Γιατί χάνουμε τελικά μαλλιά το φθινόπωρο
Τι είναι η εποχική τριχόπτωση; Πόσες τρίχες είναι φυσιολογικό να πέφτουν καθημερινά; Από ποιο σημείο και μετά φλερτάρεις με την αραίωση; Πώς μπορείς να ενδυναμώσεις τα μαλλιά;
- 13 ΟΚΤ 2021
Κάθε φθινόπωρο τα ίδια. Χτενίζεσαι και η βούρτσα γεμίζει τρίχες. Φορμάρεις τα μαλλιά με τα χέρια σου και οι τρίχες κολλάνε πάνω τους. Ακόμα όμως κι όταν δεν τα αγγίζεις, παρατηρείς ότι ορισμένες πέφτουν διακριτικά πάνω στα ρούχα. Είναι φυσιολογικό όλο αυτό;
Το φθινόπωρο τα μαλλιά πέφτουν. Άντρες και γυναίκες ταλαιπωρούνται από την εποχική τριχόπτωση και αυτό ναι, είναι κάτι φυσιολογικό που δεν χρίζει ανησυχίας.
Θα στο έχει επιβεβαιώσει και ο κομμωτής σου. Εξάλλου, όπως ο οργανισμός ανανεώνει τακτικά όλα τα κύτταρα του σώματος, το ίδιο κάνει και με τα μαλλιά.
Γιατί συμβαίνει η εποχική τριχόπτωση
Η πτώση των μαλλιών κατά τους φθινοπωρινούς μήνες συμβαίνει κυρίως λόγω της καλοκαιρινής τους ταλαιπωρίας, της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο που σε συνδυασμό με την έντονη ζέστη και το αλάτι της θάλασσας στραγγίζει την τρίχα από τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που τη διατηρούν υγιή.
Πότε σταματά να είναι μία φυσιολογική διαδικασία
Στην εποχική τριχόπτωση χάνουμε 100 με 150 τρίχες καθημερινά, αλλά επειδή διαθέτουμε τουλάχιστον 100.000 τρίχες, η απώλεια αυτή δεν είναι αισθητή. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν αναφερόμαστε στις τρίχες που σπάνε, αλλά σε εκείνες που πέφτουν. Το σπάσιμο της τρίχας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, ένα σημάδι αδυναμίας των μαλλιών.
Για να επανέλθουμε στο θέμα μας, όσο πιο νέος είσαι, τόσο πιο εύκολα η τρίχα που χάθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής διαδικασίας αντικαθίσταται από μία καινούργια, ενώ μετά τη μέση ηλικία η αναπλήρωση των τριχών γίνεται με αργό ρυθμό.
Σε ποια περίπτωση όμως πρέπει να ανησυχήσεις; Μόνο σε εκείνη που τα μαλλιά σου έχουν γενικότερη τάση για έντονη τριχόπτωση όλο τον χρόνο ή έχεις διαγνωσμένο πρόβλημα αραίωσης/φαλάκρας.
Πώς θα ενδυναμώσεις τα μαλλιά
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις τα μαλλιά σου να δυναμώσουν είναι, εκτός από το να χρησιμοποιείς όσο μπορείς προϊόντα με φυτική σύνθεση, χωρίς χημικές ουσίες που τα επιβαρύνουν, να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή.
Να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α και πρωτεΐνη και να διατηρείς τον οργανισμό ενυδατωμένο, πίνοντας 1,5 με 2 λίτρα νερό την ημέρα.