H αέναη επιρροή του Steve McQueen στο αντρικό στυλ
- 7 ΝΟΕ 2023
Μαζί με τους James Dean και Paul Newman, ο Steve McQueen κάθεται στο θρόνο των διαχρονικότερων style icons που ενέπνευσαν, εμπνέουν και θα συνεχίσουν να εμπνέουν με τον τρόπο που ντυνόντουσαν το αντρικό στυλ.
Στις δεκαετίες που μεσουράνησε στο σελιλόιντ, στα 60s και τα 70s, παρέδωσε μαθήματα κομψότητας, coolness και αυτοπεποίθησης με τις στιλιστικές του επιλογές.
Ντυνόταν απλά, επέλεγε κλασικά κομμάτια, δημιουργούσε καθαρά σύνολα, λάτρευε το smart casual look, μα πάνω απ’ όλα φορούσε τα ρούχα, ποτέ δεν τον φόρεσαν. Η σιγουριά που απέπνεαν οι εμφανίσεις του ήταν όλη η γοητεία του.
Το φωτογραφικό άλμπουμ του αθανάτου στυλ του Steve McQueen
«Οι επιρροές μου έρχονται από την κανονική μου ζωή. Δε με ενδιαφέρει το σινεμά και αυτό το λέω για το καλό του σινεμά. Με ενδιαφέρει η ζωή. Τι κάνει κάποιος και πως επιδρά μέσα από αυτό που κάνει», είναι μία από τις πιο διάσημες ατάκες του ηθοποιού-θρύλου που υπενθυμίζει την αυθεντικότητα που τον διέκρινε σε προσωπικό, επαγγελματικό ακόμα και στιλιστικό επίπεδο.
Γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου του 1930 και έφυγε πολύ νωρίς, τον Νοέμβριο του 1980 χτυπημένος από τον καρκίνο. Με αφορμή την επέτειο του θανάτου του, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω σε κάποιες από τις πιο εμβληματικές του εμφανίσεις.
Το φωτογραφικό αφιέρωμα που ακολουθεί επαναφέρει στη μνήμη μας το αξεπέραστο στυλ του Steve McQueen· το κληροδότημά του στην αντρική μόδα. Τα κομμάτια και τα looks που πέρασαν το στυλ του στην αθανασία.
Μπορεί το λευκό Τ-shirt να έχει ταυτιστεί με τον James Dean, τον Marlon Brando και τον Paul Newman, ωστόσο η δημοφιλία εκείνου με τη V-λαιμόκοψη ανήκει δικαιωματικά στον McQueen.
Η καμπαρντίνα ήταν ένα από τα αγαπημένα του πανωφόρια.
Μία άλλη μεγάλη του αγάπη ήταν τα ρολόγια. Από το Rolex Speedking στη Μεγάλη απόδραση (1963) μέχρι το TAG Heuer Monaco στο Le Mans (1971), φόρεσε στον καρπό του κλασικά μοντέλα που ταυτίστηκαν με το προσωπικό του στυλ και έγραψαν ιστορία στην ωρολογοποιία.
Χρησιμοποιούσε τα αξεσουάρ τόσο όσο, ώστε να δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω στο look του. Εκτός από τα ρολόγια, τα καπέλα, τα μαντήλια και τα γυαλιά ηλίου ήταν το φετίχ του. Τα Persol γυαλιά ηλίου που φόρεσε στην Υπόθεση Τόμας Κράουν (1968) θεωρούνται σήμερα κλασικά.
Ο Steve McQueen είχε αδυναμία στα casual jackets και το bomber ήταν ένα από εκείνα που πρωταγωνιστούσαν στην γκαρνταρόμπα του. Παρομοίως και το Harrington.
Ντυνόταν απλά, συνδυάζοντας κλασικά κομμάτια και χτίζοντας κομψά, στιβαρά σύνολα.
Τα σταυρωτά σακάκια ήταν ο ακρογωνιαίος λίθος των formal εμφανίσεών του. Τα κοστούμια των τριών κομματιών (σακάκι, γιλέκο, παντελόνι) σε μονόχρωμο ή καρό σχέδιο επίσης.
Υπήρξε λάτρης του αμερικάνικου preppy look, παντρεύοντας ιδανικά τα χαρακτηριστικά κομμάτια που το απαρτίζουν: Oxford πουκάμισα, ελαφριά πουλόβερ, chino παντελόνια, πάνινα sneakers.
Εκτός από το preppy, ένα ακόμα κατεξοχήν αμερικάνικο στυλ ντυσίματος είναι το canadian tuxedo ή αλλιώς double denim (τζην πάνω, τζην κάτω), που στα 50s και τα 60s ήταν η απόλυτη τάση, αντισυμβατική και αλήτικη. Ο Steve McQueen την υιοθέτησε με τον πιο γοητευτικά cool τρόπο.