ΡΟΛΟΙ

H Hublot έφτιαξε ένα ρολόι από κεραμικό με minute repeater

Το πιο μοντέρνο υλικό για μια από τις πιο «ξεχασμένες» λειτουργίες στην ωρολογοποιία, το minute repeater.

Ίσως να έχεις προλάβει στο σπίτι κάποιου θείου ένα ρολόι τοίχου – «κούκο». Αυτό που έβγαζε έναν ήχο κάθε ώρα -και στις 12 άνοιγε ένα πορτάκι, εμφανιζόταν ένα πουλί και έκανε «κούκου». Πέραν της θυμηδίας που προκαλεί η περιγραφή του αυτήν τη στιγμή και της καλτίλας που περιβάλει τα όποια εναπομείναντα τέτοια ρολόγια σήμερα, ειδικά αν λειτουργούν κανονικά, μπορείς εύκολα να καταλάβεις την πρακτικότητά του σε άλλες, μακρινές εποχές.

Όταν δεν υπήρχε ηλεκτρισμός και οι ήχοι ενημέρωναν με απλό τρόπο για το τι ώρα είναι ακόμη και στο σκοτάδι. Και αν σε ένα ρολόι τοίχου, ο μηχανισμός για την παραγωγή του ήχου έχει αρκετό χώρο για να στηθεί, τι γινόταν στα ρολόγια τσέπης -που τη συνέχεια έγιναν ρολόγια χειρός;

Το complication του minute repeater, που επιτρέπει στο χρήστη του ρολογιού να επιλέξει αν θέλει να ακούει ένα κουδούνισμα σε τακτά διαστήματα (κάθε ώρα, τέταρτο ή ακόμη και λεπτό) είναι από τα παλαιότερα της ωρολογοποιίας και, βεβαίως, από τα πιο δύσκολα στην κατασκευή. Με τον καιρό ξεχάστηκε, αφού η ανάγκη της υπενθύμισης της ώρας μέσω ήχου σταδιακά μειώθηκε.

Σήμερα, τα ρολόγια με minute repeaters είναι φετίχ για τους συλλέκτες και οι λίγοι οίκοι που συνεχίζουν να φτιάχνουν τέτοια complications για τους μηχανισμούς τους, συνήθως τα κρατούν για «μεγάλα» ρολόγια, από υπερπολύτιμα υλικά και τα συνδυάζουν με αρκετά ακόμη complications, δημιουργώντας ακριβώς αυτό: σπάνια μοντέλα που απευθύνονται αποκλειστικά σε συλλέκτες.

Η καινοτομία της Hublot

Η Hublot είναι μια από αυτές τις ωρολογοποιίες, αλλά το πιο πρόσφατό της minute repeater φέρνει μια αναπάντεχη καινοτομία: είναι το πρώτο ρολόι στην ιστορία που έχει τέτοιο complication και είναι κατασκευασμένο από κεραμικό.

Έτσι το πιο μοντέρνο υλικό συνδυάζεται με την πιο αρχαία μεγάλη στιγμή της ωρολογοποιίας. Όμως σε αυτό το -εντυπωσιακό όπως ακούγεται- σόου της Hublot υπάρχει μια ένσταση: το κεραμικό δεν είναι καθόλου καλός αγωγός του ήχου…

Η Hublot ξεπέρασε αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερες καμπάνες που παράγουν ήχο σε χαμηλότερη συχνότητα απ’ ότι τα συνήθη minute repeaters –«καμπάνες καθεδρικού», όπως ονομάζονται. Το κεραμικό επηρεάζει λιγότερο τις χαμηλές συχνότητες, οπότε η επιλογή αυτή ήταν απολύτως λογική. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι το Hublot Big Bang Integral Minute Repeater χρειάζεται μια μεγάλη κάσα για να χωρέσει όλο τον μηχανισμό -αλλά μιλάμε για την Hublot, που έτσι κι αλλιώς σπάνια φτιάχνει μικρά ρολόγια.

Η κάσα του λοιπόν, από κεραμικό, έχει διάμετρο 43 και πάχος 14,15 χιλιοστών και από τη διαφανή της πλάτη αλλά και από το skeleton καντράν του μπορείς να χαζέψεις τον υπέροχό του μηχανισμό. Είναι ο HUB 801 με tourbillon και αυτονομία κουρδίσματος στις 80 ώρες. Όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, δεν είναι ένα ρολόι που μπορεί να κατασκευαστεί εύκολα. H Hublot μάλιστα το βγάζει σε δύο χρώματα (λευκό και μαύρο) και έχει σκοπό να κυκλοφορήσει στην αγορά μόνο 18 κομμάτια από το καθένα, σε τιμή που πλησιάζει τα 300.000 ευρώ -και για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, μόνο στην Ιαπωνία.