ΡΟΛΟΙ

Η Audemars Piguet παρουσίασε ένα πολύ λεπτό Royal Oak από τιτάνιο

Το Royal Oak QP Ultra-Thin Smoky-Blue Edition διαθέτει επίσης ένα εντυπωσιακό μπλε καντράν.
Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το ενδιαφέρον των φίλων της ωρολογοποιίας επικεντρώθηκε σχεδόν αποκλειστικά στην Audemars Piguet, η οποία παρουσίασε μια σειρά από εντυπωσιακά μοντέλα που πρόκειται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2023. Το Royal Oak QP Ultra-Thin Smoky-Blue Edition είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον από αυτά. Πρόκειται για τη νέα εκδοχή ενός ρολογιού που, όταν είχε πρωτοπαρουσιαστεί, πριν 4 χρόνια, διέθετε τον πιο λεπτό μηχανισμό με Διηνεκές Ημερολόγιο στον κόσμο.

Έκτοτε ξεπεράστηκε από το Octo Finissimo Perpetual Calendar της Bvlgari (το κορυφαίο ρολόι του 2021), ωστόσο παραμένει ένα εντυπωσιακότατο μοντέλο, με έναν εξαιρετικό μηχανισμό.

Πόσο μάλλον τώρα, που η Audemars Piguet έχει εξελίξει την αισθητική του και τα υλικά του, καθιστώντας το μία ακόμη πιο ελκυστική πρόταση για όσους έχουν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν.

Μία ματιά στο Royal Oak QP Ultra-Thin Smoky-Blue Edition


Το φετινό μοντέλο έχει κάσα και μπρασελέ αποκλειστικά από τιτάνιο, ενώ έρχεται και με ένα καινούργιο χρώμα στο καντράν, ένα εντυπωσιακό ντεγκραντέ σκούρο μπλε (Smokey-Blue, όπως το ονομάζει η AP).

O μηχανισμός του παραμένει σχεδόν ο ίδιος με εκείνον που έσπασε το ρεκόρ του λεπτότερου Perpetual Calendar το 2019, δηλαδή τον Calibre AP 5133 με πάχος 2,89 χιλιοστά. Ο φετινός Calibre AP 5134 είναι εξίσου λεπτός, αλλά κάπως πιο απλός, αποτελούμενος από «μόνο» 256 εξαρτήματα.

Η Audemars Piguet είναι μία από τις ωρολογοποιίες που από νωρίς μπήκε στην κούρσα της κατασκευής των λεπτότερων μηχανισμών σπάζοντας κατά καιρούς διάφορα ρεκόρ, όπως αυτό του λεπτότερου μηχανισμού για ρολόι τσέπης το 1921, για ρολόι χειρός το 1938 και για Διηνεκές Ημερολόγιο πρώτη φορά το 1978. Η «κόντρα» της στον τομέα αυτό με την Bvlgari έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η κάσα του Royal Oak QP Ultra-Thin Smoky-Blue Edition έχει διάμετρο 41 χιλιοστά και, όπως είπαμε, είναι κατασκευασμένη από τιτάνιο. Το πάχος της  είναι μόλις 6,3 χιλιοστά. Από τιτάνιο είναι και το μπρασελέ, δίνοντας έτσι στο ρολόι μια εντελώς καινούργια και πιο μοντέρνα αισθητική, που αναβαθμίζεται ακόμη περισσότερο χάρη στο Smokey-Blue καντράν, ένα χρώμα που βρίσκουμε μόνο στη συγκεκριμένη δημιουργία της Audemars Piguet.

Οι μετρητές στο καντράν είναι μαύροι (3 μεγάλα υποκαντράν στο 3, 6 και 9 για το μήνα, ημερομηνία και ημέρα του Διηνεκούς Ημερολογίου, συνοδευομένα από 2 μικρότερους μετρητές που δείχνουν αν είναι μέρα ή νύχτα και πόσο απέχουμε από ένα δίσεκτο έτος) ενώ στο 12 κυριαρχεί το παράθυρο των Φάσεων της Σελήνης, που παραδόξως δεν έχει μαύρο φόντο, αλλά ένα μπλε -και μάλιστα διαφορετικό από αυτό του καντράν. Ίσως η μοναδική αισθητική παρατυπία του ρολογιού.


Η πλάτη της κάσας είναι φυσικά διαφανής, για να επιτρέψει τη θέα στο μεγαλειώδη μηχανισμό του ρολογιού. Εντυπωσιάζει ο ρότοράς του που είναι skeleton και φέρει πάνω του το λογότυπο της ιστορικής ελβετικής ωρολογοποιίας.

Για ένα τόσο λεπτό ρολόι με ένα μηχανισμό που κάνει τόσα πολλά σε ένα τόσο περιορισμένο χώρο, θα ήταν ίσως υπερβολή να ψάχνουμε και εντυπωσιακές επιδόσεις.

Ωστόσο, όσον αφορά τουλάχιστον στη στεγανότητά του και την αυτονομία κουρδίσματος, δυστυχώς μάλλον απογοητεύει, με μόλις 20 μέτρα βάθος (πρακτικά, ίσα-ίσα επιτρέπεται να βραχεί λίγο όταν πλένει κανείς τα χέρια του -οποιαδήποτε παραπάνω έκθεση στο νερό, μπορεί να προκαλέσει ζημιά) και μόλις 40 ώρες power reserve.

Βέβαια, είναι ένα ρολόι που δεν είναι φτιαγμένο για περιπέτειες, αλλά μάλλον για επίδειξη. Και δεν έχει καν τιμή. Οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να απευθυνθούν στην Audermars Piguet και να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Exit mobile version