Εσύ θα τολμήσεις την τάση του athleisure;
- 29 ΣΕΠ 2012
Αν είσαι θαμώνας σε ετούτη εδώ τη στήλη, ξέρεις πολύ καλά πως οι αναγνώστες χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: σε εκείνους που θεωρούν ΟΚ το να φοράς τη φόρμα σου εκτός γυμναστηρίου και σε εκείνους που δεν διανοούνται να πάνε για καφέ / φαγητό / βόλτα με αθλητική περιβολή. Και ο αγώνας του στυλ συνεχίζεται, με τους πρώτους να προσπαθούν να επικρατήσει η άνεση και τους δεύτερους να μάχονται υπέρ της καλαισθησίας.
Είναι όμως στην πραγματικότητα αυτά τα δύο έννοιες αλληλοαναιρούμενες; Ή μήπως υπάρχει τρόπος να είναι κάποιος και άνετος και καλόγουστος ταυτόχρονα; Μπορεί ένα αθλητικό ντύσιμο να είναι συγχρόνως και κομψό;
Η νέα τάση του Athleisure απαντάει «ναι».
Συμφυρμός των λέξεων Athletic και Leisure, το ανερχόμενο trend που θέλει τα sporty ρούχα να το σκάνε από το γυμναστήριο και να βγαίνουν στους δρόμους κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, χάρη στην άνεσή του και τον relaxed αέρα που αποπνέει. ΟΚ, προφανώς δεν θα εμφανιστείς ποτέ σε black tie event με athleisure σύνολο, αλλά στο ερώτημα «μπορώ να βάλω το hoodie μου και να πάω για μια μπύρα;» οι athleisurists απαντάνε με ενθουσιασμό «φυσικά».
Φυσικά, όλα εξαρτώνται κι από το hoodie. Αν μιλάμε για το φθαρμένο και εντελώς παρωχημένο hoodie που έχεις από το γυμνάσιο, καλύτερα να περιορίσεις τις εμφανίσεις του στο να βγάζεις με αυτό τον σκύλο βόλτα. Αν, όμως, μιλάμε για ένα κομψό, καλοσχεδιασμένο και ειδικά μελετημένο hoodie, τότε το πράγμα αλλάζει ριζικά: πάρε για παράδειγμα το Ζ.Ν.Ε. (αρχικά για το Zero Negative Energy) Hoodie της adidas Athletics: δεν φτάνει που είναι πανέμορφο, έχει σχεδιαστεί για να μπλοκάρει τους αντιπερισπασμούς και να βοηθάει τους αθλητές (αλλά και όποιον το φοράει) να παραμένουν συγκεντρωμένοι. Μηδενική Αρνητική Ενέργεια, μηδενική βαβούρα της πόλης αλλά και μηδενική κακογουστιά διαπερνούν το Z.N.E. Hoodie, που παρότι παρουσιάστηκε μόλις το Σεπτέμβριο, το έχουν ήδη προσθέσει στην καθημερινότητά τους αθλητές όπως ο Κώστας Φουρτούνης, η Αναστασία Μαρινάκου και ο Εμμανουήλ Καραλής, αλλά και όλοι οι παίκτες της ΠΑΕ Ολυμπιακός και της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Ωστόσο, μην βιαστείς να πανηγυρίσεις: όπως κάθε νέα τάση έτσι και αυτή θέλει προσοχή ως προς το πώς θα την ενσωματώσεις στο στυλ σου, ώστε το αποτέλεσμα να είναι δημιουργικό και cool. Για αρχή, θυμήσου πέντε απλούς κανόνες:
> Η λέξη κλειδί είναι ‘ισορροπία’: χρειάζεται μαεστρία στο να πάρεις μερικά αμιγώς αθλητικά κομμάτια, να τα μπλέξεις με κάποια άλλα καθημερινά και να τα πας όλα μαζί για ποτό ή στο γραφείο. Όταν, για παράδειγμα, φοράς αθλητικό φούτερ, φρόντισε το παντελόνι σου να είναι ένα καλοραμμένο chino (όχι φόρμα ή τζιν), ώστε να κάνει κομψή αντίθεση.
> Μείνε μακριά από ‘γυμναστηριακές’ αποχρώσεις. Φλούο πράσινα και κίτρινα, μπλε ελεκτρίκ και κόκκινα ντοματί με τεράστια αθλητικά λογότυπα, δεν έχουν καμία θέση στη ζωή σου άπαξ και περάσεις το κατώφλι των αποδυτηρίων. Μείνε στυλιστικά ασφαλής προτιμώντας μαύρο, γκρι, σκούρο μπλε, λαδί, μπεζ ή λευκό.
> Προσοχή στους όγκους: το πρόβλημα με τα αθλητικά ρούχα είναι πως εκείνοι που τα φοράνε επιλέγουν είτε να είναι πάρα πολύ στενά, είτε υπερβολικά χαλαρά και ογκώδη. Δεν θέλεις να μοιάζεις ούτε με αρσιβαρίστας, ούτε με ράπερ. Στο πλαίσιο του athleisure, τα ρούχα σου πρέπει να παραμένουν κοντά στο σώμα σου αλλά να μην περιορίζουν τις κινήσεις σου.
> Τα συνθετικά υφάσματα μπορεί να κάνουν υψηλές επιδόσεις στα σπορ, έχουν όμως χαμηλές επιδόσεις στο στυλ. Οπότε περιόρισε όσο μπορείς το lycra και άλλα εφαρμοστά και/ή γυαλιστερά που παραπέμπουν σε τάξεις αερόμπικ των ’80s.
> Υπάρχουν και περιπτώσεις που το athleisure δεν ‘κολλάει’ με τίποτα. Events, εορτασμοί, καλέσματα, βραδινές έξοδοι, πρώτα ραντεβού, γνωριμία με πεθερικά, meetings, συναντήσεις για να κλείσεις business deals και άλλες παρόμοιες περιστάσεις με αυξημένο βαθμό επισημότητας, απαιτούν από εσένα κλασικό αντρικό ντύσιμο. Άσε τα πειράματα για αργότερα.
Ευτυχώς, πάντως, οι επιλογές σου στην αγορά για chic αθλητικά κομμάτια δεν είναι λίγες: βλέπεις, κορυφαίες εταιρίες όπως η Adidas, λανσάρουν πλέον συλλογές όπως η adidas Athletics που δεν προορίζονται μόνο για αθλητές ή καθημερινούς ανθρώπους την ώρα που αθλούνται, αλλά για το ‘πριν’ και το ‘μετά’ του κάθε αγώνα ή της κάθε προπόνησης. Αυτός ο χρόνος, άλλωστε, που συγκεντρώνεσαι στον στόχο σου και μαζεύεις τις σκέψεις σου, είναι που τελικά κρίνει το αποτέλεσμα.