Ερευνητές ανακάλυψαν τον λόγο που γκριζάρουν τα μαλλιά
Όπως ισχυρίζονται μάλιστα η έρευνά τους θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για την αντιστροφή της διαδικασίας του γκριζαρίσματος.
- 13 ΜΑΡ 2024
Κάποιοι γκριζάρουν αρκετά νωρίς, οι περισσότεροι όμως εκεί κοντά στα 40. «Μετά την ηλικία των 35 ετών είναι απολύτως φυσιολογικό να αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών.
Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο: καθώς οι θύλακες της τρίχας γερνούν, μειώνονται και τα επίπεδα μελανίνης που αυτοί περιέχουν. Πρόκειται για μία χημική ουσία στην οποία τα μαλλιά οφείλουν το φυσικό τους χρώμα. Αυτή η διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι νέες τρίχες που αναπτύσσονται να χάνουν το χρώμα τους, να αποκτούν σταδιακά γκρίζα όψη μέχρι τελικά να γίνουν εντελώς λευκές», είχε αναφέρει ο Robert H. Shmerling, ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ σε επιστημονικό άρθρο του στο Harvard Health Publishing, σχετικά με τη διαδικασία του γκριζαρίσματος.
Τώρα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Grossman από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον ακριβή λόγο που τα μαλλιά γκριζάρουν και εν συνεχεία, ασπρίζουν.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature και διεξήχθη σε ποντίκια, τα οποία έχουν πανομοιότυπα κύτταρα με τον άνθρωπο, διαπιστώθηκε ότι ορισμένα βλαστοκύτταρα στο δέρμα, που ονομάζονται βλαστοκύτταρα μελανοκυττάρων ή McSCs, έχουν μια μοναδική ικανότητα να μεταφέρονται μεταξύ τμημάτων ανάπτυξης των τριχοθυλακίων. Στο πέρασμα του χρόνου, χάνουν τη συγκεκριμένη ικανότητα, με αποτέλεσμα η τρίχα να χάνει, με τη σειρά της, το φυσικό της χρώμα και να γκριζάρει.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κινητικότητα των βλαστοκυττάρων των μελανοκυττάρων είναι το κλειδί για να είναι τα μαλλιά υγιή ώστε να μπορούν να διατηρούν το χρώμα τους», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Mayumi Ito, PhD, καθηγητής στο Ronald O. Perelman Department of Dermatology and the Department. Κυτταρικής Βιολογίας στο NYU Langone Health.
Επισήμανε επίσης ότι η ερευνητική του ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει τρόπους αποκατάστασης της κινητικότητας των McSCs ή της μετακίνησής τους στα τμήματα ανάπτυξης των τριχοθυλακίων, όπου μπορούν να παράγουν χρωστική ουσία.
«Οι πιθανές εφαρμογές αυτής της έρευνας είναι σημαντικές. Το γκριζάρισμα των μαλλιών επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ενώ συχνά θεωρείται ως φυσιολογικό μέρος της γήρανσης, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου», υπογράμμισε και τόνισε ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες για την πρόληψη ή την αναστροφή του γκριζαρίσματος των μαλλιών.
Η εργασία της ερευνητικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU για τα McSCs είναι μόνο ένα παράδειγμα της πρωτοποριακής έρευνας που διεξάγεται στον τομέα της βιολογίας των βλαστοκυττάρων. Τα βλαστοκύτταρα, που μπορούν να βρεθούν σε πολλούς διαφορετικούς ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του μυελού των οστών, του αίματος και του λίπους, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν επανάσταση στην ιατρική παρέχοντας νέους τρόπους για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος ασθενειών και τραυματισμών, καθώς είναι πολύτιμα για την επισκευή ή την αντικατάσταση κατεστραμμένου ιστού. Έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία παθήσεων, όπως η λευχαιμία, το λέμφωμα και ορισμένες μορφές αναιμίας.