Sturmanskie
Το πρώτο, όμως, ρολόι που έφυγε ποτέ από τη Γη, είναι φυσικά αυτό που φόρεσε ο Yuri Gagarin τον Απρίλιο του 1961. Ήταν ένα Sturmanskie. Μια απολύτως λογική επιλογή, αφού το συγκεκριμένο ρολόι κατασκευαζόταν (από το 1949) ήδη μόνο για στρατιωτική χρήση, με βασικό γνώμονα την ανθεκτικότητα και την απόλυτη ακρίβεια.
Δεν ήταν διαθέσιμο στο εμπόριο και μόνο οι Σοβιετικοί στρατιωτικοί μπορούσαν να το αποκτήσουν.
Όταν το 1957, ο Gagarin αποφοίτησε από την ακαδημία πιλότων μαχητικών όπου είχε σπουδάσει, έλαβε ως δώρο -όπως και όλοι οι αξιωματικοί που βγήκαν από τη σχολή αυτή- ένα Sturmanskie. Ήταν, φυσικά, το ρολόι που φόρεσε στο διάστημα στις 12 Απριλίου του 1961.