Αυτό είναι το μόνο jacket που χρειάζεσαι για να βγάλεις το φθινόπωρο (και είναι θρύλος)
- 26 ΣΕΠ 2016
‘Ελαφρύ’, ‘ευέλικτο’ και ‘ευκολοφόρετο’ είναι λίγα μόνο από τα επίθετα που έρχονται στο μυαλό όταν κάποιος επιχειρεί να περιγράψει το γνώριμο κοντό, βαμβακερό μπουφάν που ίσως μέχρι σήμερα να μην γνώριζες πως ονομάζεται Harrington jacket.
Πιο κοντό από καμπαρντίνα, πιο λεπτό από bomber, είναι το ιδανικότερο πανωφόρι για τις ‘ούτε κρύο, ούτε ζέστη’ μέρες, όπως αυτές που διανύουμε τώρα. Και επειδή ο αναποφάσιστος καιρός στην Ελλάδα κρατάει ως τα Χριστούγεννα, αν δεν έχεις ήδη ένα στην ντουλάπα σου, ίσως ήρθε η ώρα να το αποκτήσεις.
Οι κύριοι John και Isaac Miller από το Manchester θεωρούνται οι ‘μπαμπάδες’ αυτού του μπουφάν με το κουμπί στο γιακά, το οποίο εμπνεύστηκαν το 1937, ως ένα από τα μοντέλα που θα κατασκεύαζε η εταιρία τους Baracuta. Γεννημένο στη Αγγλία αλλά με σκωτσέζικη καρδιά (και σκωτσέζικη Fraser καρό φόδρα να το αποδεικνύει), δημιουργήθηκε αρχικά για να διασκεδάσει σε γήπεδα του γκολφ – άλλωστε και οι ίδιοι οι Millers ήταν λάτρεις του ευγενούς αυτού σπορ. Το νέο αυτό μπουφάν ήταν φτιαγμένο από αδιάβροχο βαμβακερό ύφασμα, οι τσέπες χωρούσαν άνετα κάμποσα λευκά μπαλάκια και το λάστιχο στη μέση και στα μανίκια επέτρεπε ανεμπόδιστες κινήσεις του σώματος και των χεριών.
Οι golfers σίγουρα δεν μπορούσαν να φανταστούν πως το αγαπημένο τους μπουφάν δεν θα αργούσε να αγαπηθεί από μια εναλλακτική μερίδα της κοινού, από υποκουλτούρες της βρετανικής νεολαίας που θα έγραφαν ιστορία με το στιλ και τη μουσική τους, όπως οι Mods και οι Punks.
Και παρότι το μοντέλο G9 έσκιζε στην Βρετανία, η μοίρα του επιφύλασσε μια άλλη, ακόμη μεγαλύτερη καριέρα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Στις Η.Π.Α. της δεκαετίας του 50 και του 60 το εν λόγω jacket φορέθηκε με πάθος από μερικούς από τους μεγαλύτερους θρύλους της εποχής και μάλιστα εκεί βαφτίστηκε, παίρνοντας το όνομά του από τον χαρακτήρα Rodney Harrington της δημοφιλούς σειράς Peyton Place. Ο Ryan O’ Neil που τον ενσάρκωνε φορούσε συχνά-πυκνά αυτό το άνετο βαμβακερό jacket και η εικόνα του εισέβαλε στο σπίτι του μέσου Αμερικανού. Ένας Ryan O’ Neil όμως δεν φέρνει την άνοιξη – ή, τελοσπάντων, δεν αρκεί για να τοποθετηθεί ένα ρούχο στο πάνθεον με τα πιο iconic κομμάτια όλων των εποχών. Για να συμβεί αυτό, αναλαμβάνουν άλλοι. Μήπως γνωρίζεις τον κύριο;
Ναι, ο θρύλος James Dean, στην πιο εμβληματική του εμφάνιση στην ταινία Επαναστάτης Χωρίς Αιτία φοράει ένα κόκκινο Harrington και το κάνει να μοιάζει αδιανόητα cool. Και παρότι ο Dean μπορεί να έφτανε για να κάνει το Harrington Jacket best seller σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι Paul Newman, Elvis Presley, Steve McQueen και Gregory Peck φρόντισαν ώστε να περάσει η φήμη του στην αιωνιότητα – και να ξεπουλά το G9 Baracuta πιο γρήγορα από ζεστά ψωμάκια.
Εκείνοι – και τόσοι άλλοι – το φόρεσαν σε αξέχαστες casual εμφανίσεις τους, αλλά και σε ταινίες – ορόσημο όπως το Thomas Crown Affair και το King Creole.
Το Harrington jacket ήταν πλέον συνώνυμο του low key, καθημερινού στιλ: φορεμένο με τζιν ή με βαμβακερά chinos, με loafers ή με αθλητικά, με t-shirt ή με κουμπωμένο μέχρι επάνω πουκάμισο, το Harrington jacket είχε την δυνατότητα να μεταμορφώνεται επάνω στους ώμους εκείνου που το φορά.
Και παρότι το Harrington είναι ένα ήπιου χαρακτήρα μπουφάν, σήμερα έχει ταυτιστεί και με τους σκληρούς της μεγάλης οθόνης, όπως τον Daniel Craig και τον Jason Statham, αλλά και από καθωσπρέπει ζεν πρεμιέ όπως ο Bradley Cooper.
Το Harrington Jacket, που αρχικά ήταν φτιαγμένο από βαμβάκι και αργότερα πολυεστέρα πλέον κυκλοφορεί σε αμέτρητες παραλλαγές και από μεγάλη ποικιλία υλικών, όπως κοτλέ, σουέντ ή μαλλί. Καθώς είναι ένα εξαιρετικά φιλικό προς τον χρήστη ρούχο, αγκαλιάστηκε από όλες τις κοινωνικές τάξεις, φορέθηκε ως ‘στολή εργασίας’ από αστυνομικούς και ταχυδρόμους, έγινε αγαπητό από άντρες κάθε ηλικίας – δεν είναι σπάνιο, τώρα το φθινόπωρο, να δεις μεγαλύτερους σε ηλικίας άντρες να προστατεύονται από τα πρώτα κρύα κουμπώνοντας το κλασικό μπουφάν τους μέχρι επάνω. Και φυσικά, το Harrington λατρεύτηκε από όλες τις μαμάδες του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένου και της δικής σου: γιατί όταν οι μαμάδες λένε “πάρε μπουφανάκι” εννοούν ακριβώς αυτό.