Γιατί σε ενοχλεί ξαφνικά το δέρμα κάτω από το μούσι
Η λύση δεν είναι να το ξυρίσεις, αλλά να κατανοήσεις τους λόγους που οδήγησαν σε μία ερεθισμένη επιδερμίδα για να ξεκινήσεις πλέον να το φροντίζεις σωστά.
- 6 ΙΟΥΝ 2021
Έντονη φαγούρα, κοκκινίλα, ξηροδερμία. Κάτι δεν πάει καλά όχι με το μούσι, αλλά με το δέρμα που κρύβεται από κάτω. Το νιώθεις ξαφνικά να σε τραβάει, να τσούζει και γενικά να σε ενοχλεί. Μήπως όμως όλα αυτά δεν συμβαίνουν έτσι στα ξαφνικά;
Η ερεθισμένη επιδερμίδα δεν είναι ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται συχνά αντιμέτωποι μόνο όσοι ξυρίζονται σχεδόν καθημερινά. Αφορά και μία μεγάλη μερίδα εκείνων που έχουν μούσι και είτε δεν το φροντίζουν καθόλου, είτε το περιποιούνται με λάθος τρόπο με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το δέρμα κάτω από τις τρίχες.
7 βασικοί λόγοι που ερεθίζεται το δέρμα για να ξεκινήσεις να φροντίζεις το μούσι σου σωστά
Δεν το λούζεις όπως πρέπει
Το πιο κοινό λάθος που κάνει η πλειοψηφία είναι όπως λούζει τα μαλλιά στο ντους, να λούζει άτσαλα και γρήγορα και το μούσι, κάνοντας ουσιαστικά μία τρύπα στο νερό. Ο σωστός καθαρισμός περιλαμβάνει τη χρήση ενός σαμπουάν κατάλληλου για μούσια, που περιποιείται το δέρμα και τις τρίχες, ενώ περιέχει ειδικά συστατικά που τρέφουν και μαλακώνουν την επιδερμίδα.
Χρησιμοποιείς ζεστό νερό
Όταν πλένεις το μούσι με ζεστό νερό, αφυδατώνεις τόσο τις τρίχες, όσο και το δέρμα στραγγίζοντας και τα δύο από τη φυσική τους υγρασία που τα διατηρεί ενυδατωμένα. Από εδώ και στο εξής ξεκίνα να χρησιμοποιείς μόνο χλιαρό ή κρύο νερό κατά το λούσιμο.
Το στεγνώνεις με πιστολάκι
Παρομοίως με το ζεστό νερό, ο θερμός αέρας αφυδατώνει πρώτα τις τρίχες και έπειτα την επιδερμίδα κάτω από αυτές, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ξηροδερμίας.
Το beard oil σού είναι άγνωστη λέξη
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική για την καλή υγεία τόσο της γενειάδας, όσο και του δέρματος. Με ένα ειδικό λάδι, το γνωστό beard oil, θα μαλακώσεις τις τρίχες, που μπορεί να είναι άγριες και σκληρές και θα θρέψεις την επιδερμίδα σε βάθος. Προτίμησε ένα προϊόν, που να έχει φυτική σύνθεση, να μην περιέχει parabens και οινόπνευμα.
Αμελείς το τριμάρισμα
Το ότι μακραίνεις το μούσι, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσεις να το τριμάρεις. Χρειάζεται συχνό τριμάρισμα για να είναι καλοσχηματισμένο και να διατηρείται καθαρό.
Δεν το χτενίζεις σχεδόν ποτέ
Όταν χτενίζεις το μούσι, δεν ξεμπερδεύεις απλά τις τρίχες. Κάνεις παράλληλα ένα είδους απολέπιση στο δέρμα, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες για εμφάνιση πιτυρίδας.
Έχεις πιτυρίδα…
Αμελώντας όλα τα παραπάνω βήματα, είναι φυσικό και επόμενο το δέρμα κάτω από το μούσι να γίνει ξηρό, αφυδατωμένο και να γεμίσει με λευκές νιφάδες.
… ή/και θυλακίτιδες
Εκτός από την πιτυρίδα, ένα ακόμα σύμπτωμα της απεριποίητης γενειάδας είναι οι θυλακίτιδες, όταν δηλαδή οι τρίχες αντί να βγαίνουν στην επιφάνεια, αρχίζουν να μεγαλώνουν εσωτερικά προκαλώντας φλεγμονές στους θύλακες και στην γύρω περιοχή. Οι ήπιες θυλακίτιδες υποχωρούν μόνες τους. Ωστόσο οι πιο σοβαρές περιπτώσεις χρίζουν φαρμακευτικής αγωγής.
Το να ξεκινήσεις από σήμερα να περιποιείσαι σωστά το μούσι σου είναι σημαντικό για να έχεις μία προσεγμένη εμφάνιση, αλλά πάνω απ’ όλα μία υγιή όψη από μέσα προς τα έξω.