H. Moser & Cie, Since 1828: Απ’ τη Ρωσία με αγάπη (στο Ντουμπάι)
Το πιο πρόσφατο limited edition ρολόι του οίκου H. Moser & Cie είναι πανέμορφο, αλλά μας γέμισε και με απορίες που έπρεπε να απαντήσουμε άμεσα.
- 26 ΝΟΕ 2021
Όποιος κατέχει τα βασικά του κυριλικού αλφαβήτου θα καταλάβει, ρίχνοντας μια ματιά στο καντράν, ότι αυτό εδώ το ρολόι είναι ένα H. Moser & Cie. Πρόκειται για το Heritage Bronze Since 1828 που παρουσιάστηκε μόλις αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο της Dubai Watch Week, της πιο μεγάλης έκθεσης ρολογιών στη Μέση Ανατολή.
Και αυτή η εισαγωγή έχει ήδη προκαλέσει μια μεγάλη απορία, που γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν προσθέσουμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση το limited edition σημαίνει ότι μπορείς να το αγοράσεις μόνο online ή στις μπουτίκ του αντιπροσώπου της H. Moser & Cie σε επιλεγμένες αραβικές χώρες: Γιατί να φτιάξεις ένα ρολόι που λέει το όνομά σου στα ρώσικα, αν θες
να το πουλήσεις μόνο σε Άραβες;
Πέραν της εντελώς αμφιλεγόμενης αυτής στρατηγικής μάρκετινγκ, η ρωσική ιστορία του οίκου έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Ο ιδρυτής του, Heinrich Moser, μεγαλούργησε στην Αγία Πετρούπολη όπου ξεκίνησε να φτιάχνει ρολόγια για τον τσάρο Νικόλαο Α’ και το ρωσικό στρατό το 1828 και μέσα σε λίγα χρόνια είχε τόση επιτυχία που είχε ανοίξει πέντε καταστήματα και είδε μέχρι και τον Ντοστογιέφσκι να γράφει για τις δημιουργίες του!
Η ρωσική αγορά ήταν, για ένα περίπου αιώνα, μέχρι την επανάσταση, η πιο σημαντική για τον Heinrich Moser. Να υποθέσω ότι επειδή πλέον είναι η αραβική αγορά αυτή που προκρίνει ο οίκος, σκέφτηκαν ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να γεφυρώσουν το παρόν με το μέλλον του δημιουργώντας ένα ρολόι με κυριλικά γράμματα και πουλώντας το στο Ντουμπάι και το Ριάντ;
Η ουσία του ρολογιού
Αφήνοντας την απορία μας στην άκρη, και πηγαίνοντας στην ουσία του ρολογιού, πρόκειται για ένα μοντέλο που θυμίζει έντονα τα vintage pilot watches (αν και η H. Moser & Cie δεν το βαπτίζει ως τέτοιο, επιμένοντας ότι σχεδίαζε παρόμοια ρολόγια πριν 200 χρόνια, όταν ακόμη δεν υπήρχαν καν πιλότοι…).
Η διάμετρος της κάσας του, που είναι μπρούτζινη, είναι 42 χιλιοστά και η στεγανότητά του είναι στα 30 μέτρα. Το λουράκι του είναι υφασμάτινο και βγαίνει σε μαύρο χρώμα, ενώ στο καντράν του έχουμε ενδείξεις ώρας και λεπτών (ανά πεντάλεπτο).
Η υπεραξία που δημιουργεί το κυριλικό αλφάβητο
Κινείται από το μηχανισμό HMC 200, που διαθέτει αυτονομία κουρδίσματος 72 ωρών. Με τιμή που ξεπερνά τις 18.000 ευρώ προορίζεται σαφώς και μόνο για συλλέκτες, αφού το κόστος του δεν δικαιολογείται από τα χαρακτηριστικά του.
Προφανώς το κυριλικό αλφάβητο σε συνδυασμό με τον αραβικό προορισμό δημιουργεί μια παράξενη υπεραξία που αδυνατούμε να κατανοήσουμε, αλλά αυτό δεν θα μας αποτρέψει να το χαζεύουμε για αρκετή ώρα, αφού κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι αισθητικά είναι υπέροχο!