Η επιστήμη εξηγεί γιατί και πότε γκριζάρουν τα μαλλιά
Ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ δίνει τη δική του ερμηνεία στο αναπόφευκτο γκριζάρισμα.
- 19 ΑΥΓ 2024
Για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου όσο πιο υγιή για όσο περισσότερο γίνεται, πρέπει να τα φροντίζεις σωστά και να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής μακριά από καταστροφικές συνήθειες: να τρέφεσαι σωστά, να κρατάς το σώμα σου σε καλή φυσική κατάσταση, να αγχώνεσαι ελάχιστα. Γνωστά αυτά και δεν αφορούν μόνο την καλή υγεία των μαλλιών.
Ειδικά το έντονο, καθημερινό στρες έχει ενοχοποιηθεί πολλάκις για την εκδήλωση τριχόπτωσης και πιτυρίδας, αλλά κυρίως για το γκριζάρισμα. Όσο περισσότερο αγχώνεσαι, τόσο πιο γρήγορα θα γεμίσει το κεφάλι σου με γκρι και λευκές τρίχες και μάλιστα πρόωρα. Κατά πόσο όμως είναι έτσι τα πράγματα;
Σύμφωνα με τον Robert H. Shmerling, ερευνητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και τα όσα έγραψε σε επιστημονικό άρθρο του στο Harvard Health Publishing, «μετά την ηλικία των 35 ετών είναι απολύτως φυσιολογικό να αρχίσεις να παρατηρείς αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών. Αυτό συμβαίνει για τον εξής απλό λόγο: καθώς οι θύλακες της τρίχας γερνούν, μειώνονται και τα επίπεδα μελανίνης που αυτοί περιέχουν. Πρόκειται για μία χημική ουσία στην οποία τα μαλλιά οφείλουν το φυσικό τους χρώμα. Αυτή διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα οι νέες τρίχες που αναπτύσσονται να χάνουν το χρώμα τους, να αποκτούν σταδιακά γκρίζα όψη μέχρι τελικά να γίνουν εντελώς λευκές».
Το γκριζάρισμα είναι δηλαδή μία φυσιολογική διαδικασία λόγω της γήρανσης του οργανισμού. Μπορεί ωστόσο να συμβεί πρόωρα, όπως αναφέρει ο Shmerling, «αν ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα χτυπηθούν από έντονο και μακροχρόνιο στρες, που έχεις ως συνέπεια την εξουθένωση του νευρικού συστήματος».
Ο καθοριστικός ρόλος του DNA
Εκτός από το άγχος, ο πιο βασικός παράγοντας που υποδεικνύει σε ποια ηλικία θα ξεκινήσει η εμφάνιση των γκρίζων τριχών είναι τα γονίδια.
«Η γενετική σύνθεση, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι αυτή που καθορίζει πότε θα αρχίσουν να αναπτύσσονται οι γκρι, λευκές τρίχες. Ρίχνοντας μία ματιά στο οικογενειακό σου ιστορικό μπορείς να προβλέψεις το μέλλον», υπογραμμίζει ο Shmerling.
Για τον ερευνητή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, η καλύτερη συμβουλή είναι η εξής: «Δε χρειάζεται πανικός. Ναι, το άγχος είναι καταστροφικό ακόμα και για τα μαλλιά, αλλά δεν είναι ο κύριος λόγος αποχρωματισμού. Ευτυχώς, δηλαδή, γιατί έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ο σύγχρονος τρόπος ζωής και εργασίας, όλοι θα έπρεπε κανονικά να γκριζάρουμε πριν την ώρα μας.
Αυτό που έχει μεγάλη σημασία για την καλή υγεία των μαλλιών είναι να τα φροντίζεις σωστά, ώστε να διατηρήσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το φυσικό τους χρώμα».