6 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τα τζην παντελόνια
- 10 ΙΑΝ 2025
Όταν το 1951, ο Bing Crosby, ο Αμερικανός σταρ της υποκριτικής και της μουσικής, που βρισκόταν στο Βανκούβερ για επαγγελματικούς λόγους προσπάθησε να κάνει check in στο Hotel Vancouver, οι ιθύνοντες του ξενοδοχείου αρνήθηκαν να τον δεχθούν στις σουίτες τους, επειδή δεν ήταν κόσμια ντυμένος. Δεν φορούσε δηλαδή κοστούμι. Αντ’ αυτού ήταν ντυμένος με τζην από πάνω μέχρι κάτω: τζην πουκάμισο με τζην παντελόνι – όλα Levi’s.
Αν και αντιλήφθηκαν ποιος ήταν και του ζήτησαν συγγνώμη, αρνήθηκαν το check-in λόγω του dress code.
Όταν η Levi’s πληροφορήθηκε το περιστατικό, επικοινώνησε με τον Crosby και αποφάσισε να προχωρήσει στον σχεδιασμό ενός σμόκιν (tuxedo) κατασκευασμένο από denim ύφασμα προς τιμήν του. Και κάπως έτσι, τα υπόλοιπα είναι ιστορία για ένα από τα πιo ρετρό και old school στυλ ντυσίματος: το denim on denim ή double denim ή total denim look ή πιο δόκιμα, Canadian tuxedo.
Αυτή είναι μία από τις όχι και τόσο γνωστές αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστή το τζην παντελόνι, που χρονολογείται από το 1800 και εξελίχθηκε από βασικό ένδυμα εργασίας σε ένα από τα πιο δημοφιλή είδη ένδυσης στον κόσμο με διαχρονική αξία. Ακολουθούν πέντε ακόμα.
Τα τζην είχαν αρχικά άλλη ονομασία
Όταν ο επιχειρηματίας Levi Strauss και ο ράφτης Jacob Davies έλαβαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τους για τα τζην παντελόνια με τα μεταλλικά studs στα σημεία της μέσης που ενίσχυαν την ανθεκτικότητά τους στις 20 Μαΐου 1873, κυκλοφόρησαν τα πρώτα blue jeans τα οποία προορίζονταν για ανθρακωρύχους και άλλους εργάτες. Μόνο που τότε τους έδωσαν άλλη ονομασία: waist overalls (φόρμες μέση).
Τα χρηστικά, πρακτικά αυτά παντελόνια υπέστησαν την πρώτη τους αλλαγή το 1890, όταν η εταιρεία παρουσίασε τα Levi’s 501 waist overalls φτιαγμένα από μπλε denim, προκειμένου να διευρύνει την απήχηση και τη δημοφιλία τους πριν από την επικείμενη λήξη της πατέντας. (Το γιατί η Levi’s επέλεξε τον αριθμό 501 δεν είναι σαφές· πολλά από τα αρχεία της εταιρείας καταστράφηκαν στον σεισμό του Σαν Φρανσίσκο το 1906.)
Αυτή η κίνηση σηματοδότησε την έναρξη μιας αλλαγής στη μόδα του blue jean, που μέσα στις επόμενες δεκαετίες, πέρασε από την εργατική τάξη στον κινηματογράφο με σταρ όπως οι Marlon Brando (στο The Wild One του 1953) και James Dean (στο Rebel Without A Cause του 1955) να το φορούν και να το κάνουν μόδα. Καθώς το τζην παντελόνι λοιπόν συγκέντρωνε την προσοχή του mainstream κοινού, το επίκεντρο των εκστρατειών μάρκετινγκ μετατοπίστηκε από τον εργαζόμενο σε ένα ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για την καθημερινή μόδα. Μέχρι το 1960, το παντελόνι έγινε γνωστό ως «μπλε τζην», blue jean – όρος που αρχικά αναφερόταν σε ένα είδος υφάσματος από twilled από τη Γένοβα της Ιταλίας, αντικαθιστώντας οριστικά τον χαρακτηρισμό της φόρμας, του waist overalls.
Ο George W. Bush είχε απαγορεύσει τα τζην στον Λευκό Οίκο
Λίγο μετά την ανάληψη της προεδρίας το 2001, ο George W. Bush απαγόρευσε τα τζην παντελόνια στο Οβάλ Γραφείο, επιστρέφοντας σε έναν ενδυματολογικό κώδικα που είχε τεθεί σε ισχύ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του πατέρα του.
Πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του W. Bush, αρκετοί Αμερικανοί πρόεδροι συνήθιζαν να φορούν τζην παντελόνια στις δημόσιες εμφανίσεις τους, συμπεριλαμβανομένου του Jimmy Carter και του Ronald Reagan. Ο Bill Clinton ήταν ο πρώτος πρόεδρος που πρόσθεσε στο dress code του Λευκού Οίκου τα τζην παντελόνια.
Πάντως, για την ιστορία, ο George W. Bush έκανε μία εξαίρεση στον ενδυματολογικό κώδικα του Λευκού Οίκου επί θητείας, όταν το 2005, υποδέχτηκε τον τραγουδιστή των U2, Bono στο Οβάλ Γραφείο, παρά το γεγονός ότι εκείνος φορούσε μαύρο τζην παντελόνι.
Ένα αυτοκίνητο με θέμα το denim κυκλοφόρησε στα 70s
Το 1970, η American Motors Corporation αποκάλυψε ένα ασυνήθιστο δίθυρο subcompact αυτοκίνητο που ονομαζόταν Gremlin και το οποίο υπήρξε αρκετά αμφιλεγόμενο. Τρία χρόνια αργότερα, η εταιρεία έκανε το ντεμπούτο μιας ακόμη πιο ιδιαίτερης έκδοσης του οχήματος που ήταν το αποτέλεσμα συνεργασίας της με την Levi’s.
Το νέο αυτοκίνητο διαφημίστηκε ως ένα «οικονομικό αυτοκίνητο που ντύνεται με τζην παντελόνια» και η εσωτερική του επένδυση ήταν εμπνευσμένη από τα τζην της Levi’s – τα καθίσματα έμοιαζαν με τζην παντελόνια.
Λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευφλεκτότητα του τζην υφάσματος, η AMC και η Levi’s αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα υλικό που να μοιάζει με το denim.
Η συνεργασία των δύο εταιρειών επεκτάθηκε περαιτέρω μέσα στα χρόνια, με τη Mitsubishi να είναι μία από τις πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες που σχεδίασαν περιορισμένης έκδοσης μοντέλα σαν το Levi’s AMC Gremlin.
Το FBI ανέλυε τα ξεθωριασμένα blue jeans για να συλλάβει εγκληματίες
Οι ιατροδικαστικοί αναλυτές στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών έτειναν να εξετάζουν τα σχέδια των ξεθωριασμένων τζην παντελονιών στην προσπάθεια τους να συλλάβουν εγκληματίες. Η μέθοδος αυτή αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1996 μετά από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων και ληστειών τραπεζών στο Σποκέιν της Ουάσιγκτον και τα ευρήματα έπαιξαν ρόλο στην επιτυχή καταδίκη μιας ομάδας υπεύθυνης για τα εγκλήματα.
Δεδομένου ότι τα μπλε τζην παντελόνια συνήθως ξεθωριάζουν σε διάφορα σημεία μετά το πλύσιμο, το FBI ανέλυσε τότε σημάδια ξεθωριάσματος και σκούρες κηλίδες στα στριφώματα τζην που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια εντάλματος έρευνας και τα ταίριαξε με φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από σκηνές του εγκλήματος.
Το FBI πάντως εκτιμά σήμερα ότι η αξιοπιστία της εν λόγω τεχνικής δεν είναι αξιόπιστη ώστε να χρησιμοποιείται γενικώς και αορίστως.
Το μεγαλύτερο τζην που έχει φτιαχτεί ποτέ
Έχει 65 μέτρα ύψος και 42 μέτρα πλάτος, φτιάχτηκε από μία ομάδα 50 ατόμων σε ένα πολυκατάστημα στη Λίμα του Περού και κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 19 Φεβρουαρίου του 2019, σε έναν χώρο στάθμευσης εμπορικού κέντρου.
Για την ιστορία, το γιγαντιαίο τζην παντελόνι χρειάστηκε περίπου έξι μήνες για να ολοκληρωθεί, ζύγιζε έξι τόνους και όταν καταστράφηκε μετατράπηκε σε 10.000 επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες, σε μία προσπάθεια για τη μείωση της χρήσης πλαστικού.